[#1] firmware Micronet SP888 (V4)
Mam router DSL Micronet SP888 (V4) i chcę spróbować zrobić update jego firmware'u.
W dokumentacji pisze, żeby poszukać tego na stronie Micronetu
www.micronet.com.tw
ale tam w dziale download, po odnalezieniu tego modelu, nie ma nic takiego, albo ja jestem ślepy.
Może ktos z was będzie miał więcej szczęścia?
Z użyj Google! też szukałem. :D
[#2] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@R-Tea, post #1

Ech, cholera wie jak. Czytam właśnie doc`i i różnie piszą. Raz że powinieneś odnaleźć w ruterze menu z możliwością upgrade`u ( web management) a raz że trzeba sobie znaleźć na ich stronie. W instrukcji jaką mam przed sobą od twojego modelu można się dowiedzieć że należy ściągnąć ze stronki - z drugiej jednak strony w FAQ dot. modelu SP888 z wersją programu v3 - ruter posiada własne menu do update`owania.
Ale nic to, niezmordowany szukałem dalej i znalazłem drivera... który jest firmewarem. Jest to wersja SP888v4_225 , najnowsza jaką można na stronce znaleźć.
Na początku nie mogłem się do niego dobrać bo stronka jest paskudna i potrzebuje do działania JavaScriptu (menu!!!).. potem się okazało że nie klikniesz na ściąganie jeśli nie użyjesz jedynie słusznej przeglądarki pod wingrozą. I wszystko byłoby pięknie gdyby nie to że nie ma możliwości podejrzenia źródła pliku gdyby... nie powolność IE, oraz "kunszt" programisty który zakodował cud-skrypt by ściągnąć sobie plika. Po prostu na krótką chwilę otwiera się okienko z linkiem ( którego szatańsko szybko skopiowałem) a którego zapodaję poniżej. Dalej sobie poradzisz.

http://www.micronet.info/up_images/driver/178/SP888v4_225.zip

i nie popsiuj sobie - tak jak w instrukcji - wchodzisz na ruterka, zapodajesz zakładkę browsing, ładujesz plik itd - jak instrukcja każe. Nu.
[#3] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@TJindy, post #2

hej TJindy!

Ech, cholera wie jak. Czytam właśnie doc`i i różnie piszą. Raz że powinieneś odnaleźć w ruterze menu z możliwością upgrade`u ( web management) a raz że trzeba sobie znaleźć na ich stronie.

Wszystko się zgadza. W routerze jest mozliwośc upgrade'u ale również trzeba zassać plik z sieci.
W instrukcji jaką mam przed sobą od twojego modelu można się dowiedzieć że należy ściągnąć ze stronki - z drugiej jednak strony w FAQ dot. modelu SP888 z wersją programu v3 - ruter posiada własne menu do update`owania.

Tak, ma taka możliwość, ale sam z siebie się nie zupdate'uje. Trzeba zassac plik na dysk i podać do niego ścieżkę w menu routera.

Ale nic to, niezmordowany szukałem dalej i znalazłem drivera... który jest firmewarem. Jest to wersja SP888v4_225 , najnowsza jaką można na stronce znaleźć.
Na początku nie mogłem się do niego dobrać bo stronka jest paskudna i potrzebuje do działania JavaScriptu (menu!!!).. potem się okazało że nie klikniesz na ściąganie jeśli nie użyjesz jedynie słusznej przeglądarki pod wingrozą.

jesteś niezmordowany i wielki! brawo!
Ja uzywałem Firefoxa i znalazłem tam rzeczy do mojego modelu ale link pod tytułem "Driver" jakoś nie działał pod FF. Myślałem, że po prostu nic pod nim nie ma. Nie przyszłoby mi nigdy do głowy podejrzewać przeglądarkę i odpalać IE.
Wiele jest jeszcze stron silnie "zoptymalizowanych" pod IE. ;) Znalazłeś kolejny przykład.
Patrzę teraz w ustawienia tego Microneta i widzę, że firmaware jest v. 2.25.003 (2004.09.02). Trzy pierwsze cyferki z mojego numeru wersji i trzy ostatnie tego zip'a moga wskazywać, że już mam najnowszą wersję firmware. Na obudowie routera zaś pisze, że to Model No SP888 V4.
Rozpakowałem zipa. W środku jest plik
SP888_2.25.dlf
Jestem coraz bardziej pewny, że to już mam w routerze i jeśli nie ma naprawdę nic nowszego, to klapa - ten router się nie nada do mojego neta z kablówki. On nie może modyfikować TTLa w pakietach, więc dupa blada. Trzeba będzie poszukać innego.
Mieliście kiedyś taki problem, że dostawca neta kontrolował wam pakiety i blokował rozdzielanie łącza?
[#4] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@R-Tea, post #3

W sumie pierwszy raz się z tym spotykam.. Mówisz że kablówka kontroluje ilość bramek zanim pakiecik ujrzy światło netowe hmmm.. a próbowałeś pobawić się proxy? Generalnie pakiet powinien "prześlizgnąć" się po brzegowym... ale nie jestem pewien hehe.. Dodaj coś więcej - jak dostarczają neta - czy sztywno masz na DNSie przypisany MAC sieciówki, itp. Bo w zasadzie mógłbyś w ruterku wpisać numer taki jak w twojej karcie sieciowej, a za ruterem podłączyć resztę kompów. Komputery w sieci pochować -można by zabronić pingowania z sieci zewnętrznej ... (jeśli to windowsy to w rejestrze jest taka fajna opcyjka)
Aha, i jeszcze jedno - a może dodaj bezpośrednio na kompie przejście TTL o kilka do przodu :) Może pomoże. Ale to wszystko gdybanie.
Więcej danych by się przydąło hehe... a pozatym to świnstwo ze strony providera. Ograniczenia czasu życia pakietów były dobre w czasach gdy sieci ledwo źipały. Bo co z tego że ograniczy się ruch na zewnątrz, jak LAN będzie zawalony...a po drugie co: jedzie na 10MB ruterku? No chyba że z dużym naddatkiem przydzielił ilość użytkowników do możliwośći hehe...
Pozdrawiam
[#5] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@TJindy, post #4

Nie znam się na sieciach, ale postaram się Ci objaśnić jak to u mnie wygląda :)
Neta mam z kabla antenowego z kablówki. Modemik kablowy - jakis Thomson, taki malutki. Nie wiem jak się podaje MAC sieciówki "na sztywno w DNSie". Wiem tyle, że w Miami mam wszystko ustawione na DHCP - IP, Natmask, Gateway. Jak ustawię cos na ststic to net nie działa. A MAC sieciówki Miami same sobie wyczaiło. Ja nic nie wpisywałem. Aha, i provider nie sprawdza MACów, to wiem na pewno, za to sprawdza TTLa i to też wiem na pewno. Mogę podłączyć u siebie każdy inny kom, mogę co 5 minut zmienieć sieciówkę, ale 2 kompów na raz nie mogę używać w sieci.
Aha, i nie używam w domu windowsa, nie chce mi się piecyka wygrzebywać z rupieciarni - za leniwy jestem Poza tym, on nie ma CD, przecież nie zabiorę CD Amidze. Nie miałbym serca :D

Bo w zasadzie mógłbyś w ruterku wpisać numer taki jak w twojej karcie sieciowej, a za ruterem podłączyć resztę kompów. Komputery w sieci pochować -można by zabronić pingowania z sieci zewnętrznej ...

szczerze mówiąc potrzebowałbym bardziej łopatologicznie :) Chodzi o opcję klonowania nr MAC, tak żeby router udawał moją sieciówkę? Jak juz pisałem oni nie zabraniają zmiany sprzętu.

No i jak mam na MOSie kontrolować TTL. jakieś opcje w MIAMI ?

THX
[#6] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@R-Tea, post #5

Sorki, chodziło mi o statyczny DHCP hehe.. czyli przypisanie IP do MACa.. (ja mam tak w swojej kablówce - są tego plusy i minusy)
Ech... sprawa wygląda tak.
Rozdzielasz sygnał netu za pomocą rutera który jest podłączony do Thompsna. Jeżeli w kablówce znają twój numer karty sieciowej to warto byłoby ten numer wpisać do rutera żeby go używał jako swój własny (może być konflikt ze starą sieciówką) - ale jak napisałeś nie robią tak.
Mówisz, że dwa kompy w sieci nie pójdą - rozumiem że podłączone poprzez ruter. Spróbuj pingować jakiegoś hosta w sieci z rutera a potem z jednego kompa podłączonego do rutera i powiedz czy masz te same wyniki.
Może jest problem w konfiguracji rutera ?
Nie mam pojęcia jak kontrolowac pakiety na MOSie... Podejrzewam że napisanie skryptu nie byłoby trudne wszak te informacje czy ICMP itp. są jawne do kontroli przepływności danych i uporządkowane w pakiecie.

Hmmm... nie wiem jak to rozwiązać. Ale podejrzewam że gdzie powinna być opcja ( może w konfiguracji, w jakimś pliku) zwiększenia czasu pakietu. Bo podejrzewam że ustawili standartowo dla Wina na TTl 128 i po zliczeniu powiedzmy 3 w dół (125) blokują ( zależy ile bramek pakiet minął) - w momencie ustawienia np. TTL 129 zliczą 3 w dół i wyjdzie im liczba 126 - czyli puszczą sygnał. jak będzie 127 mogą uznać że ktoś się bawi , więc podejrzewam ze trzeba by było się wstrzelić. Może linuxa nie blokują ( TTL 256) hmm..

Wiesz, też nie jestem mózgiem w tych sprawach ale akurat zajmuję się trochę sieciami i wszystko co znimi związane mnie interesuje - zadałeś mi temat którym się z chęcią zająłem. Problem z jakim się spotykasz jest dość powszechny. Musiałbyś dotrzeć do dobrych materiałów np.
http://www.hakin9.org/pl/attachments/lacze_pl.pdf
Niestety pdf ale zacny :) Ja również zabieram się do czytania :)
Tym bardziej że ostatni akapit podpowiada że ukrywanie jest jak najbardziej możliwe ... :)

Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 07.06.06 11:00
[#7] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@TJindy, post #6

Hmmm, a co powiesz na to
www.onet.pl 213.180.130.200 TTL=61
www.wp.pl 212.77.100.101 TTL=124
www.google.pl 66.249.85.99 TTL=249
www.google.com 66.249.93.104 TTL=243

To jaki w końcu mam TTL?

Ostatnia modyfikacja: 07.06.06 11:17
[#8] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@TJindy, post #6

@ TJindy
. Spróbuj pingować jakiegoś hosta w sieci z rutera a potem z jednego kompa podłączonego do rutera i powiedz czy masz te same wyniki.

Hmmm... mógłbyś to rozwinąć? Ja naprawdę jestem lama w tym temacie :D
1. Mam 2 kompy. Pega i pieca (trza go będzie odkopać i odkurzyć). :D Czy mam zrobić ping z Ami na pieca? Chodzi ci o ping w mojej wewnętrznej sieci, którą miałyby tworzyć 2 kompy podłączone do tego Microneta?
2. Później mam zrobić ping np. tylko z Pega na np. ppa.pl podczas gdy piec będzie odłączony?

btw. moim celem jest podpięcie bramki voip jako drugiego urządzenia, z tego powodu całe to zamieszanie z dzieleniem łącza.

Ostatnia modyfikacja: 07.06.06 11:40
[#9] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@Sylwester, post #7

oki. Łdany ttl hehe..
chodzi o to żeby sprawdzić czas w dobiegania i powrotu do jednego hosta:
pierwszy raz bez rutera, drugi raz poprzez ruter ( bądź pingować z rutera jeśli komp nie chce się połączyć )
Będzie można sprawdzić o ile czasu różnią się dwa sposoby ( rutery czasami mają opcję żeby NIE odejmować jednej jednostki czasu podczas przechodzenia sygnału).
[#10] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@R-Tea, post #8

Chodziło mi o to żebyś pingował WAN a nie LAN - jednego hosta w różnych konfiguracjach sieci. No nieważne.

Echh.... VoIP... hmm...

Może inaczej. Po wejściu do EU zmieniło się prawo które w teorii gwaranowac nam powinno podział łącza w ramach jednego lokalu na tyle ile ci się podoba.
No bo to tak jakbyś ciągnął 3 kable TV od dostawcy bo masz 3 TV w domciu.

Jeżeli masz zamiar korzystać z usług VoIP to nie masz innego wyjścia jak podpiąć się pod ruter - chociaż nie wiem czy nie istnieją bramki z możliwością wyprowadzenia sygnału na kompa - ale to by było zbędne.
No chyba że zamiast bramki VoIP po prostu zainstalujesz sobie samą słuchawkę do kompa... hmm.. jeszcze jedno - a może lepiej byłoby wyciągnąć starego pieca, oczyścić, postawić Linuxa - i z niego zrobić ruterka ? Dzięki temu będziesz miał dostęp do wszystkich potrzebnych tobie funkcji. Full control of firewall, NAT, TTL i wiele innych.. nie mówiąc już o doświadczeniu jakie załapiesz..

Ostatnia modyfikacja: 07.06.06 14:53
[#11] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@TJindy, post #9

( rutery czasami mają opcję żeby NIE odejmować jednej jednostki czasu podczas przechodzenia sygnału).

I to jest rozwiązanie!!! brawo!
http://www.a.pl/article/articleview/1253/1/17/
Trza odłożyć kasę.

a może lepiej byłoby wyciągnąć starego pieca, oczyścić, postawić Linuxa - i z niego zrobić ruterka? Dzięki temu będziesz miał dostęp do wszystkich potrzebnych tobie funkcji. Full control of firewall, NAT, TTL i wiele innych.. nie mówiąc już o doświadczeniu jakie załapiesz..

tak... i hałas przez 24h na dobę + wyższe rachunki za prąd
ale co do doświedczenia to racja.
wolę jednak linuxa na pegu, co mam w planach.
[#12] Re: firmware Micronet SP888 (V4)

@R-Tea, post #11

Hmm... fakt, o hałasie nie pomyślałem bo miałem przed oczami coś innego - jak jeszcze pracowałem kiedyś na serwisie to mieliśmy takiego serwerka postawionego na dystrybucji dyskietkowej więc wyglądało to tak - drewniane pudło, w nim pezykrecona jakaś stara płyta główna, zasilacz jakiś stary bez wentylatorka (duża bestia), i stacja dyskietek i 2 karty sieciowe.. hehe.. taki serwer za 5 zł.

Dobrze się rozejrzyj na rynku ruterów bo może znajdziesz jakiś który będzie mógł więcej modyfikować ustawienia sieciowe.
Tak jak mówiłem wczesniej - dobrze zapoznaj sie z PDFem ktory zapodałem kilka linków wcześniej.

No i powodzenia ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem