[#1] telefon i rozmowy przez internet
Witam. Jesli ktos ma, korzysta to prosze o jakies sugestie, uwagi itp.
Jestem ciekaw jak to sie sprawdza w praniu i co najwazniejsze jak z kosztami?

[#2] Re: telefon i rozmowy przez internet

@11MASTEr, post #1

Jutro jestem w pracy gdzie przygotowywałem zestawienie jakiś czas temu firm -usługodawców telefoni VoIP.
Generalnie wykonałem parę darmowychrozmów i powiem że jest nieźle.
Jeżeli rozmówcy korzystają ze sprzętowego telefonu VoIP (+ odpowiednie brameczki) no to jakość jest naprawdę coolasta. Gorzej się ma z telefonami podłączanymi do kompa tudzież korzystania ze słuchawek i mikrofonu a bramką jest komputer z odp. software..ale i tak jest mimo wszystko lepiej niż tradycyjny telefon. Oczywiście - firmy są różne, róne oprogramowanie oferują - jakość, szybkośc, opóźnienie w transmisji też może być różne.
Zostaje potestować samemu.
[#3] Re: telefon i rozmowy przez internet

@TJindy, post #2

Dzieki za info. Wlasnie tego testowania chcialem uniknac - troszke kosztowne jest.
Prawda jest ze najpierw mam zamiar uzywac kompa jako telefonu, a potem dopiero rozwiazac sprawe czysto sprzetowo. Pytajac google juz cos niecos wiem, jednak teraz opinie bylyby najwazniejsze.

[#4] Re: telefon i rozmowy przez internet

@11MASTEr, post #3

bo to właśnie jest tak jak chciałem się swego czasu dowiedzieć opinii o tabletach. Jeśli chodzi o telefonię , to wypróbuj konnekta, skype (straaaaasznie sprzętożerny) tlenofon.. jest tego trochę.
Tutaj masz zestawienie firm http://voip.net.pl/operatorzy_voip.html
Nie jest to wszystko ale styka na początek.

Generalna zasada jest taka jak w przypadku normalnych sieci - im lepsza linia tym lepiej :) Przepustowość od 128 Kb/s (rozsądna jakość).
Ostatnio rozmawiałem ze stacjonarnego na VoIP z KRUSem (kolega) którzy mają centralkę VoIP - rewelka.
Tak jak mówiłem wcześniej - romawiałem za friko ( przez parę minut) ze stacjonarnymi numerami ( chyba z konnekta ) i było naprawdę cool.

Pozdrawiam
[#5] Re: telefon i rozmowy przez internet

@TJindy, post #4

A ja korzystam z tlenofona na stacjonarny i na jakość nie narzekam przy 128.
[#6] Re: telefon i rozmowy przez internet

@sanddra, post #5

Generalnie pasmo VoIP to kilkadziesiąt kilobitów ale lepiej mieć jakiś zapas..
[#7] Re: telefon i rozmowy przez internet

@TJindy, post #4

A to ze Skype mozna za "darmo" dzwonic na stacjonarne numery tepsy? A na komórki?

"Darmo" w cudzysłowiu, bo oczywiście abonament za internet do najtańszych nie należy.

[#8] Re: telefon i rozmowy przez internet

@Prince, post #7

Swego czasu można było próbować się z różnych programów wdzwaniać na stacjonarne (do sieci komórkowych nie wiem) - na różnych zasadach - raz było to max. 5 minut i finito, innym razem trza było próbować wdzwaniać się poprzez zalogowanie jako np. test itp. itd. Podobno co niektórzy potrafili godzinami wisieć na "telefonie".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem