[#1] Sciszanie wentylatorow
Moj blaszak troche za glosno chodzi.

Chce mu sciszyc wiatraki (zarowno ten na procku, jak i ten w zasilaczu, innych nie mam)...

Wiem ze trzeba uzyc potencjometrow, ale z elektroniki jestem nietegi... Jakich konkretnie potencjometrow najlepiej uzyc (100Ohm 4W bedzie ok?)...
i teraz jeszcze bardziej lamerskie pytania:
Jak je przylutowac (potencjometry maja trzy wyjscia...)? I czy bedzie mialo znaczenie, jak wlutuje na bialym lub czerwonym kabelku?...

Ostatnia modyfikacja: 12.12.05 19:09
[#2] Re: Sciszanie wentylatorow

@uran, post #1

1000 omow to troche duzo, może spowodować że wiatrak w pewnym położeniu w ogóle nie będzie się kręcić, 500omow będzie bardziej ok. A i to też nie jest takie oczywiste czy będzie ok - zależy od tego jaką rezystancję wewnętrzną ma wentylator...
Przylutuj kable do środkowego i jednego z bocznych bolców potencometru. środek to ślizgacz który przesuwa się po ścieżce oporowej, która znajduje się między dwoma skrajnymi bolcami potencometru, lutując go j/w stworzysz dzielnik napięcia. W tym przypadku nie ma znaczenia do którego kabla od wentylatora przylutujesz.
A może lepiej na początek spróbować wstawić wentylator pomiędzy napięcie +5 i +12 volt?

[#3] Re: Sciszanie wentylatorow

@MinisterQ, post #2

co to znaczy "wstawić wentylator pomićdzy napićcie +5 i +12 volt" ?

[#4] Re: Sciszanie wentylatorow

@uran, post #3

to znaczy podłaczyć go między 5V (czarna żyłka wentylatora do czerwonej żyłki zasilacza) i 12V (czerwona żyłka wentylatora do żółtej żyłki zasilacza) ;)

[#5] Re: Sciszanie wentylatorow

@MinisterQ, post #4

Zdaje mi się że MiniQ miał na myśli podłączenie wiatraka na napięcie +12V do napięcia +7V. Jest to różnica potencjałów między +12V, a między +5V.
Niższe napięcie=niższe obroty.

[#6] Re: Sciszanie wentylatorow (i zasilacza)

@uran, post #1

W kilku sklepach elektronicznych we Wrocku nie dalo sie kupic odpowiadajacych mi potencjometrow. Wiec koniec koncow, zamowilem takie cacko: http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=930 . Co o tym sadzicie?

Aha... i mam jeszcze jedno pytanko: jest sens regulowac obroty wiatraka od zasilacza? I jakim kryterium poslugiwac sie, robiac to? Bo jak ustawie zbyt niskie obroty, zasilacz moze sie po prostu zjarac... A gdy sa za wysokie (jak teraz) to buczy...

[#7] Re: Sciszanie wentylatorow (i zasilacza)

@uran, post #6

Zamówiony przez Ciebie regulator obrotów jest rozwiązaniem najbardziej wygodnym i bezpiecznym. Sam podobny (Zalmana) używam od blisko 2 lat i jestem z niego zadowolony.

Co do zasilacza są dwie metody albo kupujemy dobry zasilacz ze sporym zapasem mocy oraz dynamiczną regulacją obrotów wentylatorów zależnie od temperatury np: http://www.angela.pl/index.php?action=SzukanieWynik&IDKategorii=124&cat=3
lub wyciszamy ten który mamy (na który nas stać) :)

Można to zrobić na dwa sposoby:

1. Wymiana wentylatora na wersje wyciszoną np: http://www.4max.com.pl/default.asp?g=77&gg=76&produkt=995
Efekt: (koszt 50zł, wersja bezpieczna, głośność 12dB - standardowy nowy wentylator to 20 - 26dB, a każde 6dB to dla ucha różnica 100% głośności).

2. Wyciszenie oryginalnego wentylatora zamontowanego w zasilaczu poprzez jego wyczyszczenie z kurzu, naoliwienie jego łożysk (np: za pomocą WD40) oraz obniżenie jego napięcia zasilania o 3V np: za pomocą czterech diod (1n4001) włączonych szeregowo w kierunku przewodzącym w obwód przewodu (+ zazwyczaj koloru czerwonego) zasilającego wentylator.
Efekt: (koszt (4 szt. diod) 1zł, wersja mniej bezpieczna wymagająca odrobiny zdolności technicznych, obniżenie głośności o ~6dB).

Stosowałem obie powyższe metody z dobrym skutkiem w zasilaczu Huntkey 300W pracującym już ze 3 lata.
[#8] Re: Sciszanie wentylatorow (i zasilacza)

@jack87, post #7

Czy taki sam regulator obrotow (moj poprzedni post) moge zastosowac z wentylatorem zasilacza?

[#9] Re: Sciszanie wentylatorow (i zasilacza)

@uran, post #8

Teoretycznie tak, a w praktyce wentylator w zasilaczu jest zapewne podłączony poprzez inne złącze (2 pin, w regulatorze masz 3pin), co wymaga drobnej przeróbki. Po za tym, przed zabiegiem stary wentylator powinien zostać wyczyszczony z kurzu i naoliwiony. Dodatkowym problemem będzie również bezpieczne umocowanie samego regulatora wewnątrz obudowy zasilacza oraz jego obsługa.

Moim zdaniem jeżeli wentylator jest już zużyty (zatarte łożyska, stąd buczenie podczas pracy) lepszym rozwiązaniem będzie jego wymiana na model "super cichy".

[#10] Re: Sciszanie wentylatorow

@uran, post #1

Proponuję termoregulator.

[#11] Re: Sciszanie wentylatorow (i zasilacza)

@uran, post #6

Urzadzonka przyszly wczoraj wieczorem :) Na procku juz zamontowalem, efekt niesamowity... slysze swoje mysli! :) Zaraz sie zabiore za wiatrak od zasilacza... :)

[#12] Re: Sciszanie wentylatorow (i zasilacza)

@uran, post #11

Tylko kontroluj temperaturę CPU, abyś nie poczuł (nosem) jego agonii ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem