[#1] Udostępnianie netu Amidze
Witam, powinienem zapytać na jakimś forum pecetycznym, ale takiej życzliwości jak tutaj nigdzie w kosmosie nie znajdę.

Mianowicie chciałem przez peceta udostępnić neta mojej Amidze. W tym celu w pececie mam dwie karty, do jednej idzie net, z drugiej wychodzi kabel z przeplotem do sieciówki w Amidze na PCMCIA. Na pececie sobie zainstalowałem program WinRoute i tam mogę wybrać tylko jedną kartę, tą do której wchodzi internet - choć powinny być chyba widoczne dwie? Nie wiem bo obie karty mają zainstalowane stery i działają poprawnie wedle zapewnień systemu 98. Może już tutaj jess problem z wykryciem karty przez ten program, a jeżeli nie to jadę dalej.

Tak więc próbuję na Amidze pod Miami połączyć się z tamtą kartą i wyskakuje mi taki requester:

Your IP address could not be resolved, so Miami has to fall back your IP address as your host name. Either your Internet service provider does not support reverse mapping of the SLIP/PPP ports, or there is a problem with the DNS servers.

Czy ta konfiguracja jest ok:

druga karta sieciowa w pc:
IP: 10.0.0.1
MASKA: 255.0.0.0
BRAMA: nie podałem

karta sieciowa w Amidze (konfiguracja Miami):
IP: 10.0.0.2
MASKA: 255.0.0.0
BRAMA: 10.0.0.1

w Database/hosts ustawiłem IP: 10.0.0.1

w przypadku obu kart podane są DNS'y od mojego providera.

Myślałem, że może ta karta ethernetowa nie zadziała z kablem z przeplotem (?!) więc zmieniłem ten kabel na inny od modemu ale nic z tego.

Proszę o pomoc, pozdrawiam z tego miejsca :)

[#2] Re: Udostêpnianie netu Amidze

@BagoZonde, post #1

Ten IP z jakieś dziwnej puli, ustaw np. 192.168.0.1 i 0.2. Maska - 255.255.255.0 . Sprawdź też konfigurację WinRoute.
[#3] Re: Udostepnianie netu Amidze

@madman15, post #2

Kumpel używa takich ustawień co do IP, etc., więc są ok. Okazało się, że ta druga karta sieciowa jess kopnięta bo nawet pingów nie dostaje a przynajmniej nie odbija :).

Ale połączyłem sobie dziś Amigę i peceta w sieciunię więc blade pojęcie już mam - używając tych ajpijów 10.0.0.x udało mi się pobawić FTP oraz serwerem PHP -> od strony Amigi oczywiście bo na pecetach się nie znam :).

[#4] Re: Udostêpnianie netu Amidze

@BagoZonde, post #1

ja udostępniam neta amidze w podobny sposób tzn pc przez usb,do ami przez sieciówke ,skonfigurowane przez miami,na pc xp
[#5] Re: Udostępnianie netu Amidze

@BagoZonde, post #1

Maskę bym zamienił na bezpieczniejszą wartość 255.255.255.0
IP też chyba najlepiej by było 192.168.0.x zamiast x liczba od zero do 168

[#6] Re: Udostêpnianie netu Amidze

@Prince, post #5

Nie do końca - adres wewnętrzny Bramki (PC) to 192.168.0.1 - z reguły. Jesli dobrze pamiętam samo się ustawia w przypadku gdy PC robi za bramke. czyli adresy od 2-255..
[#7] Re: Udostêpnianie netu Amidze

@TJindy, post #6

masz racje adres wewnętrzny bramki(PC) sam się ustawiana 192.168.0.1
[#8] Re: Udostêpnianie netu Amidze

@piwosz, post #7

BagoZonde, ja mam identyczną sytuację co Ty. Kiedyś miałem łącze dzielone z kolegą i adres mojego IP zaczynał się własnie od 10.0.0...
Teraz jestem podpięty do radiówki i mój adres zaczyna się od 192.168...
Do rzeczy.
Karta, która w blaszance jest bezpośrednio podpięta do Internetu ma mieć ustawienia pierwotne, czyli tam się nic nie zmienia. Natomiast druga karta, która, łączy blaszankę z Ami musi mieć zmieniony trzeci oktet adrtesu IP. Czyli po ludzku mówiąc, jeżeli przykładowo adres karty podpinającej do netu to 192.168.1.83, to adres karty łączącej Ami z blaszakiem to 192.168.2.83. Karta spinająca Ami z blaszanką nie może mieć ustawionej żadnej bramy. Natomiast Amidze przypisujemy kolejny adres, czyli w tym wypadku 192.168.2.84, a jako bramkę podajemy adres karty sieciowej spinającej Ami z blaszanką czyli 192.168.2.83. W WinRoute trzeba jeszcze włączyć DNS forwarder i wyłączyć DHCP, bo może nie działać. Teraz po stronie Ami powinien chodzić net. Dalsze pytania - GG :D

[#9] Re: Udostêpnianie netu Amidze

@OSH, post #8

Rili fenx! Pecetyczna sieciowka okazalo sie, ze byla spalona, wiec poluje na inna i wtedy na nowo zaczne bawic sie w te klocki :).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem