[#1] FTP i router
Mam problem, ktory mi nie pasowal do zadnego z dzialow, bo jest dosyc multiplatformowy. :) Od zawsze mialem swoja mala domowa siec tak skonstruowana, ze jeden z komputerow udostepnial siec pozostalym (w sumie 3 sztuki). Poczatkowo przez dlugi czas byl to Pegasos, potem pecet. Wkurzalo mnie to, ze zawsze ten udostepniajacy musi byc wlaczony niezaleznie od tego czy jest potrzebny czy nie. No i kupilem router. Zaluje, ze tak pozno. Fajniutkie rozwiazanie. :) Jednak mam malusi problem...

Na sprzecie udostepniajacym sie zawsze mialem postawionego FTP i udostepniony swiatu jeden katalog. Poczatkowo byl po RC-FTPd na Pegasosie, potem BulletProof FTp Server na pececie. No i wszystko gralo fajnie, bo mam statyczne IP. Jak sie juz pewnie domyslacie teraz FTP nie dziala. Moje maszyny maja IP 10.0.0.4, .5 i .6 i FTP lokalnie dziala. Jak odpale go na Pegasosie i pececie. Czy ktos moze mi powiedziec co mam zrobic zebym znow mogl miec wyjscie na swiat? To jest sprawa konfiguracji routera czy programow do stawiania FTP?
[#2] Re: FTP i router

@MDW, post #1

Zrob przekierowanie portów w routerze, aby wejscie z zewnatrz na port 21 skierowane było na konkretny komputer
[#3] Re: FTP i router

@Norbert, post #2

Dzieki wielkie. Ale... nie moge tego znalezc w gaszczu opcji tego routera. Nawet nie wiem jak to sie zazwyczaj nazywa. :) Moze jakies haslo ktorego moglbym tam poszukac?
[#4] Re: FTP i router

@MDW, post #3

U mnie jest to Advanced/virtual server FTP

[#5] Re: FTP i router

@MDW, post #3

U mnie jest to Advanced/virtual server FTP

[#6] Re: FTP i router

@Kaczus, post #4

Dzieki! Mam tutaj "Virtual Server Configuration", a w nim takie pola:

ID - pole tekstowe

Public Port - Start - pole tekstowe

Public Port - End - pole tekstowe

Private Port - pole tekstowe

Port Type - wybór "TCP" albo "UDP"

Host IP Address - pole tekstowe

Add this setting - przycisk

Dwa ostatnie kumam. :D Jednak nie wiem co mam w te porty wpisac. Wszedzie "21"? W "Port Type" domyslnie jest zaznaczone "TCP" wiec pewnie tak ma byc. :)

[#7] Re: FTP i router

@MDW, post #6

Tak wszedzie tam mozesz wpisac 21 :)

[#8] Re: FTP i router

@Kaczus, post #7

Wpisałem wszędzie 21, w IP wpisałem 10.0.0.4, ustawiłem TCP i niestety nie działa. :( Szkoda. :(

[#9] Re: FTP i router

@MDW, post #8

sluchaj moze zrob tak jezeli chcesz miec z kazdego swojego kompa ftp.. na zewnatrz to nadaj im inne porty np. :123, 124 etc... ja tak mam u siebie bo inaczej nie bylo by dostepu dla ludzie tego co jest u mnie i co jest u brata. mozesz tesh zmienic logowanie i tez powinno dzialac tzn kazdy komputer ma inne haslo i login do ftp. a z przekierowaniem portow na zewnatrz to niebardzo rozumie o ile dobrze pamietam ftp moze dzialac na roznych portach a 21 jest tylko domyslnym. wiec na zewnatrz ani w otoczeniu routera niemusisz robic przekierowywan wystarczy ze w kliencie ftp napiszesz : 192.168.0.145:123(to jest port ftp) i sofcik sam juz sobie da rade a na zewnatrz jezeli jest podpiety do wiekszej sieci lokalnej wystarczy tez podac po adresie routera port kompa do jakiegos ktos chce zajrzec a routerzrobi swoje.

[#10] Re: FTP i router

@jimiche, post #9

jak by co to to dodam screeny jak mam to umnie skonfigurowane

[#11] Re: FTP i router

@MDW, post #3

U mnie jest rowniez DMZ HOST w Miscellaneous Configuration.
Wlaczenie tej opcji powoduje ze wszelkie odwolania na IP z zewnatrz bede przekierowane na IP komputera podanego jako parametr tej opcji.

Jesli chcesz sprawdzic czy to dziala to podaj IP zewnetrzne bo po lokalu jak sam podales FTP dziala.

ps.
Zobacz czy przypadkiem nie masz wlaczonego FTP dla routera, bo nie bedziesz miał dostepu do portu 21.
[#12] Re: FTP i router

@Norbert, post #11

W "Misc Configuration" jest cos takiego:

DMZ - mozliwosc wybrania "Enable" albo "Disable"
DMZ HOST IP - pole tekstowe

oraz

FTP server - mozliwosc wybrania "Enable" albo "Disable"
Disable WAN side FTP acces - mozna zaznaczyc albo odznaczyc
TFTP server - mozliwosc wybrania "Enable" albo "Disable"

Probowalem kilku kombinacji razem z wpisywaniem w "Virtual Server" portow tak jak wczesniej podawalem. Niestety ciagle FTP na zewnatrz nie dziala. :( Moze jakas kombinacje pominalem. Juz nie wiem co ma byc wlaczone, a co wylaczone. Zupelnie jestem glupi w tej dziedzinie. Bylbym wdzieczny za kolejna podpowiedz... :)

[#13] Re: FTP i router

@jimiche, post #10

jak by co to to dodam screeny jak mam to umnie skonfigurowane

Dzieki wielkie. Jeszcze troche probuje sam pogrzebac na podstawie tego co mi tu radzicie. Jak to nie pomoze to rzeczywiscie poprosze o te screenshoty.

[#14] Re: FTP i router

@MDW, post #12

Oki.
Najpierw sprawdź w programie ( serwer FTP )czy świat może się z Tobą łączyć w trybie pasywnym. (często zaleca się włączenie tej opcji)

Przekieruj w ruterze porty 20 i 21 na komputer z postawionym serwerem FTP. ( ja swój postawiłem na Mozilli).
Dlaczego te dwa? Ponieważ tryb pasywny podobno tego wymaga.Pozatym będzie można się wbić na FTP poprzez przeglądarki netowe.

Gdzie przekierować.. cóż, polecam stronkę

http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm

A na szybciacha powiem - Włączasz Virtual Server FTP. FTP server-ENable
Przekierowujesz port 21 (Protokoły oba i TCP i UDP)
To samo z 20.
(z tym portem 20 to może być różnie - podobno nie trzeba przekierowywać bezpośrednio na ruterze ale możesz spróbować)
Aha Disable WAN side FTP acces - wyłącz tę opcję - DISable - bo ludzie nie wbiją sie na FTPa.

I mała uwaga - wiadomo że z sieci lokalnej nie wejdziesz na FTPa.
To znaczy wejdziesz, ale musisz skorzystać z usługi klienta FTP na stronie internetowej której nazwy nie pamiętam ... hehe.
Przynajmniej u mnie w pracy takie rozwiązanie działa z powodzeniem.
Nie kombinuj z DMZ bo będzie atak hehe. DMZ służy do uwidocznienia w Necie kompa z LANa. Nie ma nic wspólnego z forwardingiem.

Ostatnia modyfikacja: 26.05.06 18:38
[#15] Re: FTP i router

@TJindy, post #14

Dzieki wielkie za pomoc. Wstyd sie przyznac ale testujac caly czas probowalem wejsc na wlasny FTP z zewnetrznego IP. Zawsze tak robilem jak nie mialem routera i dzialalo. Jestem mocno niedouczony w tych sprawach. :) Teraz jak juz wiem to wiem. :)

Dzialaja dwa sposoby. Zarowno ten podany przez Ciebie (przekierowanie portow 21 i 21) jak i przez Norberta (DMZ). Sprawdzilismy oba sposoby z Norbertem. Zeby sprawdzic musze komus zawracac glowe, bo sam nie moge sobie testowac teraz jak mam router. Acha, dziala tez zarowno z wlaczonym jak i wylaczonym trybem passywnym. Lokalnie FTP tez dziala. Wyglada wiec na to, ze wszystko gra. Dzieki wielkie!

Jednak jest jeszcze cos o co chcialbym zapytac. Odkad mam router to mam problem z wejsciem na IRCa. Czesto laczy sie z serverem baaardzo dlugo (kilka minut). To dotyczy chyba tylko irc.freenode.net czyli np. kanalu #ppa. Valwit kiedys mowil, ze trzeba przekierowac porty. Wiesz moze jakie? :) Teraz sprawdzalem to na komputerze na ktorym mam FTP laczy sie z tym ircowym serverem bardzo szybko, a na tym drugim komputerze nadal dluuugo. Moge cos zrobic zeby na dwoch bylo ok? Orientujesz sie moze?

[#16] Re: FTP i router

@MDW, post #15

Ja jeszcze w sprawie tego IRCa. Jak wlaczylem DMZ (majac wpisane IP = 0.0.0.0) to na obu sprzetach szybko sie laczy z serverem irc.freenode.net. Czyli dwie problemy sie rozwiazaly. Fajnie. :)
[#17] Re: FTP i router

@MDW, post #15

Hmm... nu własnie - podejrzewałem że próbowałeś sie wbić z poziomu zewn. netu hehe.. ja kiedyś też (teoretyczna logika).
Cieszę się że dałeś radę. Uwielbiam problemy natury technicznej i mozolne dochodzenie istoty sprawy (masochista ze mnie czy co ?)...
FTP jest dość prostym protokołem... ale wcale nie prostym do okiełznania. Wielu ludzi ma podobne problemy i co się okazuje - na różnych systemach/routerach/serwerach czasami trzeba odwrotnie postępowac..
To jest tak jak opcja w programach do obsługi poczty elektronicznej..
W Outlook EX(plode) wymagane jest uwierzytelnienie serwera - mozilla thunderbird krzyczy że serwer (pocztowy) nie obsługuje uwierzytelnienia ( czyli opcja odznaczona). Dwa sprzeczne ustawienia. Ale na każdym programie działa. Absurd? Hmm.. podejrzewam przekłamanie w tłumaczeniu opcji..

Co do IRCa - tu Ci nie pomogę, kompletnie jestem zielony w tych sprawach.
Aczkolwiek nic nie powiedziałeś o obydwu kompach - jakie systemy, jakie protokoły itd. Być może to by rozjaśniło sytuacje ( jeśli nie mnie to komuś kto już się zetknął z problemem).

Ale życzę zacięcia i doprowadzenia sprawy do końca.

BTW. DMZ jest podatny na ataki/trojanki itp. Ostrożnie z tą opcją. Firmy używają Strefy Zdemilitaryzowanej żeby postawić wabia dla domorosłych hackerów.
Jeśli masz w ruterze opcję by nie odpowiadał na PINGi - skorzystaj z niej. Ludzie i tak się wbiją na FTP, a sobie zaoszczędzisz nerwówki.

Pozdrawiam
TJ
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem