[#1] Mapa użytkowników Amigi
Witam!

Nie wiem czy coś z tego wyjdzie, czy się przyjmie ale spróbować nie zawadzi.

Chciałbym, żebyśmy stworzyli mapę polskich użytkowników/posiadaczy/miłośników Amigi.

Chciałbym, by każdy zajrzał pod ten adres:
http://www.frappr.com/amiga
i zrobił co trzeba :) (czyli zaznaczył swoją pozycję na mapie)

Chciałbym również, żebyście powiedzieli jak widzicie w ogóle taki pomysł, czego tam brakuje (stosowne zmiany w miarę możliwości tego serwisu można wprowadzić) itp.

To tyle bym chciał na tą chwilkę.

Zapraszam!

[#2] Re: Mapa użytkowników Amigi

@Lamar, post #1

To ma byc mapa uzytkownikow Amigi? Mapa uzytkownikow Amigi, ktora nie dziala na Amidze? ;) Tzn. nie dziala na amigowych przegladarkach WWW.

Poza tym mamy PAUBase przeciez, po co dublowac rozwiazania? Czy nie lepiej zastanowic sie jak stworzyc rozwiazanie dzialajace na Amidze w oparciu o juz istniejace, sprawne rozwiazanie?

[#3] Re: Mapa użytkowników Amigi

@grxmrx, post #2

mozeby zmajstrowac takie cos w php i polaczyc z paubase i wrzucic gdzies na ppa?
[#4] Re: Mapa użytkowników Amigi

@Lamar, post #1

JESTEM:)

[#5] Re: Mapa użytkowników Amigi

@quaint, post #3

No wlasnine, jestes chetny by pomoc? Mozna wykorzystac na poczatek chocby dane kto z jakiego jest wojewodztwa i wyswietlic mape Polski chocby z zaznaczeniem na tej mapie ile jest uzytkownikow Amigi w danym wojewodztwie. Jak z miejscowosciami to nie wiem jak by to mozna bylo zrobic...

[#6] Re: Mapa użytkowników Amigi

@Fazior, post #4

Jestes uzytkownikiem Amigi, ktory nie uzywa Amigi? Bo raczej trudno obslugiwac mape z frapp z poziomu np. Ibrowse

stopa

[#7] Re: Mapa użytkowników Amigi

@grxmrx, post #5

Wydaje mi się, że skoro potrafiłbyś zrobić mapę z zaznaczeniem województw, to miastami już nie ma co się przejmować. Wystarczy w każdym województwie wyselekcjonować od 3 do 5 większych miast i w ich okolicach ludzie muszą się lokować. Dokładne dane są w PAUBase.
[#8] Re: Mapa użytkowników Amigi

@mailman, post #7

ja myslalem zeby kazdemu w jego profilu wyswietlic mapke zeby mogl klkinac gdzie mieszka i na podstawie tych iformacji wyswietlac mapke ogolna.

grxmrx: zerknij na swoje gg, mowie do ciebie:)
[#9] Re: Mapa użytkowników Amigi

@grxmrx, post #6

No, chwilowo nie uzywam:). Czekam na sprzet. Jak w opisie - Amiga w przebudowie.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.06 13:27
[#10] Re: Mapa użytkowników Amigi

@grxmrx, post #2

grxmrx napisał(a):

> To ma byc mapa uzytkownikow Amigi? Mapa uzytkownikow Amigi,
> ktora nie dziala na Amidze? ;)

Fakt - jest to duża niedogodność ale chyba taki sprytny amigowiec jakoś obejdzie ten problem ;) - to w końcu tylko mapa - nie zagląda się tam codziennie. Przeszkadza komuś być i tu i tu?

> Poza tym mamy PAUBase przeciez, po co dublowac rozwiazania? Czy
> nie lepiej zastanowic sie jak stworzyc rozwiazanie dzialajace
> na Amidze w oparciu o juz istniejace, sprawne rozwiazanie?

A dlaczego nie dublować? Oczywiście, że lepiej stworzyć "takie" rozwiązanie (a jeszcze lepiej "stworzyć" przeglądarkę amigową, która to obsłuży). Tylko KTO to zrobi?
[#11] Re: Mapa użytkowników Amigi

@Lamar, post #10

Tylko po co, skoro nie będzie tam zaglądał...

[#12] Re: Mapa użytkowników Amigi

@Kaczus, post #11

Dla draki?
Dla przyjemności?
Dla potomnych?
Bo ja proszę? ;)
Może inni będą?
[#13] Re: Mapa użytkowników Amigi

@Lamar, post #12

Nie no, pomysł jest przedni, bo ja to widzę tak, że jest sobie mapa Polski i na niej zaznaczone są punkciki tak, by wizualnie było widoczne zagęszczenie użytkowników (gdzie atomówkę słać).
Nie mówię, że to proste do realizacji, ale taka koncepcja jest kool. Najlepiej byłoby to właśnie tak zrobić, by dane zeskanować z PAUBase.
I zrobić do tego grę internetową, gdzie pakujemy atomówki w kogoś z drugiej strony Polski na przykład :).
Taka mapa to mi się by podobała, trochę mniej konwencjonalne więc sam chętnie bym pomógł lub nawet takie coś zrobił w wolnym czasie :).

[#14] Re: Mapa użytkowników Amigi

@BagoZonde, post #13

Atomowki? ja wole cos z mniejszym kalibrem bo szkoda mi bedzie jak przy okazji trOLLO dom wysadze

[#15] Re: Mapa użytkowników Amigi

@alpine, post #14

No dobra, poniosło mnie ;).

Ej, ale kiedyś z R-Tea mieliśmy taki plan, serio. Może to zrobimy jednak, co R-Tea? Mówię tu o tym, że kiedyś chcieliśmy zrobić mapę Polski. Poskanować mapę i wpisać wszystkie miejscowości tak, że jak ktoś kliknie to będzie wiedział w jakich miejscach na mapie jest ta miejscowość. Teraz możnaby to zrobić tylko, że plus Amigowcy w Polsce. Mapę na skan, miejscowości wraz z kwadratami jakimś OCR'em przejechać i by było jak się patrzy. Niech się R-Tea wypowie, człowiek od translacji AmiGG.

[#16] Re: Mapa użytkowników Amigi

@alpine, post #14

No własnie, tyle na domek zbierałem, tyle pracowałem, więc troche byłoby mi głupio gdybym atomówką zebrał
A zaznaczać siebie nie będe bo jako wredna pegazowca jestem w mniejszości w moim mieście, więc jeszcze jakieś ami-bojówki mnie namierzą i jakąś bombke podeślą i co wtedy

Ostatnia modyfikacja: 07.05.06 21:29
[#17] Re: Mapa użytkowników Amigi

@grxmrx, post #5

Juz kiedys o tym myslalem, gdy robilem taki projekt dla innej witryny (we flashu)... Mozna zrobic duzy obrazek mapy Polski podzielony na punkty, i wrzucic go w mape-obrazek w htmlu. Dodatkowo obrazek ten bedzie wzbogacany nazwami wiekszych miescowosci i iloscia uzytkownikow w danej miejscowosci (to mozna zrobic za pomoca PHP). Po kliknieciu na dany punkt, uzytkownik dopisywalby sie i zaznaczal sie na mapie (mozna zrobic tez kolorystyczne "zageszczenie" czyli im wiecej userow w danym punkcie, tym bardziej ten punkt czerwony)... a odczytywanie.. no coz, klikasz na punkt i przenosi Cie do spisu userow...

Rozwiazanie proamigowe, ale za to bardzo ciezkie (taka mapa w htmlu bylaby dosc ciezka) no i zmudna do napisania. A jeszcze polaczenie z PAUBase... uff :)

O ilez by bylo prosciej gdyby amibrowsery obslugiwaly dobrze flasha... albo chociaz procedury js/dhtml... wtedy sam dalbym rade napisac to w kilka dni.

Z drugiej strony w Polsce Amigowcow zbyt wielu nie ma (okolo 1000), wiec projekt mozna znaczaco uproscic ;)

Tak wiec rzecz jest jak najbardziej wykonalna. Problem w tym ze nikt z PPA-Team nie ma czasu ani checi na jego realizacje. Samo prowadzenie PPA jest dosc czasochlonne i pracochlonne, mimo znaczacych udogodnien wprowadzanych glownie przez Grxmrxa. Trzeba tez pamietac, ze robimy PPA dla frajdy no i tego piwa ktore wszyscy nam wysylaja po wejsciu do dzialu "Komu piwo?" ;)

Jednak jesli ktos podjalby sie napisania takiego systemu, to chetnie dolaczymy taki bajer do struktur PPA :)

[#18] Re: Mapa użytkowników Amigi

@Olo, post #16

Jak to co wtedy>? Fajna gra internetowa będzie! ;)

No ja jestem zdania, że wszyscy są Amigowcami poza tymi, którzy włączają WinUAE i pykają w Super Froga. Z całym szacunkiem dla nich, ale cała reszta to po prostu amigowce, a to że masz Pega to się ciesz! :))

[#19] Re: Mapa użytkowników Amigi

@grxmrx, post #6

Mozna tez zaemulowac Maca, a tam np. Netszkape ze wszyskimi potrzebnymi technologiami :)

[#20] Re: Mapa użytkowników Amigi

@uran, post #19

To zrób linka, który od razu uruchamia automatycznie emulator i wczytuje netszkapę z tą stroną ;b.

Ostatnia modyfikacja: 07.05.06 21:52
[#21] Re: Mapa użytkowników Amigi

@uran, post #19

Zrobić można, a ja pytam o sens. Dla mnie to sensu nie ma, by się tam
dopisywać.

[#22] Re: Mapa użytkowników Amigi

@uran, post #17

To jest wykonalne bez tego calego flash czy bardziej zaawansowanego (niz poziom amigowych przegladarek www) javascript. Po prostu wspolrzedne obrazka, z formularza input type=image... mozna odczytac i zapisac do bazy danych. Dzieki temu mozna pozniej na podstawie zapisanych wspolrzednych wygenerowac za pomoca funkcji z biblioteki GD na takiej samej mapce odpowiedni punkt/zaznaczenie. W pierwszej fazie mapka zawieralaby wiekszosc miejscowosci, np. miasta wojewodzkie i inne wieksze miejscowosci w Polslce (o ile to mozliwe, bo od razu wszystkich pewnie sie nie da). Uzytkownik wybieralby miasto z listy lub zaznaczal na mapie w którym miejscu jest. No i tyle. Dodatkowe atrakcje zapewnilby lepszy javascript, no ale bez tego tez mozna cos zrobic. Mam to wszystko przemyslane, z reszta quaint sie zglosil na GG i dzieki niemu wiem juz jak zrealizowac takie cos.
Problem jest wlasciwie tylko w tym, ze dzialam teraz na A1200, slabej konfiguracji, czesto brakuje mi pamieci, a tych obrazkow, o nieco wyzszej rozdzielczosci to juz w ogole nie moge odczytac... Pozostaje mi czekac az karta cpu wroci z bplanu, ale nie wiem jeszcze kiedy to nastapi.

[#23] Re: Mapa użytkowników Amigi

@grxmrx, post #22

Na GD się nie znam, ale tak na czuja - dałoby się to nieźle zrobić z prostymi, działającymi elementami JavaScript.

p.s. niedawno sobie chciałem pograć w mmorpg http://www.the-vampires.com napisanego w PHP. Ale okazało się, że żadna z amigowych przeglądarek nie łapie GetElementById? Ominąłem korzystające z tego logowanie pisząc sobie automata, ale co z tego skoro w grze nie mogę nawet głupiego scyzora kupić a ostatnio dorwał mnie zombiak i nie mam jak z nim powalczyć, paznokci mi szkoda :).

[#24] Re: Mapa użytkowników Amigi

@grxmrx, post #22

Baza wszystkich miejscowosci w Polsce wraz ze wspolrzednymi geograficznymi i liczba ludnosci to nie duzy problem... mysle ze moglbym cos takiego zalatwic... o ile nie ma takich danych udostepnionych gdzies w Sieci :)

Dobry pomysl z tymi wspolrzednymi, reszta to bajka :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem