[#1] Chcę się pozbyć PC!!! m/
Witajcie!
Wczoraj wieczorkiem szanowne dziecko Microsoftu w postaci Windozy XP Pro na moim piecu powiedziało: "hasta la vista makierfakier" i kategorycznie odmówiło uruchomienia z powodu uszkodzenia lub braku pliku 'system'.
Boje z 'konsolą odzyskiwania systemu' oczywiście nic nie dały i rzeczoną windozę czy inną francę zaraźliwą trzeba było znów zaaplikować od początku. Oczywiście poszły się chędożyć zapisy w rejestrze, tony patchy updateów i jakaś połowa oprogramowania... Istny sajgon, instalowanie wszyskich, nieodzownych dla mnie programów itp. itd trwało.

(oczywiście taką jazdę Bill Gates zafundował mi już 4 raz na przestrzeni 2 lat użytkowania tegoż systemu i sprzętu)
Miarka się przebiera, mówię basta i gdzieś mam świat PC i windowsów.

W tej chwili myślę o jakimś Jabłuszku, niech będzie nawet takie za śmieszne pieniądze
http://www.allegro.pl/item105885150_apple_powermac_g3_333_mhz_typu_desktop.html
Byleby nie miało Windowsów ani niczego spokrewnionego :P

Tutaj moje pytanie do Was, jako bardziej "oblatanych" w sprzęcie nie-niebieskim. Jak sobie kupię takie coś, to co na tym będę mógł zdziałać tak naprawdę? Potrzebny mi dobry edytor tekstu, coś do odtwarzania DivXów i MP3, przeglądarka internetowa i program do obsługi poczty...

Pytanie skąd brać soft na taki wynalazek? No i skąd ja mam znaleźć nagrywarkę CD albo DVD na SCSI ?? Dysk tam też nie za duży i nie ma gniazda PC Card żebym mógł podłączyć modem do iPlusa (że o sterownikach i aplikacji dostępowej nie wspomnę, bo raczej na Macka nie ma)

Weźcie poradźcie mi coś, bo mi się niedobrze robi od samej myśli że mi się Piec znów zawiesi w wesołym momencie (np. przed wydrukowaniem pracy mgr :D )

[#2] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #1

Rodzyn na mozg ci padlo czy jak ?? poprostu z takimi drobiazgami jak pad windowsa czy np. znikniecie nagle okna z wordem bo po nacisniecu krzyzyka nie dales zapisz i 9 godzin pracy poszlo do piachu, trzeba zyc. zreszta moze taki mac byl by fajny ale 333mhz to to raczej demon predkosci nie bedzie. Ale ja na mac'ach sie nie znam... tylko cie ostrzegam i radze wyluzowac... chillout teraz za to ci winXp bedzie fajnie smigac. no glowa do gory :)

[#3] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@jimiche, post #2

@jimiche, na mózg mi nie padło, pada raczej sprzęt. Windowsy ujeżdżam od dziesięciu lat i przerobiłem niemal wszystkie od 3.11 do WinXP (z pominieciem Milennium i kótregoś NT). To nie jest tak, że dziecku zdechł Windows i się zapłakało, ale raczej ostatnia kropelka która przepełnia czarę. Każdy Windows (może poza NT i 3.11) z czasem zaczynał świrować i odmawiał posłuszeństwa w najgorszym momencie.
Wkurza mnie monopol Microsoftu, wkurzają mnie ceny i jego polityka, wkurza mnie debilny nonameowy sprzęt z tajwanu, ciągłe niekompatybilności hardware'u z softem (Swego czasu przez AMD nie mogłem korzystać z 3DStudio), wkurzają mnie chmary wirusów wyskakujące każdego dnia z netu itp. itd.
Nie mam do PC towej maszyny żadnego sentymentu, dałbym jej z buta, gdyby nie była mi potrzebna do pracy.
Marzy mi się jakiś Mac G4 albo G5 i Mac OS... Przynajmniej do momentu kiedy się okaże, że jest tak samo debilny jak Win, choć mam przeczucie, że jednak nie jest ;)

[#4] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@jimiche, post #2

Oooo w mo.... tego nie bylo zeby na Amigowj stronie w zywe oczy polecac GADA system toz to straszne i nie wybaczalne.
Ja tez za wiele o maczku nie powiem ale jak znam zycie jakies 600-800MHZ procka wystarczy do filmow spokojnie a jak nie to na alegro za 170zl mozesz cos z divixami kupic i spokuj .Nie bedzie klopotu z brakiem napisu albo kodekow.
[#5] Re: Chcę się pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #1

sprzet na aukcji jest dla kolekcjonerow. fakt, bedziesz mial skype i np. bardziej nowoczesna przegladarke jak na amigaOS i morphOS, ale o ogladaniu filmow w DivX zapomnij na takim kompie z macOS, bo na macOS nie idze ogladac nawet normalnie filmow w DivX QT-mpeg4 na procku G4 400 mhz

Ostatnia modyfikacja: 23.05.06 21:09
[#6] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Dziadziomiecio, post #4

Oooo w mo.... tego nie bylo zeby na Amigowj stronie w zywe oczy polecac GADA system toz to straszne i nie wybaczalne.

OK rozumiem Cię, dziadzio :D Ale jaka alternatywa? MOS? OS4? Nie próbuj powiedzieć, że to są bardziej dojrzałe systemy od MacOS :P
A ten ostatni ma gwarantowaną przyszłość, co nie jest tak oczywiste w przypadku powyższych...
Ja bym chętnie PegaA1 kupił, ale to musi być najpierw funkcjonalne na tyle, żeby zastąpić PieCa

[#7] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #6

nie chodzi o dojrzalosc samego systemu, bo co z tego, ze na macOS masz to i tamto jak sam system poza wczytana ladnie strona w przegladarce i plywajacym dockiem (dla mnie) jest nudny jak windows i linuks. btw. wyczytalem wczoraj, ze na ps3 chyba nie bedzie trzeba odpalac linuksa dla nowoczesnej przegladarki itd. wiec po co kupowac maczka czy peceta dla nowoczesnej przegladarki jak mozna kupic ps3 do filmow z hd dvd blu-ray i super gierek, ktore i tak nigdy nie wyjda nawet na peceta.

[#8] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #1

Jesli chodzi o Maczki to PowerMac G4 450Mhz AGP 512MB Ram w zupełnosci mi wystarcza do oglądania filmów, Dvd, napisania testów do pracy, grzebania się w necie. Jestem naprawde zadowolony, w gry nie gram.

Ten G3 333Mhz jest troche za wolny. Naprawde sie zmęczysz.

Jesli Mac to przynajmniej 450Mhz i AGP i dużżżżżżżo Ramu.

pzdr, głowa do góry jutro będzie lepszy dzień ;)

[#9] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #1

Do ogladania filmow polecam panoramiczny telewzor + DVD. Nigdy nie moglem pojac, dla czego ogladanie filmow na 17-calowym monitorze sprawia ludziom przyjemnosc

Mp3 dobrze jest sluchac na wierzy ktora ma szeroko rozstawione glosniki

Do reszty prac o ktorych mowa (tekst, net) pc zupelnie wystarczy. Nie wiem w jaki sposob xp wykonujac ww. czynnosci powiedzial "hasta la vista makierfakier". W nim trzeba naprawde namieszac zeby go popsuc ;) Co do wirusow z netu to uzywaj np Opery

Nie lam sie. Kazdy system ma jakies niedogodnosci do ktorych uzytkownik predzej czy pozniej musi sie przyzwyczaic.

[#10] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Lorak, post #9

>Nigdy nie moglem pojac, dla czego ogladanie filmow na 17-calowym monitorze sprawia ludziom przyjemnosc

Nie sprawia. Przyjemne jest tylko niepłacenie.
[#11] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Lorak, post #9

Po co komu wieża, wystarczy wzmacniacz + 2 lub 4 kolumny ;)

[#12] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Lorak, post #9

Lorak napisał(a):

> Do ogladania filmow polecam panoramiczny telewzor + DVD. Nigdy
> nie moglem pojac, dla czego ogladanie filmow na 17-calowym
> monitorze sprawia ludziom przyjemnosc

bo telewizor maja 14", albo nie maja go wcale? Dodatkowo ten stacjonarny DVD to po prostu specjalizowany komputer z odpowiednim firmware...

> Mp3 dobrze jest sluchac na wierzy ktora ma szeroko rozstawione
> glosniki

A co to za roznica czy do wiezy (tak sie chyba pisze, jestem dysortografem, ale staram sie jak moge :)) podlaczysz czytnik mp3 czy komputer?

[#13] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #1

Mini-Mac? Juz sa po 1400pln.

[#14] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #6

A ten ostatni ma gwarantowaną przyszłość

Oooo taaak, zwłaszcza w obliczu otwartej wojny z micro$oftem, i przejścia maców na intele..

[#15] Re: Chcę się pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #1

A po co odrazu Mac? Moze zainstaluj jakiegos Linuxa? Pare miesiecy temu widzialem Mandrake na Celeronie 400. System smiga, instalka prosta, srodowisko okienkowe niewiele rozni sie od windowsa, mozna odpalac znaczna czesc softu z win. Dodatkowo mozna miec Linuxa i Win oraz z obu systemow dostep do tych samych partycji.
No ale dobry i markowy pecet tez sie przyda.
[#16] Re: Chcę się pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #1

Nawiązując do padów systema - zainteresuj sie Ghostem (program do robienia kopii partycji).

[#17] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Kaczus, post #12

bo telewizor maja 14", albo nie maja go wcale? Dodatkowo ten stacjonarny DVD to po prostu specjalizowany komputer z odpowiednim firmware...

Wiekszosc moich znajomych ogladajacych filmy na kompie maja w domu zarowno telewizor jak i dvd To jest fenomen ;)

A co to za roznica czy do wiezy (tak sie chyba pisze, jestem dysortografem, ale staram sie jak moge ) podlaczysz czytnik mp3 czy komputer?

Rzeczywiscie "wieZy" ;) Roznica zadna, to fakt. Niestety duzo ludzi slucha muzyki z komputera ze zwyklych "splaszczajacych" gloniczkow komputerowych.

[#18] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Lorak, post #17

@Lorak, ja pieca mam podpiętego do TV 28" i na nim oglądam sobie filmy i wideoklipy. Wszystko podłączone do Hi-Fi.
Nie zmienia to faktu, że czytnik DVD Manta za 100zł czyta większość komputerowych formatów lepiej niż PC :D
Niestety czasem są problemy z kodekami, czego nie ma w przypadku pieca. Niby Mancie też można soft zmienić, ale jednak moc obliczeniowa blaszaka jest większa niż takiego czytnika i pewnych rzeczy nie przeskoczysz...

Na razie mi przeszło ;) A co do padów to ten sam objaw na przestrzeni roku wystąpił bodaj 3 razy. Po prostu po resecie wyskoczył komunikat o tym że Win nie może otworzyć pliku C:WindowsSystem32sytem (bodajże) lub jest on uszkodzony. Oczywiście plik był a co windozie w nim nie pasowało, to człowiek nie odganie...
Infekcji wirusowych nie stwierdzono :(

Mam nadzieję, że to się za szybko nie powtórzy ;)

[#19] Re: Chcę się pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #1

@ Rodzyn

Potrzebny mi dobry edytor tekstu,

1. kup Pega
2. Zainstaluj Debiana (zostaw kilka giga wolnego niespartycjonowanego miejsca)
3. Zainstaluj OpenOffice

coś do odtwarzania DivXów i MP3,
1. Na wolnym miejscu zainstaluj MOSa
2. skopijuj MPlayera
3. I AmigaAMP lub AminetRadio lub SongPlayer etc.

przeglądarka internetowa i
vide Debian - dosinstaluj FireFoxa lub Operę (choć mi IBrowse pod MOSem w 90% wystarcza)

program do obsługi poczty...
Zainstaluj YAMa lub SimpleMaila

P.S. tyle zamieszania a sprawa jest tak prosta przecie
[#20] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #18

Z tego co piszesz i z mojej praktyki (a zajmuje sie w serwisie blaszorami od lat), przyczyna Twoich problemów jest sprzet. Xp-ek jaki jest kazdy widzi, ale na sprawnym sprzecie nie notuje tego typu wysypow. Dobry sprzet i dobrze skonfigurowana winda xp sa stabilne prawie jak skala. Niebieskiego ekranu, resetu, czy zwiechy nie widzialem na swoim kompie z xp od kilku lat! Tak wiec nie jest to idealny system, ale od strony stabilnosci powinno byc ok... Moze "mala" modernizacja. Przetestuj dokładnie ram i dysk. Powodzenia!

[#21] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@_arti, post #13

Warto! Fajna maszynka!

[#22] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Andrzej Drozd, post #15

Do pracy desktopowej polecam Ubuntu! Ale jak notorycznie na kompie sypie sie win, to lin pewnie tez padnie...

[#23] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@R-Tea, post #19

No i po kłopocie!

[#24] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@R-Tea, post #19

P.S. tyle zamieszania a sprawa jest tak prosta przecie

No jeśli jeszcze na tym zmusi się do pracy Guitar Pro i jakiś dobry program do wielościeżkowego nagrywania i obróbki dźwięku, to "ja w to wchodzę"
Poważnie, tylko muszę trochę tej kasy wykombinować...

[#25] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #24

Niewykluczone, że da się. Nie będzie to chodzić zbyt szybko, ale też GP nie wymaga jakiś cudów, to jest w gruncie rzeczy prosty sekwencer MIDI, tyle że z zapisem tabulaturowym... Uruchomisz go pod MOL i Tym programem MS do emulacji PC(sorry, ale nie pamiętam jak się nazywa - VirtualWindows? Chyba coś koło tego). Problem tylko, czy pod MOLem działa MIDI, musisz się zapytać kogoś kto MOLa używa...
Co do reszty, to jest Pro Station Audio na MOSa, jeśli nie trzeba ci jakości 24/96(nie ma sterowników do takich kart), to spełni swoje zadanie.
Generalnie, to wątek nie tak dawno był wałkowany, a o ile mnie pamięć nie myli, to ty się nawet w nim wypowiadałeś. ;)
Aha, jeszcze zaznacze, że mogłbyś uruchamiać soft muzyczny z Maca na MOLu, tyle że MOL nie ma narazie nagrywania(czyli nagrywasz pod ProStationAudio, a obróbka na MOLu)...
Możliwości są generalnie, no chyba że trzeba ci jakości studyjnej i rozwiązań do 100% profesjonalnej pracy, wtedy tylko Mac(skoro chcesz się PC pozbyć)... No chyba, że masz dużo kasy, wtedy ProTools.
[#26] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Torn, post #25

ale też GP nie wymaga jakiś cudów, to jest w gruncie rzeczy prosty sekwencer MIDI, tyle że z zapisem tabulaturowym

Obawiam się że GP5 to już coś więcej. Bass, gitary i perka już nie lecą z midi a sam program zajmuje ponad 200Mb i zaczyna zjadać trochę procesora... Zapewne za sprawą tego systemu RSE. Efekty całkiem niezłe, choć gitarom i tak daleko do brzmienia moich realnych potworków :D

Generalnie, to wątek nie tak dawno był wałkowany, a o ile mnie pamięć nie myli, to ty się nawet w nim wypowiadałeś.
Tak pamiętam ;)

Musiałbym zobaczyć jak to hula w praktyce... Ktoś z Gdańska i okolic ma Pega???

[#27] Re: Chcê siê pozbyć PC!!! m/

@Rodzyn, post #26

Rodzyn napisał(a):

> Obawiam się że GP5 to już coś więcej. Bass, gitary i perka już
No coż, to nie wiedziałem. Ostatnią wersją GP jaką widziałem, była 4. Taka zabawka, jeśli się zna zapis nutowy, więc dałem sobie z tym programem kompletnie siana... Ale widać czas nie stoi w miejscu. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem