[#1] Fotografia cyfrowa
Mam spory zestaw zdjęć wykonanych aparatem cyfrowym jak i komórką. Chciałbym je zanieść do fotografa aby je wrzucił na papier ale dowiedziałem się że całe takie zdjęcie nie wyjdzie dopiero po "przycięciu".Pytanie: zdjęcia przeważnie mam w formacie 1280x960 i na jaki rozmiar mam je zmienić aby u fotografa wyszło całe.
Pozdrawiam
[#2] Re: Fotografia cyfrowa

@Arbuz, post #1

zapytaj fotografa

[#3] Re: Fotografia cyfrowa

@Arbuz, post #1

Może zmień fotografa na jakiegoś mniej lamerskiego?
[#4] Re: Fotografia cyfrowa

@Arbuz, post #1

Wiam.

Pracowałem w zakładzie fotograficznym i cóż mogę powiedzieć - przytnij do formatu 9x13 cm. Jest to format powszechnie stosowany - zdjęcia są ciutkę większe niż te małe ale z tych standartowych - inne formatki przy tej rozdzielczości zdjęć są niewskazane ;).
Aha, czyli jaka rozdzielczość.. hmmm... to zależy właśnie od kadrowania.
Przelicz format 9x13 na piksele.. (13x9) to jakbyś miał 1300x900 pikseli.
Czyli swój format musiałbyś ustawić na 1280x886px.
Albo użyj programu graficznego do kadrowania. Będziesz mógł sobie przesuwać kadr góra/dół aby wybrać ciekawsze ujęcie, bo tak czy siak coś ci się utnie.

Pozdrawiam.

Ps. "Uwielbiam" kolesi którzy jedynie potrafią odpowiedzieć - poszukaj se...

Ostatnia modyfikacja: 10.06.06 18:54
[#5] Re: Fotografia cyfrowa

@TJindy, post #4

siemanko
THX za pomoc. Używam tylko Pegaza i ShowGirls więc tylko na tym mogę przerobić. Fotografa już się kiedyś pytałem tylko zapomniałem :D Poprostu zanim zaniosę do fotografa zdjęcia chcę je przerobić bo naniosę daty na te zdjęcia a jak naniosę za nisko na przykład to mi fotograf to przytnie niestety (już mi tak to zrobił wywoływałem 50 fotek)
[#6] Re: Fotografia cyfrowa

@Arbuz, post #5

Arbuz napisał(a):

> siemanko
> THX za pomoc. Używam tylko Pegaza i ShowGirls więc tylko na tym
> mogę przerobić.

To na Pegazie nie można używać innych prgramów do obróbki grafiki? Mimo że nie jestem posiadaczem tego sprzętu to jestem na 100% pewien że możliwości są o wiele większe.

[#7] Re: Fotografia cyfrowa

@Prince, post #6

Można ale do odpowiedniego przycięcia czy dodania napisów lub niewielkiej przeróbki nie potrzebuję odpalać ImageFX czy Photogenicsa, które też posiadam zresztą.
[#8] Re: Fotografia cyfrowa

@Arbuz, post #7

To czego biadolisz?

[#9] Re: Fotografia cyfrowa

@Prince, post #8

Nie biadole, tylko przeczytaj o co mi chodziło ale powtórzę Na jaki rozmiar mam przerobić obraz np. 640x480 aby fotograf mi jego nie poprzycinał przy robieniu odbitek PAPIEROWYCH. Podobno różnica jest mniej więcej taka jak TV 4:3 a 16:9. Jasne?
[#10] Re: Fotografia cyfrowa

@Arbuz, post #1

Rozdzielczość nie ma znaczenia (chyba, że dla jakości), muszą się tylko zgadzać proporcje. 1280x960 to 4:3, odbitki 10x15 wymagają proporcji 3:2. Podziel 1280 przez 3 i pomnóż wynik przez 2 to wyjdzie Ci, że powinieneś przyciąć plik do 1280x854. Odbitki 13x18 to z kolei proporcje 1,4:1, itp.

Inna sprawa, że niektóre zakłady mają w standardowej ofercie formaty odbitek o proporcjach 4:3, właśnie dla takich jak Ty.
[#11] Re: Fotografia cyfrowa

@Daclaw, post #10

Dlatego zaproponowałem format odbitek 9:13.. Przy tej rozdziałce większe formatki niewskazane :)
[#12] Re: Fotografia cyfrowa

@Daclaw, post #10

Dzięki wielkie
[#13] Re: Fotografia cyfrowa

@Arbuz, post #12

To są podstawy matematyki. Proporcji aż tak trudno przecież się nie oblicza.

[#14] Re: Fotografia cyfrowa

@Prince, post #13

nie cwaniakuj :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem