[#1] Microsoft zachowuje patent na FAT-a
Po prawie dwóch latach rozpatrywania zakwestiowanego przez fundację Public Patent Foundation wniosku o przyznanie Microsoftowi patentu na system plików FAT, US Patent Office potwierdziło, że firma z Redmond zachowuje prawo patentowe do tego "produktu". Ciężko przewidzieć jakie ta decyzja będzie miała następstwa zwłaszcza, że Microsoft już od dawna planuje pobierać opłaty za korzystanie z tego systemu plików, bardzo popularnego w wielu systemach opartych na otwartych źródłach, jak również na kartach pamięci flash używanych np. w cyfrowych aparatach fotograficznych, kamerach, odtwarzaczach MP3.

Patenty numer 5579517 i 5758352.
[#2] Re: Microsoft zachowuje patent na FAT-a

@mailman, post #1

Puki co obowiązuje to tylko w USA.... Mniejmy nadzieję, że w Związku Socjalistycznych Krajów Europy (w skrócie UE) patentów na algorytmy nie wprowadzą...

[#3] Re: Microsoft zachowuje patent na FAT-a

@mailman, post #1

firma z Richmond

Zawsze myśłałem, że oni są z Redmond.

[#4] Re: Microsoft zachowuje patent na FAT-a

@grxmrx, post #3

Wiedziałem, że coś na R :D
[#5] Re: Microsoft zachowuje patent na FAT-a

@mailman, post #1

Dobra Panowie. Prosze o wszystkie amigowe linki do sterownikow/softu zwiazanego z FAT-em. Lepiej posciagac poki jeszcze mozna.
[#6] Re: Microsoft zachowuje patent na FAT-a

@Andrzej Drozd, post #5

Ja tam FATa nie ściągam. Pozatym system FAT nie jest najlepszym systemem obsługi plików. Ciekawe czemu wszyscy się tak na niego łaszczą. Tak jak kiedyś na GIFa.W końcu zrobili PNG. Może wyjdzie cóś innego? Mam nadzieję.
[#7] Re: Microsoft zachowuje patent na FAT-a

@TJindy, post #6

Ja tez nie uzywam, ale warto miec cos, co juz moze nie byc dostepne publicznie.
[#8] Re: Microsoft zachowuje patent na FAT-a

@Kaczus, post #2

Zgodnie z nowymi informacjami w tym temacie, za kilka dni ma być rozpatrywany podobny wniosek, lecz na terytorium Europy...
[#9] Re: Microsoft zachowuje patent na FAT-a

@mailman, post #8

Chyba patenty od algorytmow nie zostaly ratyfikowane... mimo, ze w koncu je ustanowiono w unijnym parlamencie....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem