[#1] Gra w systemie sterograficznym.
Czy ktos z was zna jakas gre lub co kolwiek wyswtielajacego obraz w systemie stereograficznym, chodzi mi o to aby program dzilil ekran na dwie czesci i wyswietlal z jednej strony obraz dla lewego oka z drugiej dla prawego , jestem w trakcie budowania wyswietlacza VR( niestety na pc i taka platforme mi chodzi , pytam tutaj bo wiem ze nie kazdu urzywa tylko amigi :) ) i takie cos by mi bardzo pomoglo.
Dzieki za wszelka pomoc

Ostatnia modyfikacja: 20.02.06 07:16
[#2] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@max_gc, post #1

A może jednak zainteresuj się Amigą i grą Gloom.
[#3] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@kmilota, post #2

to musi byc pc :D , system wizyjny jest uzalezniony od pc :(

[#4] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@max_gc, post #3

nie jest tak zle glooma odpalisz pod Dragonem(winuae) na pececie, co do samego pc to mi sie przypomina jedno z inter 64k farbrausch ale nie stety nie pamietam ktore to bylo :(... zobacz tutaj http://www.farb-rausch.com/ tamto intro nie wymagalo dx9.0 wiec chodzi na prawie wszystkim :)

[#5] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@jimiche, post #4

A nie zna ktos morze jakiejs nakladki na DirectX lub OpenGl ktora by generowala obraz w ten sposob, ja w internecie znalazlem tylko nakladki na quaka i qII tyle ze tamte potrzebuja akceleratora voodo i nie chca dzialac bez niego

[#6] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@max_gc, post #5

Chodzi Ci o drivery Stereo3D od nVidii??.Są do pobrania np.na guru3d
[#7] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@waldiamiga, post #6

mam nadzieje ze o to michodzi zaraz sprawdze :D

[#8] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@jimiche, post #4

Chodzi mi dokladnie o cos takiego tylko zeby sterownik dzielil ekran na dwie czesci i na jednej wyswietlal ekran dla lewego a na drugim prawego oka

[#9] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@max_gc, post #1

Oj, nie boisz sie robic zeza podczas gry? A tak swoja droga jak juz byl wspomniany Gloom - trzeba cos zalaczyc czy tryb stereogramowy jest odrazu?
[#10] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@Andrzej Drozd, post #9

Chyba włączało się jakieś iglases. Już nie pamiętam, a gierki już nie mam.
[#11] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@max_gc, post #8

Z tego co wiem to obraz trójwymiarowy jest tworzony przez jakby to opisać rozbieganie się kolorów czerwonego i niebieskiego, obiekt który jest daleko ma te kolory blisko siebie a im bliżej widza tym bardziej się te kolory rozchodzą. Przykład - potrzeba takich okularów a tutaj inny przykład robiony inną metodą. Byłem w kinie IMAX i przyznam że robi wrażenie.
[#12] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@kmilota, post #10

Z tymi czerwono niebieskimi okularami to wiem o co chodzi i to bedzie ostatecznosc, zeza nie trzeba robic :D to zapewnia konstrukcja wyswietlacza, aczy ktos nie zna systemu VR ( wyswietlacza naglownego ) ktory byl by podlaczanay do karty graficznej i z tamtad bral obraz podzilony na dwie czesci , przy takim czyms mial bym juz sterownik gotowy do mojego systemu ??

[#13] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@max_gc, post #12

Przecież obraz 3d w systemach zakładanych na głowę powstaje w zupełnie inny sposób - albo obraz dla każdego oka wyświetlany jest niezależnie dla każdego oka przez kompletny układ uptyczny i rzucany wprost na siatkówkę, albo układ korzystający z monitora - okulary z układem ciekłokrystalicznym przełączają raz widok dla prawego, raz dla lewego oka, zsynchronizowany z odświeżaniem na monitorze, gdzie pojawia się raz jeden, raz drugi obraz.
Dawniej spotykano ten system z czerwonym i niebieskim obrazem - wtedy wystarczają proste czerwono-niebieskie okulary - na Amigę była gra w tym systemie, coś w rodzaju drugiej części Armour Geddon.
System stosowany w IMAXie na razie jest nie do zastosowania, gdyż tam dwa obrazy rzucane są na ten sam ekran przez dwa projektory wyposażone w filtry o przeciwnej polaryzacji, a okulary wyposażone są w te same filtry. Chociaż kto wie, gdyby zbudować filtr z rastrem o takiej odmiennej polaryzacji i wyświetlać obraz w takiej mozaice. Albo wykorzystać dwa rzutniki obrazu z takimi filtrami i dwie niezależne karty graf.
[#14] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@wali7, post #13

No właśnie miałem pisać, że w IMAX'ie są dwa projektory. Byłem kiedyś na Żółwiach Galapagos (nie mylić z wojowniczymi ninja ;)), straszna nuda! ;b
Kiedyś w telewizji na jedynce puszczali trójwymiarowe programy, mam nawet jeszcze takie okulary w domku.

[#15] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@wali7, post #13

wali7 zgadzam sie z toba ale co to ma do rzeczy :D, michodzi o dzielenie obrazu i wyswietlanie go ale nie ogladanie na monitorze ;], poszukaj sobie programow wyswitlajacych obraz na HMD typu CyberMAX( jak sie nie myle) one wykorzystywaly dzilenie obrazu i byly podlaczane do gniazda monitora tyle ze dzieliły obraz w poziomie a nie w pionie. Tu chodzi tylko o interpretacje obrazu po jego wygenerowaniu przez karte graficzna. Prawie wszystkie HMD sa podlaczane w gniazda monitora tyle ze wykorzystuja odswierzanie obrazu ze wzgledu na rodzielczosc ekranu , oferuja rozdzielczosci zedu 800x600, wiec podzial ekranu jest dosc glupim rozwiazaniem, stosowana jest zasada wyswietlania klatek na przemian z przechowaniem , jedno przejscie wiazki ekranu dla jednego oka drugie dla drugiego i nie chodzi mi tu o okulary przez ktore patrzy sie na monitor a wlasnie o wyswietlacz naglowny. Moje urzadzenie jest podobne do pierwszych projektorow Cyber Max tyle ze pozwala osiagnac znacznie lebsza jakosc obraz (niestety nie rozdzielczosc :( , dla jadnego oka jest to 320x240 )urzadzenie pozwala generowac obraz w systemie stereograficznym podzial lewe/prawe oko ( do tego potrzebuje wlasnie softu) jak i monograficznym ( tyle ze zmniejsza rozstawienie ze tak powiem :D oczu co sprawia wrazenie jakby patrzylo sie na ekran o przekatnej 100") w ostatecznosci wstawie w monograficzny tryb szkelka czerwone i niebieskie tyle ze nie o to mi do konca chodzi :)

[#16] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@max_gc, post #15

nadal nie rozumiem jak ma to urządzenie działać...
bo z twojego tekstu wynika, że albo masz dwa wyświetlacze w HMD i poszukujesz sposobu programowej obsługi tego i sposobu przesyłania obrazu do urządzenia; albo jednak chcesz wykorzystać do generowania obrazu monitor, i do uzyskania efektu 3d użyć okularów z filtrem przełączającym raz oko prawe, raz lewe.
co do programowej obsługi, to warto sprawdzić jak directX (skoro ma to działać w PC) obsługuje takie urządzenia (bo zapewne obsługuje). a jeśli nie, to rozważyć możliwość wykorzystania w silniku 3d naprzemiennego generowania sceny 3d dla dwóch różnych kamer.
niewątpliwie tracisz albo rozdzielczość (przy podziale kazdego obrazu na pół), albo odświeżanie (przy wyświetlaniu na przemian całych obrazów). niezłe jest drugie rozwiązanie - wysokie częstotliwości osiągane przez RAMDAC układów graficznych pozwolą na osiągnięcie 60 Hz dla każdego oka, co przy bezwładności matryc lcd nie jest złą wartością, pozatym obraz nie powinien się brzydko rozjeżdzać (efekt trochę jak przy stosowaniu FlicerFixera, z tym że dla stereograficznych obrazów spowoduje zapewne nienaturalne drżenie fragmentów sceny). zresztą obydwa rozwiązania są tożsame (różnią się tylko zależnościami czasowymi dla kolejnych linii obu obrazów), pierwsze ma tę zaletę, że odpowiadające sobie linie wyświetlane będą w odstępie czasowym rzędu 1 us (mikrosekund), zamiast rzędu 16 ms, przez co niezauważalny będzie efekt drżenia o którym wpsomniałem powyżej. wykorzystanie obecnego złącza VGA, lub DVI jest niewątpliwie niezłym pomysłem, bo zwiększa to ilość potencjalnych zainteresowanych.
ale już kompletnie mnie skonfudowałeś ;) tym ostatniem zdaniem ze szkiełkami.... to jak, wyświetlacze na głowie, filtry w okularach, czy szkiełka czerwone i niebieskie?
[#17] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@max_gc, post #1

Tak jak kmilota napisał, gra Gloom może działać w trybie 3D. Wymaga okularów i-glasses podłączanych w specjalne wyjście z karty BlizzardVision. Możliwe, że karty produkcji Phase5 miały to wyjście, moja produkcji DCE nie posiada.

Gloom włączony w trybie i-glasses wyglądał na zwykłym monitorze jakby kolejne poziomr linie były wyświetlane raz dla lewego oka, raz dla prawego.

[#18] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@Prince, post #17

Przeciez I-glasses wyszly na dlugo przed bvision i wpychalo sie je do gniazdka composite:)

Ostatnia modyfikacja: 21.02.06 14:30
[#19] Re: Gra w systemie sterograficznym.

@kmilota, post #10

Aha, to moze byla jakas specjalna wersja albo patch. Tak czy siak, taka opcje standardowo ma NemacIV.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem