[#1] A jednak to już było
Ostatnio przeglądając pecetowe pismo o grach zaciakwiła mnie recenzja gry PREY, a własciwie jedno zdanie:

"Ostatnią nowością jaką oferuje PREY jest możliwość wychodzenia z siebie"

Oczywiście jest to opisywane, jako super nowość nigdzie nie spotykana itd... w tym momencie przypomniał mi się Genetic Species i jego możliwość opuszczania siebie i przechodzenie do innych postaci.

Znacie może jeszcze jakieś inne przykłady "rewolucyjnych" możliwości, które gdzieś tam się jednak pojawiły a teraz są określane mianem super hiper mega nowości

[#2] Re: A jednak to już było

@Olo, post #1

Ostatnia modyfikacja: 17.08.06 12:02
[#3] Re: A jednak to już było

@Olo, post #1

Przykłady trochę historyczne, ale prawdziwe:

Mortal Kombat był swego czasu określany pierwszą grą karate z digitalizowaną grafiką - jest to bzdura, bo kilka lat wcześniej na rynku pojawiła się gra Pitfighter (a nie dam sobie głowy uciąć, że nie było czegoś jeszcze wcześniej).

Pinballe 3d - chyba w 1995 r. zaczęły się masowo pojawiać na PC z etykietką nowoczesności. Tymczasem można je spotkać już na ZX Spectrum...

Wolfenstein 3d - uznawany za pierwszą strzelaninę 3d, co nie jest prawdą, bo gry tego typu były już wiele lat wcześniej (pisałem nawet o tym artykuł do CCOnline).

[#4] Re: A jednak to już było

@Olo, post #1

Quake - uznany za pierwsze FPP z trójmiarowymi przeciwnikami. "Terminator Future Shock" miał to wcześniej.

"Rewolucyjny" był też patch do Quake1, który sprawiał, że woda była przeźroczysta. To było już w Alien Breed 3D.

Patch do Quake2, który sprawiał, że w grze wieloosobowej widać było kto ma jaką broń (zmieniały się obiekty broni w rękach postaci) też był "innowacyjny". To było już w "Terminator - Skynet"

Podejrzewam, że jest tego dużo więcej, ale od lat nie śledzę rynku gier nieamigowych więc nie wiem.

Ostatnia modyfikacja: 21.08.06 08:30
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem