[#1] Czarne plyty - wartosc kolekcjonerska
Wlasnie wpdadla mi w lapki, czarna plyta Stinga - Nothing Like The Sun, wydana przez polskie nagrania w 1988.
Co prawda ominely mnie czasy czarnych plyt (wtedy uzywalem magnetofonu szpulowego, pozniej przyszly kasety i CD), ale przeciez zawsze mozna kupic jakiegos zloma.
Zastanawiam sie jaka moze byc wartosc kolekcjonerska tej plyty? Oczywiscie nie zamierzam jej sprzedawac :)
[#2] Re: Czarne plyty - wartosc kolekcjonerska

@Andrzej Drozd, post #1

Cóż, podejrzewam że tym większa im mniej jest ich na rynku... i zależy od stanu.
Ja mam koziołka matołka, i jakieś inne bajki
[#3] Re: Czarne plyty - wartosc kolekcjonerska

@Andrzej Drozd, post #1

Winyl wbrew pozorom funkcjonuje normalnie na rynku (choć w znacznie mniejszej niż kiedyś skali), więc sam krążek, jako gadżet typu dyskietka 8", nie ma jeszcze wartości kolekcjonerskiej. Ważna jest zawartość, stan, kto to wydał i w jakim nakładzie. Polskie wydania mają w polsce niską wartość, bo pełno tego wszędzie było i nadal jest.
[#4] Re: Czarne plyty - wartosc kolekcjonerska

@Andrzej Drozd, post #1

Wartość materialna jest niewielka.
http://www.allegro.pl/search.php?string=Nothing+Like+The+Sun
[#5] Re: Czarne plyty - wartosc kolekcjonerska

@Sylwester, post #4

Hehe, Allegro zawsze prawde powie :)

[#6] Re: Czarne plyty - wartosc kolekcjonerska

@Andrzej Drozd, post #1

Płyty nie sprzedawaj, kup jakiś gramofon z prawdziwego zdarzenia (polska Unitra) z wkładką magnetyczną i ciesz się "brzmieniem starej płyty". Sam niedawno wróciłem do czarnych płytek. A żeby było ciekawiej, mam teraz zestaw 100%-analog: gramofon, przedwzmacniacz lampowy, wzmacniacz lampowy i kolumny. To jest dopiero brzmienie! OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem