[#1] przeglądarka z aspektem
Czy pod Win istnieje w miarę porządna przeglądarka, która uwzględnia aspekt obrazka? Dotyczy to głównie amigowskich iffów wyświetlanych pod Winem, ale nie tylko (choćby obrazek logo.sys). Wszystkie uważają, że aspekt zawsze równa się 1, a przecież KAŻDY format graficzny ma w nagłówku ustawiony odpowiedni parametr.
[#2] Re: przeglądarka z aspektem

@cholok, post #1

Ech, ja też swego czasu szukałem i niestety nie znalazłem. :(
Wszystkie moje wypocinki w Hi-Res są spłaszczone pod win.
[#3] Re: przeglądarka z aspektem

@cholok, post #1

KAŻDY format graficzny ma w nagłówku ustawiony odpowiedni parametr

Nie każdy. Np. PNG zakłada zawsze aspekt 1:1, tak samo PPM/PGM/PBM i GIF.
[#4] Re: przeglądarka z aspektem

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Nie do końca prawda. Gif posiada pole pixel aspect ratio. Png zapisuje aspect ratio w postaci pixels per unit w chunku pHYs, opcjonalnym, ale zawsze, co nie oznacza, że musi być ignorowany. PPM to wyjątek, ale wyjątek nie może stanowić wzoru dla reszty.
[#5] Re: przeglądarka z aspektem

@cholok, post #4

No to bugraporcik do twórców Ifrana...
[#6] Re: przeglądarka z aspektem

@Grzegorz Kraszewski, post #5

Irfan Skiljan przed chwilą odpisał mi, że spróbuje... a dokładnie:

Hi,

Hmm, your image is really saved as 640x256 image

Why you not resize it 256 x 256 or other 1:1 ratio?

You mean an option to set a different aspect ratio for display: I
will try to add it

The current IrfanView version is 3.98

Greetings/Gruesse/Pozdrav,

Irfan

P.S. W załączniku do maila dołączyłem mu rys. kółka w 640x256

Ostatnia modyfikacja: 04.09.06 23:33
[#7] Re: przeglądarka z aspektem

@cholok, post #1

To ze pecetowe przegladarki wyswietlaja amigowe obrazki z niepoprawnym aspektem to jeszcze moge zrozumiec.
Okazuje sie jednak ze nawet niektore przegladarki na Amidze tez sobie z tym nie radza np: systemowe DataTypes.
[#8] Re: przeglądarka z aspektem

@Phibrizzo, post #7

Pecetowe wyświetlarki nie wyświetlają dobrze żadnych obrazków, nie tylko amigowych, ale starych pecetowych i atarowskich. Dlatego pracuję na d własnym programikiem, ale ograniczonym tylko do amigowych obrazków.
[#9] Re: przeglądarka z aspektem

@cholok, post #8

Czekam z niecierpliwością.

ograniczonym tylko do amigowych obrazków

To znaczy IFF (we wszystkich jego odmianach/modyfikacjach) czy ewentualnie jeszcze coś?

[#10] Re: przeglądarka z aspektem

@APC74, post #9

IFF-ILBM/PBM/ACBM/RGBx/YUVN/DEEP/TVPP/OVFT/RGFX. Jeśli chodzi o ILBM to także multipalette, DCTV, HAM-E i Newtek. Poza tym to wszystko w formie pojedyńczej oraz CAT. Forma LIST tylko znane typy jak animated video czy FILM. Ze względu na trywialność także wyświetlanie animacji, ale w trybie still ze względu, że to nie player (może kiedyś). Animacje: IFF-ANIM, IFF-XFA oraz IFF-YAFA (do wersji 1 z braku spec formatu). Jeśli chodzi a ANIM to support dla opcode: 3, 4, 5, 7, 8, J, Skala 16/32. Ma być też support dla XPK.
[#11] Re: przeglądarka z aspektem

@cholok, post #10

Rządzisz.
Moje obrazki nie mogą się doczekać :) Jak jeszcze nie będzie się czepiała braku rozszerzeń plików to będzie ideał.

[#12] Re: przeglądarka z aspektem

@APC74, post #11

Oj poczekasz... Moja twóczość to programowanie przez 2 tygodnie, a potem przerwa 2 lata. Na chwilę obecną jest prawie wszystko co napisałem powyżej zrobione z tym, że jest to prosta wyświetlarka typu open file. Brak jest chodzenia po katalogach oraz uruchamiania z paramatrem (AppWindow też), co oznacza, że skojarzenie rozszerzeń nic nie daje. Na razie skupiam się na formatach. Teraz właśnie znalazłem kilka animacji w formacie anim-l, więc je zasupportuję. Zaś xpk na razie testuję osobno, więc format RGFX i YAFA nie mają jeszcze zaimplementowanego tego podformatu. Na razie mam wszystkie dekodery xpk za wyjątkiem tych z hasłami (nie będzie supportu) oraz PPMQ/LZCB (to raczej będzie), BZIP (brak wersji 68K) oraz DMCB (ten produkuje błędne pliki) oraz kilku, do których nie mam subbubliotek. Xpk jest osobno ponieważ, będzie wykorzystywany także do depackera, który na razie ma support kilku popularnych packerów na Amigę (tylko dane, gdyż exeki pod Win nie mają sensu). Na razie: Powepacker, Crunchmania, Imploder, Stonecracker 4.04, P-Compress, PMC, PackIce, ProPack, spakowane songi z trackerów. No i jak na razie brak weny twórczej.
[#13] Re: przeglądarka z aspektem

@cholok, post #12

W takim razie pozostaje uzbrojenie się w cierpliwość :D

[#14] Re: przeglądarka z aspektem

@APC74, post #13

Coś się ruszyło. Nieco przepisałem GUI, żeby można było "chodzić" po katalogach. Na teraz jest zaimplementowane:
IFF-ILBM
- standard 1-8 bit palette, EHB, HAM
- 3-48 bit True Color
- rozszszerzenia NetPBM (paleta >256 colorów, chunk DCOL, HAM3-10)
- maska: stencil i alpha (ignorowane)
- kompresja 1, 2 oraz 2 z Deluxe Paint ST (też błędny xnview)
- aspekt
- DCTV i HAME (działa, ale wymaga usprawnienia - multibanki)
- szyfrowanie StripPoker, Centerfolds
- Newtek Framestore
- Newtek 21-bit (inny od stanardu 21-bit)
- XSpec stereo
- chunk XBMI (Pagestream) - CMYK
- multipalette (SHAM, CTBL, BEAM, RAST)
IFF-RGBN/RGB8 (Impulse)
IFF-PBM (Deluxe Paint PC)
IFF-ACBM (Amiga Basic)
IFF-PLBM (Kaleidoscope) eksperymentalnie
IFF-BMAP (NetHack)
IFF-DEEP/TVPP (TVPaint, Photogenics) bez składania warstw
IFF-OVFT (OpalPaint) też CBPaint
IFF-YUVN (Vlab)
IFF-RGFX (SuperView) niekompletny, brak XPK
IFF-ANIM
- multipalette
- 3,5,6,7,8
- J (bez sekwencji)
- l (stary odpowiednik 4)
- 16/32 (i) Scala
- HAME/DCTV
IFF-YAFA (Wildfire) niepełny, brak xpk
IFF-XFA (X-DVE)
IFF-FILM (AGMS)
IFF-ANBM (Deluxe Video)

Odczyt CAT, LIST, FORM. Zagnieżdżone iffy np. set z Moviesettera, bitmapy Fantavision itp. Support dla animacji z AMOSa (po wgraniu LoadAnim i nagraniu Bsave animacja ma inny format). Wiele jeszcze pracy, GUI w szczątkowej formie. Teraz rozpracowuję XPK. Większość jest już sportowana.
[#15] Re: przeglądarka z aspektem

@cholok, post #14

Super!OK Może zapodasz próbkę do pobrania dla testów?
[#16] Re: przeglądarka z aspektem

@Deftronic/..., post #15

Wersja WIP.
Nie rzucać gromów jak coś nie działa.
Nie śmiać się z "angielskawego".
Jak jakiś obrazek źle jest wyświetlany to przysłać mi na majla.
Uwagi odnośnie GUI ignorowane do czasu pełnej implementacji odczytu, czyli liczone w latach.
Program jest pisany w starym Delphi, więc nie należy oczekiwać cudów. Przejście na Lazarusa nieudane (zbyt duże różnice w VCL). C nie znam i nie lubię. Fajnie by było, gdyby ktoś podjął się napisania wtyczki do Total Commandera lub Imagine. Póki co wyświetlanie jest fullscreen przy dwukrotnym powiększeniu (pewnie wielomonitorowość nie działa). Enter wyświetla, Space (enter też) wyświetla następny obrazek w pliku (animacje, listy, caty), escape wyjście z fs.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem