[#3]
Re: firmware Micronet SP888 (V4)
@TJindy,
post #2
hej TJindy!
Ech, cholera wie jak. Czytam właśnie doc`i i różnie piszą. Raz że powinieneś odnaleźć w ruterze menu z możliwością upgrade`u ( web management) a raz że trzeba sobie znaleźć na ich stronie.
Wszystko się zgadza. W routerze jest mozliwośc upgrade'u ale również trzeba zassać plik z sieci.
W instrukcji jaką mam przed sobą od twojego modelu można się dowiedzieć że należy ściągnąć ze stronki - z drugiej jednak strony w FAQ dot. modelu SP888 z wersją programu v3 - ruter posiada własne menu do update`owania.
Tak, ma taka możliwość, ale sam z siebie się nie zupdate'uje. Trzeba zassac plik na dysk i podać do niego ścieżkę w menu routera.
Ale nic to, niezmordowany szukałem dalej i znalazłem drivera... który jest firmewarem. Jest to wersja SP888v4_225 , najnowsza jaką można na stronce znaleźć.
Na początku nie mogłem się do niego dobrać bo stronka jest paskudna i potrzebuje do działania JavaScriptu (menu!!!).. potem się okazało że nie klikniesz na ściąganie jeśli nie użyjesz jedynie słusznej przeglądarki pod wingrozą.
jesteś niezmordowany i wielki!

Ja uzywałem Firefoxa i znalazłem tam rzeczy do mojego modelu ale link pod tytułem "Driver" jakoś nie działał pod FF. Myślałem, że po prostu nic pod nim nie ma. Nie przyszłoby mi nigdy do głowy podejrzewać przeglądarkę i odpalać IE.

Wiele jest jeszcze stron silnie "zoptymalizowanych" pod IE. ;) Znalazłeś kolejny przykład.
Patrzę teraz w ustawienia tego Microneta i widzę, że firmaware jest v. 2.25.003 (2004.09.02). Trzy pierwsze cyferki z mojego numeru wersji i trzy ostatnie tego zip'a moga wskazywać, że już mam najnowszą wersję firmware. Na obudowie routera zaś pisze, że to Model No SP888 V4.
Rozpakowałem zipa. W środku jest plik
SP888_2.25.dlf
Jestem coraz bardziej pewny, że to już mam w routerze i jeśli nie ma naprawdę nic nowszego, to klapa - ten router się nie nada do mojego neta z kablówki. On nie może modyfikować TTLa w pakietach, więc dupa blada. Trzeba będzie poszukać innego.
Mieliście kiedyś taki problem, że dostawca neta kontrolował wam pakiety i blokował rozdzielanie łącza?