[#1] PS3 To Kill PC
Żeby nie było, nie ja wymyśliłem ten tytuł. Znalazłem mianowicie coś takiego - Phil Harrison, prezes Sony Computer Entertainment Worldwide Studios, wydał z siebie następującą wypowiedź:

"We believe that the PS3 will be the place where our users play games, watch films, browse the Web, and use other [home] computer functions," said Harrison. "The PlayStation 3 is a computer. We do not need the PC."

Co o tym sądzicie? Póki co, nie znalazłem potwierdzenia, że jest to mniej lub bardziej oficjalne stanowisko Sony (nie wydaje mi się), ot raczej taka w stylu naszego tzw. rządu propagandówka, podgrzewanie atmosfery przed coraz bliższą premierą nowej konsoli (oraz, cholera, UT2007 - gdzieś drugą skarbonkę trzeba postawić :)); chociaz kto wie? Może naprawdę Sony ma taki szczwany/ambitny plan?

[#2] Re: PS3 To Kill PC

@LeMan, post #1

PeCet jak i inne tego typu komputery mają pewną przewagę nad każdą konsolą:
1. Bogactwo oprogramowania (już istniejącego jak i tworzonego)
2. Łatwą rozbudowywalność i specjalizację w danej kategorii (po co mi PS3 skoro nie zamierzam grać tylko tworzyć muze albo renderować grafikę?)
3. Uniwersalność i ergonomia rozwiązań-klawi+mysz+soft =oprogramowanie użytkowe, specjalistyczne, amatorskie, gry, filmy, muzyka...a nawet wszystko naraz.

Pamiętaj o PS1 (konsola do gier, odtwarzacz VCD i CD-DA), PS2 (konsola do gier, odtwarzacz DVD, VCD, CD-DA) a teraz PS3 która ma mieć jeszcze szersze możliwości...to nadal są konsole i nadal mają swoje ograniczenia ;)
Zatem wątpię by jakies małe pudełko z dołączalną kalwiaturą czy myszką oraz joy padami będzie w najbliższym czasie w stanie zagrozić pozycji metalowego pudła z plątaniną kabli :P
[#3] Re: PS3 To Kill PC

@abcdef, post #2

Noo ja sie z toba nie zgadzam. Jako przyklad podam MAca mini w obu wersjach .Pc-t jako taki juz odchodzi czy sie komus podoba czy nie ostatnie deklaracje Getsa i innych moznych tylko to potwierdzaja .Jesli chodzi o media (gry filmy rozrywka ) to te komputery traca swoja pozycje.Napewno nie znikna one zaraz tylko za ladnych pare lat.Ogloszenie ze windows vista bedzie ostatnim systemem do tych komputerow jakby rozpoczelo odliczanie.Od dluzszego czasu wszystkie wazniejsze nowosci techniczne byly pokazywane najpierw na Mac-a a po paru miesiacach na pc-ta.Co do sony zobaczymy pomacamy pogadamy.Narazie zapowiedzi to sa ale trudno je zweryfikowac. Tak jak na naszym Amigowym podworku.Waskie gardlo pc-ta jego procesory a w zasadzie ich rozwuj ladowanie do jednej obudowy kilku rdzeni to nie nowosc to tylko zmiana obudowy z kilku na jedna.Widac wyraznie ze sposob myslenia nad rozwojem komputerow po przez pryzmat intelowsko -windosowy sie troche okazal slepym zaulkiem .Wszystkie firmy poszukuja czegos nowego .
Co nie oznacza ze jak juz pisalem ze pc-ty zaraz znikna wrecz przeciwnie mozna jeszcze zegar szyny zrownac z zegarem procesora i zegary pamieci tez ale czy to bedzie rozwoj czy tylko udoskonalenie technologi.
[#4] Re: PS3 To Kill PC

@Dziadziomiecio, post #3

ja to widze tak.. po pierwsze komputer na pewno stanie sie narzedziem do pracy a nie do ogladania filmow czy grania w gry. druga sprawa to to ze troche sie zmienilo w swiecie komputerow teraz prym wioda laptopy i inne urzadzenia mobilne (dla biznesu).
to ze konsole 3 generacji oraz inny sprzet elektroniczny (dvd,komurki,mp3-playery) zepchna komputery pc z rynku multimediow to jest pewne (ludzie tylko nie mowcie mi ze tego nie widac). Ceny urzadzen elektronicznych spadly tak bardzo ze odtwarzacz dvd jest dzis tanszy od magnetowidu gdy juz wymieral na rynku (najtanszy i w miare dobajerzony dvd -150 zeta i mowie tu o takim ktory chwyta divx,mp3 i jpg), konsola do gier to 599 zlotych (to jest jeszcze o ps2 ale to tylko przyklad nie czuje zadnych animozji do xbox'a czy nintendo wszystkie sa tak samo dobre jezeli chodzi o rozrywke).

inna sprawa to tak zwana mozliwosc rozbudowy komputera... no to jest chyba jakis smieszny zart :). To o co rozbudowuje sie dzis komputer to nie sa jakies dopalacze jak kiedys... plyta glowna po 2 latach tak naprawde staje sie waskim gardlem a na jej miejsce wchodzi nowsza i tansza konstrukcja o wiele wydajniejsza ktora obsluguje lepiej nowe technologie. Dzis rynek pc to tak naprawde laptopy. A premiera 3 nowych wielkich konsol tylko ten kierunek wzmocni. Dla tego kiedys napisalem zeby jaki kolwiek ami system przeportowac na konsole i probowac z niej zrobic np. urzadzenie do prezentacji multimedialnych ... i tu mi niechodzi o jakis tam wielki rynek ale o tak prozaiczne sprawy jak zwykle sklepy etc.
zreszta juz kiedys amige do tego z powodzeniem wykorzystywano.

zreszta jak sie nie zgadzacie ... to piszcie jak wy to widzicie

Ostatnia modyfikacja: 02.06.06 13:42
[#5] Re: PS3 To Kill PC

@abcdef, post #2

> Pamiętaj o PS1 (konsola do gier, odtwarzacz VCD i CD-DA),
> PS2 (konsola do gier, odtwarzacz DVD, VCD, CD-DA)
> PS3 która ma mieć jeszcze szersze możliwości...to nadal są konsole
i nadal mają swoje ograniczenia

PS1 owszem, zgadzam się w 100%
PS2, możesz wpakować do niej dysk i próbować zainstalować linuksa.
Wiadomo co to oznacza i jakie płyną z tego korzyści.
PS3, jeszcze wielka niewiadoma, jednak można być pewnym że 2 teraflopy
nie będą marnowane jedynie na lepsze gry. To potworna moc obliczeniowa
i od jakiegoś czasu sporo developerów czujnie przygląda się konstrukcji sony.
Jedyny problem to tajność specyfikacji urządzenia, ale przecież dla PS2 jeż
jest tajna :)

> Zatem wątpię by jakies małe pudełko z dołączalną kalwiaturą czy myszką oraz
> joy padami będzie w najbliższym czasie w stanie zagrozić pozycji metalowego
> pudła z plątaniną kabli

Owszem, nie będzie to za rok czy dwa, jednak myślę że właśnie w tym jest
przyszłość, bo jak na razie innowacyjność na rynku blaszanych kalkulatorów
ogranicza się jedynie do podkręcania liczydła.
[#6] Re: PS3 To Kill PC

@sebar27, post #5

Niby tak ale zapominamy o jednym.
Jeśli już jesteśmy przy grach. Powiem krótko : SYMULATORY LOTNICZE
Żadna konsola, o ile mi wiadomo nie doczekała się full-real symulatora, jak nie przymierzając pierwsza wersja IŁ-2.
Na konsolach królują arcadeówki...
Nie spotkałem się z IR4 do PS'a czy innym profi sprzętem "lotniczym"
(dla niezorientowanych IR4 pozwala na rozglądanie się po wirtualnym kokpicie, a nawet wysadzenie wirtualnej głowy zza owiewki przy kołowaniu na pasie startowym)
Mimo wszystko gry na komputery zdają się nieco bardziej 'poważne'
Choć niestety ten trend ginie... Od dobrych 5 lat nie doczekałem się realnego sima z IIWŚ. Kolejne wcielenia IŁa to już shoot'em up z graficznymi bajerami...
Cóż, na pohybel PC (dobrze mu tak )

[#7] Re: PS3 To Kill PC

@Rodzyn, post #6

w ogole tak patrzac tendecje sa takie ze gry maja ladnie wygladac a grywalnosc,trudnosc jest nie wazna,co za czasy..

[#8] Re: PS3 To Kill PC

@sebar27, post #5

Zgadzam się w całości, że konsole mają swoją przyszłość, ale zauważ że ten procek co tam siedzi to jest tworzony od podstaw bez patrzenia w przeszlosc, tak by zmaksymalizowac wydajnosc w grach (konstrukcje 128 czy nawet 256 bitowe). Tymczasem taka konsolka moze byc nawet i kilka razy wolniejsza od sredniej klasy PC w programach uzytkowych.
Ja tam lubie pograc, lubie posluchac muzy i oberzec film, sciagnac cos z neta...ale czasem musze odpalic worda i excella, zrobic symulacje ukladow elektronicznych, odpalic kompilator C++ czy tez uzyc jeszce innych narzedzi. Ani konsola, ani zaden palm czy telefon komorkowy nie daja mi takiej swobody jak urzadzenia (niekoniecznie IBM) PC. Laptopy to pecety w innej obudowie ;)

Co do wielbicieli jabluszek-DTP=iMac, Rendering=PowerMac, tak czy inaczej zaleznie od zastosowan inna maszyna, na piecyku moge robic obie rzeczy bez zbednych dodatkowych kosztow. Nie chodzi mi tu o jakas pzrewage danego typu sprzetu nad innym...ale jednak piec chociaz jest po troszku do wszystkiego to w zadnej z tych dziedzin nie jest ani wybitnie silny, ani wybitnie slaby. Specjalizowanie w danej grupie zastosowan jest wynikiem doboru sprzetu i oprogramowania. Z podrzednego Pc mozna zrobic zarowno serwer, sstacje robocza, terminal, stacje graficzna, przegladarke internetu, odtwarzacz mp3 i filmow jak i w koncu komputer do gier. Konsole, laptopy czy tez urzadzenia 3G sa bardziej ograniczone.
[#9] Re: PS3 To Kill PC

@abcdef, post #8

do abcdef
ojjj i widzisz jeszcze w skansenie biegasz... laptop ma ta przewage ze jest mobilny wiec nie jest zwyklym pc i to pc jest wlasnie ograniczony ?? na temat makow sie nie wypowiadam bo w zyciu na oczy zadnego nie widzialem.
widzisz ludziom tu nie chodzi o to ze sprzet jest ograniczony tylko o wygode. a typowy komputer w porownaniu z tymi wynalazkami nie jest wygodny, nie jest mobilny, nikt na konsoli nie odpali arkusza kalkulacijnego tak samo jak na serwerze sieciowym, ale dla niego komputer ktorego nie bedzie miec pod reka bedzie tak samo bezuzyteczny jak ta konsola i ten serwer. patrz temat byl o tym ze ps3 ma wybic pc z rynku multimediow.... i to jest pewne ze teraz to nastapi. sam napisales "...zaleznie od zastosowan inna maszyna...", tak teraz jeszcze tak ale w przyszlosci komputer taki jaki my znamy bedzie moze i rodzajem "mozgu gospodarstwa domowego" a reszta sprzetow bedzie z nim w stanie sie dogadac bez instalowania jakis specjalnych sterownikow etc... wiem ze pisze teraz jak koles z microsoft'u ale takie jest podejscie.
co do JABLUSZKA to ta firma zyje dzieki odtwarzacza mp3 i sprzedazy muzyki w sieci... tak mamy teraz nowe lepsze czasy... lepsze jest zawsze wrogime dobrego ( i dzieki bogu).

co do symulatorow i ambitnych gier to moze na konsole nie ma jakiegos tam il czy innego miga ale jest Gran Turism4 i pokaz mi pozadny symulator wyscigow na pc Rodzynie :) hihihi

[#10] Re: PS3 To Kill PC

@jimiche, post #9

Laptop to wspaniała rzecz! Której nie znoszę....
Niestety, laptop to zabawka. O poważnej pracy nie może być mowy no chyba że wywalicie ogromniaste sumy. Tak czy siak musiałem do wybierać w swojej firmie `docki` do laptopów bo brakowało portów... laptop niestety to zamknięta konstrukcja która wystarczy by odpalić kierki, worda, excela i można przejrzeć pocztę. A zaleta mobilności? Super. Targać torbę + laptopa + zasilacz + mycha + klawisze i mamy już całkiem ładny bagaż.. no ale za to radocha bo można w pociągu sobie w coś pograć ...
Tak czy siak żeby wygodnie popracować potrzeba wywalić kase na mychę ( no chyba że jest dodawana) klawisze, potem koncntrator USB, potem się okazuje że przydałaby się w tym nagrywarka DVD, a potem problemy z napięciami przy zbyt dużym obciążeniu itp. itd..
Laptop dla mnie to drogi gadżet.
W praktyce chyba lepiej by się sprawdziły palmtopy...

A co do PS3. Cóż, wizje takich konsol czy inneych settopboxów są znane nie od dziś. Każda firma myśli że tylko oni wiedzą co ludziom brakuje i wymyślają bzdurne slogany.
[#11] Re: PS3 To Kill PC

@TJindy, post #10

nagrywarke dvd jest teraz standardowo dodawana do kazdego laptopa... co do tego ze jest zamknieta architektora... zwykly pc w sumie tez. wiec nie ma co wymyslac

[#12] Re: PS3 To Kill PC

@jimiche, post #11

Bardziej mi chodziło o zamkniętą obudowę niż samą architekturę :)
No bo włóż 3 napędy do laptopa :) A nagrywarka nie zawsze jest dodawana.
Zależy od ceny hehe..
[#13] Re: PS3 To Kill PC

@TJindy, post #12

tu masz racje. podpiecie drugiej nagrywarki pod firewire a trzeciej pod usb 2.0 wyglada na biurku nie ciekawie (ala c64 czy amiga 500) fakt nie o to chodzi :D. mimo wszystko ja stawiam ze tak przyszlosc bedzie wygladac. inna sprawa na ile bedzie nas stac na te wygodne wynalazki mimo calej tej masowej produkcji i dosc niskim cenami (porownuje to z tym co bylo w latach 90 ubieglego wieku). samo wyparcie komputera jako glownej maszynki do rozrywki (tu chodzi o PC) jest widoczne zreszta teraz to zwykle dokupuje sie konsole do sprzetu. amigowcy to chyba pierwsi odkryli ze nie trzeba miec pc do gier... bo po co?

[#14] Re: PS3 To Kill PC

@abcdef, post #2

Masz rację mają ograniczenia jakie z definicjii konsole zazwyczaj mają:
nie dołożysz ramu nie zmienisz procka i wtym mniej więcej momencie się one kończą, a te zresztą można długi czas obchodzić optymilizacją, zresztą ja już sobie ostrze ząbki na PS3 ( żadny tam XBOX360, który gdyby nie zbliżający się
PS3 długo by jeszcze pewnie nie legalnie dystrybutorowany w Polsce, a tak okażą nam swoją łaskę), mam tylko nadzieję, że nie będą siadać w nich lasery jak w poprzednikach bo cenę już znam. : OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem