[#16]
Re: Gra w systemie sterograficznym.
@max_gc,
post #15
nadal nie rozumiem jak ma to urządzenie działać...
bo z twojego tekstu wynika, że albo masz dwa wyświetlacze w HMD i poszukujesz sposobu programowej obsługi tego i sposobu przesyłania obrazu do urządzenia; albo jednak chcesz wykorzystać do generowania obrazu monitor, i do uzyskania efektu 3d użyć okularów z filtrem przełączającym raz oko prawe, raz lewe.
co do programowej obsługi, to warto sprawdzić jak directX (skoro ma to działać w PC) obsługuje takie urządzenia (bo zapewne obsługuje). a jeśli nie, to rozważyć możliwość wykorzystania w silniku 3d naprzemiennego generowania sceny 3d dla dwóch różnych kamer.
niewątpliwie tracisz albo rozdzielczość (przy podziale kazdego obrazu na pół), albo odświeżanie (przy wyświetlaniu na przemian całych obrazów). niezłe jest drugie rozwiązanie - wysokie częstotliwości osiągane przez RAMDAC układów graficznych pozwolą na osiągnięcie 60 Hz dla każdego oka, co przy bezwładności matryc lcd nie jest złą wartością, pozatym obraz nie powinien się brzydko rozjeżdzać (efekt trochę jak przy stosowaniu FlicerFixera, z tym że dla stereograficznych obrazów spowoduje zapewne nienaturalne drżenie fragmentów sceny). zresztą obydwa rozwiązania są tożsame (różnią się tylko zależnościami czasowymi dla kolejnych linii obu obrazów), pierwsze ma tę zaletę, że odpowiadające sobie linie wyświetlane będą w odstępie czasowym rzędu 1 us (mikrosekund), zamiast rzędu 16 ms, przez co niezauważalny będzie efekt drżenia o którym wpsomniałem powyżej. wykorzystanie obecnego złącza VGA, lub DVI jest niewątpliwie niezłym pomysłem, bo zwiększa to ilość potencjalnych zainteresowanych.
ale już kompletnie mnie skonfudowałeś ;) tym ostatniem zdaniem ze szkiełkami.... to jak, wyświetlacze na głowie, filtry w okularach, czy szkiełka czerwone i niebieskie?