[#1] Najgłupsze pytanie do dobrych owiec
Ogłaszam konkurs na najgłupsze pytanie dotyczące Amigi.
Nagrodę (uścisk dłoni) prześlę e-mailem.

[#2] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Prince, post #1

A co już usmiechy prezesa się skończyły, że tym razem uścisk dłoni?!

[#3] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Kaczus, post #2

Na uśmiechy mamy limity, zostało jeszcze kilka uścisków. handshake

[#4] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Prince, post #1

A czy koniecznie musi być pytanie a Amigę? Bo mam kilka historyjek z mojej pracy :)
Na zachętę jedna:

Dzwoni telefon...

Użyszkodnik: Panie Olku zginął mi dysk sieciowy.
Ja: Chwileczkę...
(sprawdzam w Novelu, czy jest zalogowany i aktywny)... Jak to, nie ma Pan dysku sieciowego - przecież jest Pan zalogowany i nawet ma odpalone 'Fakturowanie', a fakturowanie jest na serwerze...
Użyszkodnik: No tak, ale jak kliknę na 'Mój komputer', to tam nie ma tej ikony 'K'.
Ja: No dobrze, zajrzę za chwilę do Pana...

Odkładam słuchawkę i idę do usera. Klikam na 'Mój komputer' i ikona siedzi w środku jak byk. Okazuje się, że user przestawił sobie widok na duże ikony i Windows obciął (zawinął) mu nazwy, czyli zamiast ikony podpisanej np. tak: "Dysk sieciowy (K: )" miał "Dysk sieciowy...". Na koniec zostawiłem miodek :D ten człowiek ma ukończone studia informatyczne :D

Ja mam tak co dzień...

Ostatnia modyfikacja: 02.09.06 16:45
[#5] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Prince, post #1

Kiedyś sobie spisałem kilka tekstów:

- To do Amigi można podłączyć taki zwykły CD-ROM od peceta?
- Czy amigowy dżojstik można podłączyć do normalnego komputera?
- W A500 był tylko 1MHz?
- Ale na amidze to są chyba takie inne empetrójki, o gorszej jakości?
- Przecież masz Amigę, to jak mi nagrałeś tą płytkę?

Oraz nieśmiertelne:
- (patrząc na moją Amigę) Ooo! Widzę, że już nie masz Amigi?

Nie wszystkie są cytatami, ale wszystkie zachowują oryginalny sens wypowiedzi.
[#6] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Prince, post #1

"To na Amidze masz też myszkę i pulpit? I możesz sobie normalnie wskaźnikiem po ekranie jeździć?"

[#7] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Jaszczur, post #5

"A ty ten dysk to amigi to tak przylutowałeś jak sie lutuje "cip" w ps2?"

"Na ilu dyskietkach jest Napalm?"

"Ale ci mp3 rwie, przecież do tego potrzeba tylko głosników."

"Ten dysk to masz tak na pokaz?"

"Doom ci nie pójdzie bo nie masz "Czunki", tak mój brat mówił."

"150 zł za turbo? Lepiej byś sobie kupił Intela."

"Każdy procesor potrzebuje wentylatora. Zobaczysz, kupisz tego peceta na g3 z radeonem i sie okaże że wyrzuciłeś kasę w błoto bo sie spali bo nie ma wentylatorka."

Itd. itp.

[#8] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Malin, post #7

A ty ten dysk to amigi to tak przylutowałeś jak sie lutuje "cip" w ps2?

Normalnie z krzesła spadłem...

Ministrstwo Zdrowia i Opieki Społecznej ostrzega:
Czytanie tego wątku i bujanie się na krześle może doprowadzić do ciężkich urazów ciała...

[#9] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Prince, post #1

Lekcja informatyki w szkole średniej.
Etap nauki w stopniu baardzo początkowym, takim że niektórzy jeszcze nie mają pojęcia co to jest katalog i do czego służy plik.
Na lekcji uczyliśmy się podstawowych funkcji w Wordzie (zaznaczenie tekstu, pochylenie tego tekstu i tego typu zaawansowane funkcje...)
Koleżanka siedząca obok nie może sobie poradzić z zapisaniem swoich wypocin i poprosiła mnie o pomoc. Nie chciałem robić wszystkiego za nią tylko tłumaczyłem co i jak. Zatem mówię aby wybrała opcję "zapisz". Oczywiście nie miała pojęcia o co mi chodzi. Podpowiedziałem jej że znajdzie to w górnym menu. A jak to zrobić?
Zacząłem się już nieco niepokoić bo moja wiedza nie sięga takich rejonów informatyki. przesuń myszkę do góry i wciśnij prawy przycisk myszki.
Chyba domyślacie co było potem?

[#10] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Prince, post #9

Ach, te Amigowe naleciałości... :P
Ja parę razy załapałem się na skrót z CEDa (LAmiga + W, czyli zapisz) w Wordzie (w wydaniu PC Lewy znak windows + W), też działa, tylko efekt jest trochę inny :) Wcale nie było śmiesznie, gdy musiałem wklepywać od początku kilka stron tekstu... :(

[#11] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Prince, post #1

Pegasos to Amiga ? :D
[#12] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@TJindy, post #11

Pegasos to Amiga?

Nie, Pegasos to coś więcej niż tylko Amiga.

A teraz możesz już zameldować kolegom z eXeca (tak jak się pochwaliłeś w tym wątku, komentarz 52), że wykonałeś kolejne zadanie bojowe .

[#13] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@TJindy, post #11

To nie glupie, a filozoficzne pytanie...

[#14] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Grzegorz Kraszewski, post #12

A teraz możesz już zameldować kolegom z eXeca (tak jak się pochwaliłeś w tym wątku, komentarz 52), że wykonałeś kolejne zadanie bojowe..

Cóż, Krashan, tak naprawdę to Twoja osoba pewnym wątkiem na Forum Execa doprowadziła do tego że zacząłem postrzegać Wasze środowisko tak a nie inaczej. Wy z tego powodu nic nie stracicie a nawet zyskacie.
A słowo HIPOKRYZJA padło tam w kontekście w jakim Was odbieram...
[#15] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@TJindy, post #11

PAX!

[#16] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Prince, post #15

Dobrze, ze nie PiS... to jest Peace :P

[#17] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@TJindy, post #14

Słowo "hipokryzja" dobrze też obrazuje pisanie czego innego na portalu A, a czego innego na portalu B. Ale masz rację, na Twojej działalności środowisko użytkowników MorphOS-a nie straci.
[#18] Re: Najgłupsze pytanie do dobrych owiec

@Grzegorz Kraszewski, post #17

Dobry przykład - tyle że nie trafiony. Nie kryję się z poglądami i nie zmieniam zdania tylko dlatego że tutaj się wypowiadam. Jedyne co mogę zrobić to przemilczeć. Możesz przypomnieć w których postach na dwóch portalach rozmijam się ze swoimi poglądami ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem