[#1] Z naszego układu zniknęła 1 planeta!
Od dziś nasz Układ Słoneczny ma tylko osiem planet. Naukowcy w trakcie głosowania "zdegradowali" Plutona. Jest to niewątpliwie największy wkład demokracji w naukę

Ostatnia modyfikacja: 24.08.06 22:26
[#2] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@APC74, post #1

A zrobili tak bo nie wiedzieli co zrobić z Xeną, planetoidą większą od plutona, odlryli ją dwa lata temu, krąży między plutonem a neptunem. Gdyby pluton pozostał planetą, to Xena też musiała by nią zostać, wtedy mielibysmy 10 planet w układzie słonecznym :D . Pozatym był problem z Charonem też nie wiedziano jak go zaliczyć ;)

[#3] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Olo, post #2

...a to wszystko ma na celu zatuszowanie pewnej afery sprzed kilku lat związanej z dwoma kaczkami i rzekomą kradzieżą księżyca ;)

[#4] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Olo, post #2

nie wiedzieli co zrobić z Xeną

No tak, a wystarczylo zaprosic na kolacje. Pokazala by pare wojowniczych technik. Pozatym jest znajoma Herkulesa i Bogow z Olimpu ;)

Pozatym był problem z Charonem też nie wiedziano jak go zaliczyć

Ehhh, czyzby nie wiedzieli ze to klient FTP? :P
[#5] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Andrzej Drozd, post #4

A to nie jest ta Xena Extra z damskiej reklamy?

[#6] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@APC74, post #1

Byłem za zdegradowaniem Plutona, ale niestety encyklopedie straciły na aktualności

[#7] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@APC74, post #1

Kurcze.. To ja już nie lece na pluton.. :/

[#8] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Kokos, post #7

No co Ty! Tylko dlatego, że zdegradowali Plutona do "planety mini" chcesz rezygnować z takich widoków? Pamiętaj, że małe jest piękne! ;)
[#9] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@APC74, post #8

ale duży może więcej ;)

[#10] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@koodlaty, post #9

to książki do 6 klasy mam już nie aktualne i encyklopedie też
może i ziemie zdegraduja :)

[#11] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@APC74, post #1

Pluton zawsze był dyskusyjną i kontrowersyjną planetą. Teraz już nie ma problemu ;)

[#12] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Prince, post #11

to jest po prostu spisek wydawcow encyklopedii i podrecznikow. moga teraz zrobic nowe wersje i sprzedawac bo stare sa przeciez nieaktualne.
[#13] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@quaint, post #12

A wjednym historycznym filie powiedzieli nawet, że Kopernik była kobietą!

;) :D

ps. Mam nadzieję że wszyscy wiedzą o jaki "historyczny" film mi chodzi.

[#14] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@APC74, post #1

no to teraz powinni sie wziasc za windowsa i przestac nazywac go systemem operacynym :D

Benedykt

[#15] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Benedykt Dziubałtowski, post #14

dokładnie już dawno powinni go nazywać nakładką na dos

[#16] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@pwe, post #15

Od jakiegoś czasu windows nie jest nakładką na dos.

[#17] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Prince, post #11

Moim zdaniem jeśli Pluton ma być planetą to powinni do planet zaliczyć też niewiele większe od niego Quaoar, Sedna, 2003UB313 i wiele innych tego typu planetoid. Wtedy mielibyśmy z 20 planet, ale co z tego że większość byłaby mniejsza od naszego Księżyca...
Dobrze zrobili. Też byłem za wywaleniem Plutona z naszego systemu gwiezdnego, ale jestem też za ujawnieniem tego, co tak NAPRAWDĘ zobaczyli n aTytanie, gdy Huygens na nim lądował (pamiętam jak pamiętnego dnia 14.1.2004 czekałem do późna w nocy by zobaczyć w TV zdjęcia, początkowo czarno-białe, później kolorowe, następny dzień przeznaczyłem na buszowanie po internecie, ale nadal uważam, że wszystkiego nie pokazali, to co najciekawsze zachowali w tajemnicy... dziady jedne..

[#18] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Prince, post #16

Dos jest raczej "nakładką" na windowsa ;)

[#19] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Malin, post #18

dos i windows jest niczym tak to można podsumować

[#20] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Orson, post #17

Orson napisał(a):

> 2003UB313

to jest właśnie owa Xena :D

> Dobrze zrobili. Też byłem za wywaleniem Plutona z naszego
> systemu gwiezdnego, ale jestem też za ujawnieniem tego, co tak
> NAPRAWDĘ zobaczyli n aTytanie, gdy Huygens na nim lądował
> (pamiętam jak pamiętnego dnia 14.1.2004 czekałem do późna w
> nocy by zobaczyć w TV zdjęcia, początkowo czarno-białe,
> później kolorowe, następny dzień przeznaczyłem na buszowanie po
> internecie, ale nadal uważam, że wszystkiego nie pokazali, to
> co najciekawsze zachowali w tajemnicy... dziady jedne..

No tak. I żeby powiedzieli, co NAPRAWDĘ widzieli astronauci podczas przelotu wokół Księżyca po jego ciemnej stronie

[#21] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Orson, post #17

A ja się zastanawiam: co czyni obiekt w przestrzeni planetą ?

Są przecież odp. kryteria - nie tylko gabaryty...
[#22] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@TJindy, post #21

Planeta nie świeci własnym światłem-tego nas uczyli w podstawówce:)
Gwiazdy są po prostu reaktorami termojądrowymi o dość dużej masie (niekoniecznie dużych rozmiarach, mogą być i wielkośći Ziemi) które wytwarzają ciepło poprzez spalanie wodoru. Dopóki mają spore zapasy wodoru to sobie spokojnie żyją, co dalej każdy wie. Planetą można więc nazwać coś co nie jest gwiazdą i jednocześnie posiada masę większą od np. nieszczęsnego Plutona. Swoją drogą ciekawe czy zaliczą do Planet Planetoidę Ceres, bo we Frontierze zaliczyli:)

[#23] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Orson, post #22

Ziemia też jest obecnie wielkim reaktorem... Jeszcze trochę i będziemy sami świecić ziemskim światłem. :(

[#24] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Orson, post #22

Według definicji: Planeta to wszystko co krąży wokół Słońca i nie świeci własnym światłem.
Planety dzielą się na Planety Wielkie (Jest ich 8 ) i wiele Planet Małych - planetoid do których zalicza się Pluton, Ceres itd.
To można przeczytać w książce sprzed 10 lat.

[#25] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@MarekB, post #24

są poza tym planety giganty większe od Jowisza, np. w systemie Pegasi 51 jest dwukrotnie większa, są też większe, tylko że krąża wokól "trochę" odległych systemów.
Szkoda że Alpha Centauri nie ma żadnych planet to byśmy tam utworzyli państwo "Amiga"

[#26] Re: Z naszego układu zniknêła 1 planeta!

@Orson, post #25

Dopowiem może, że słowo "planeta" wywodzi się z greki. Oznacza "błądzącą gwiazdę". :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem