[#1] WinXP i Excel
W pracy jest WinXP z Office97. Podczas otwierania pliku excelowego z "Moich dokumentów" program wyrzuca komunikat, że plik jest już otwarty lub jest używany przez innego użytkownika. Można dać OK i wszystko działa bez żadnych problemów (zapisywanie też). Ale, otwarcie tego samego pliku (po przekopiowaniu) z dysku sieciowego nie powoduje już pojawienia się tego komunikatu, podobnie jak i uruchomienie tego pliku ze ścieżki np. C:, czy też C:/Program Files/. Ale, gdy utworzę jakiś katalog, w jakimkolwiek innym miejscu na dysku i tam przekopiuję ten plik (nawet pod inną nazwą - i to też jest bardzo ciekawe), to znowu pojawia się ten komunikat. Był robiony reset, przelogowywanie i inne cuda, lecz ten komunikat nadal się pojawia. Wie ktoś o co w tym chodzi? Nadmienię, że informatycy firmowi nie wiedzą jak to obejść, ale ja mam o nich swoje zdanie. To nie jest mój komputer i ja nie mam tego problemu, ale rozwiązanie bardzo by się przydało, bo czasami muszę coś na nim zrobić, a taki badziew (bo ten komunikat niczemu nie służy) trochę wnerwia.

A i jeszcze jedno. Przy otwieraniu pliku ma się wrażenie jakby on faktycznie się dwa razy otwierał (charakterystyczne błyśnięcia), lecz na pewno nie następuję dwuklik czy też inna rzecz, która by mogła powodować podwójne otwarcie...
[#2] Re: WinXP i Excel

@mailman, post #1

Hmmm... Partycja jest NTFS?
Czy problem występuje także gdy najpierw otworzymy Excela i damy "otwórz" (lub drag&dropniemy do jego okna plik)?
Ja tam i tak bym proponował instalację nowszej wersji tego programu, ale rozumiem, że to na razie odpada...
[#3] Re: WinXP i Excel

@Mario, post #2

Hmmm... Partycja jest NTFS?

Podejrzewam, że tak.

Czy problem występuje także gdy najpierw otworzymy Excela i damy "otwórz" (lub drag&dropniemy do jego okna plik)?

Tego nie sprawdzałem. Jutro zobaczę.

Ja tam i tak bym proponował instalację nowszej wersji tego programu, ale rozumiem, że to na razie odpada...

Niebawem i tak będzie downgrade i wszyscy co mają XP przejdą na 2000 ;) Z duchem czasu...
[#4] Re: WinXP i Excel

@mailman, post #3

Jeśli NTFS, to mogą być jakieś poshizowane uprawnienia odczytów plików, programy na to różnie reagują. Zobacz czy nie ma jakichś dodatkowych zasad w uprawnieniach katalogu/dysku ("właściwości" na katalogu).

Jeżeli "otwórz" działa ok, to pewnie błędy w rejestrze w sekcjach odpowiadających za rozpoznawanie filetypu i reakcję na dwuklik na niego (i otwieranie programu skojażonego).

Skasuj też "Microsoft Office" z autostartu jeśli tam jest.

Ostatnia modyfikacja: 10.05.06 19:20
[#5] Re: WinXP i Excel

@Mario, post #4

Hmmm... o ile dobrze kojarzę problem, jakiś czas temu też mnie to spotkało. W moim przypadku wystarczyło odznaczyć w:
Narzędzia/Udostępnij skoroszyt: [Pozwalaj na zmiany wprowadzane przez...]

...i chyba tyle
[#6] Re: WinXP i Excel

@mailman, post #1

hehehe... proszę ile microsoft może zamieszać w głowach informatyków.. sprawa jest bardziej prozaiczna. To co opisał mailman objawia się na XP oraz win98 ( na innych nie sprawdzałem ). Nie wiem co powoduje ten !błąd!
ale wystarczy wejść do "Menedżera zadań windowsa" ( dla nie niebieskich- ctrl+alt+del) i wyj... rzucić (czytaj po amigowemu - odwiesić) task Excela.
Ciekawe, ale excel ma tę tendencję że czasami niezbyt poprawnie się zamyka hehehehehe...

Z moich doświadczeń wynika że dzieje się tak gdy kompy pracuja w sieci... jeśli nie masz LANa, to znaczy że dzieje się również bez sieci.
Aha, szukasz w taskach zadań użytkownika ( pomijasz "system")
Z innych ciekawostek - można również zawieśić główny program czyli EXPLODERA .. można go wyciepać.. ale zniknie wam pulpit..hehe.
Wystarczy po prostu w "menedżeże" uruchomić nowe zadanie "explorer".

To wsio.

Odpisz czy to było to jak możesz ;)

Ostatnia modyfikacja: 11.05.06 19:20
[#7] Re: WinXP i Excel

@Yanoosh_Shoonay_, post #5

Problem z opcjami arkuszu przetestowałem - odpada. Sprawdzałem też filetypy i inne takie - zawsze to samo. Sprawa z jakimś zawieszającym się Excelem też. Najbliżej jest chyba Mario, ale jeszcze nie do końca rozgryzłem ustawienia NTFS. Zrobiłem mały test i otworzył Excela (bez głupiego komunikatu), napisałem coś w jednej komórce i zapisałem plik na dysku do katalogu C:. Przy próbie otwarcia pliku NIE pojawił się komunikat. Przegrałem plik do katalogu Program Files - NIE pojawił się komunikat, przegrałem plik do "Moich dokumentów" - pojawił się. Wychodzi na to, że to kwestia praw dostępu (czy jak to się tam nazywa) do katalogu (lub domyślnie do wszystkich nowo utworzonych katalogów - przy stworzeniu pustego katalogu i nagraniu pliku do niego komunikat się pojawia). Zauważyłem różnicę między właściwościami katalogów i jutro spróbuję w nich pogmerać.
[#8] Re: WinXP i Excel

@TJindy, post #6

ups! Sorki - dotyczy gdy sie excel uruchomi bez okienka głównego hehe..

A to o czym mówisz . to parę razy mi się w pracy zdarzyło ale nie pamietam jak sobie z tym radziłem..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem