[#1] Amiga 500 i wejście COMPOSITE w karcie TV (PC)
Witam!
Podpiłem moją A500 z GVP HD+8 do karty TV w moim PC (czytaj "grzybie")
Mam karte PINNACLE PCTV/Pro na PCI.
Chcę ponagrywać kilka fajnych fimików jak się co instaluje ale...
Mam problem ponieważ jest bardzo słaba jakość obrazu na wejściu composite oraz na S-Video (patrz poniższe zdjęcia).
A jeżeli zaczne to nagrywać to obraz staje się bardziej pogarszać (robią się "szumy").
Dlaczego na wejściu S-VIDEO jest obraz czarnobiały a nie kolorowy?
Obraz poprzez S-Video jest lepszej jakości ale jest CZARNO_BIAŁY!
Pytanie dlaczego?

[#2] Re: Amiga 500 i wejście COMPOSITE w karcie TV (PC)

@martinflash, post #1

Bo tak już skonstruowali A500... :(

[#3] Re: Amiga 500 i wejście COMPOSITE w karcie TV (PC)

@martinflash, post #1

Pozatym, W Amidze 500 masz dwa wyjścia wideo:
1. RGB
2. Composite Video (nie S-video), i to jest mono, nawet pisze z tyłu obudowy.

[#4] Re: Amiga 500 i wejście COMPOSITE w karcie TV (PC)

@Korni, post #3

nie czytałeś dobrze postu.
pisze o wejściach composite i s-video w karcie TV a nie w Amidze!

[#5] Re: Amiga 500 i wejście COMPOSITE w karcie TV (PC)

@martinflash, post #4

Rzeczywiście, pomyliło mi się wyjście z wejściem... i dlatego...

[#6] Re: Amiga 500 i wejście COMPOSITE w karcie TV (PC)

@martinflash, post #4

S-Video to dwa sygnały - Luma i Chroma, Luma czyli sygnał luminacji to nic innego jak czarno biały sygnał Composite. Gdy podepniesz Composite (nieważne czy kolorowy czy cz-b) do sygnału Luma S-Video, to zawsze będzie czarno biały obraz. Potrzebujesz sygnał Chroma, ale tego A500 nie produkuje. Kolorowy Composite (z modulatora do A500, bo sama A500 ma Composite mono) podepnij do In-Composite w karcie TV, ustaw na PAL, powinien być kolorowy obraz.
Kolor w A500 bez modulatora możesz osiągnąć tylko poprzez wyjście RGB. Composite jest mono, co nie jest głupie, bo ten sygnał jest jak żyleta - wystarczy porównać do kolorowego Composite z A1200, widoczne szczególnie na monitorach mono (w takim przypadku warto sobie zrobić przejściówkę RGB->Composite mono, ale to zupełnie inna sprawa). Obraz kolorowy Composite nigdy nie będzie ładny, ale ten który masz jest rzeczywiście bardzo brzydki - coś jest nie tak (może coś z kablami - brak ekranu, albo źle podpięta masa).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem