[#1] Nowa ustawa..
Z dużym prawdopodobieństwem od października zacznie obowiązywać nowa ustawa telekomunikacyjna pozwalająca na większą i dogłębna inwigilację środków komunikacji jakimi na co dzień się posługujecie. Chodzi konkretnie o: prowadzenie rozmów, sms, mms, email, oraz adresy stron - te dane zostaną przechowywane przez 5 lat celem wykorzystania ( jak się można domyślić na naszą niekorzyść ).
Po więcej odsyłam do artykułów:

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/Koniec_mi%B3osnych_SMS-%F3w_i_plotek_przez_telefon,788378,2943

albo
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8490454,wiadomosc.html

Co o tym myślicie ?
[#2] Re: Nowa ustawa..

@TJindy, post #1

A tradycyjnie wysyłane pocztą listy też będą otwierane, kserowane i ich zawartość będzie gdzieś archiwizowana?
[#3] Re: Nowa ustawa..

@TJindy, post #1

Ze jest idiotyzmem. Jesli zalezy ci na tajemnicy, polaczysz sie przez internet kodujac to tak, ze odczytanie tego wymagac bedzie bardzo zaawansowanych technik rozkodowujacych i duzej mocy obliczeniowej. Trzymanie danych przez 5 lat - hahaha - tyle moge powiedziec. W dobrej wierze wypalac beda na tanich dvd - po 5 latach wiekszosc bedzie nie do odczytania.

[#4] Re: Nowa ustawa..

@Kaczus, post #3

Danych nie archiwizuje się na płytach dvd, cd czy tym podobnych nośnikach domowego użytku...

[#5] Re: Nowa ustawa..

@grxmrx, post #4

To wiem, napisalem tylko, jesli chcialby byc ktos zlosliwy i np obnizyc koszty - bo inaczej koszty sa dosc wysokie, duza ilosc danych trzymana przez 5 lat....

[#6] Re: Nowa ustawa..

@mailman, post #2

Podejrzewam retorykę - aczkolwiek odpowiem :

Ustawa dot. spraw związanych z mediami teleinformatycznymi czyli zwykły list odpada.. no chyba że go otworzą na poczcie coby sobie poczytać ;)
[#7] Re: Nowa ustawa..

@grxmrx, post #4

Chyba że dotyczy to małego lokalnego providera - tudzież średnia firmę - bo w końcu kogo stać na macierze dyskowe, centra danych , dyski optyczne 12 calowe itp.itd..
Ciekawi mnie jedno - JAK provider ma przechwycić sygnał np. jak się łącze z PPA ? Jeżeli przełażę przez bramę z opcją SAVE to może być wykonalne - ale jeśli brama mnie potraktuje jako jedną z gałęźi ( bo docelową pbramę ustawiłem inny serwer proxy ) to już tylko zapamięta serwer proxy..
No chyba że przy ściąganym sygnale zapamiętuje nagłówki docelowe kompa w sieci ( tyle że nie musi ) .. ale... który sprzęt się wyrobi na poziomie setek, tysięcy połączeń ?
Zawiłe..

No i pozostaje jeszcze jedna kwestia.
Politycy dostaną potężną broń w walce z opozycjonistami. I zwykłymi ludźmi.
[#8] Re: Nowa ustawa..

@TJindy, post #1

Właśnie mówili o tym w dzienniku. To prawo istnieje już od dawna, a ustawa ma tylko przedłużyć okres z 2 do 5 lat.
[#9] Re: Nowa ustawa..

@cholok, post #8

komunikatory też będą kontrolować
gliny beda wiedzieli gdzie sie spotykam jak zadzownie
trzeba wymyslić TSK czyli tajny sposób komunikacji

[#10] Re: Nowa ustawa..

@pwe, post #9

trzeba wymyslić TSK czyli tajny sposób komunikacji

Starczy chyba Jabber z szyfrowaniem SSL, ale nie jestem pewien.
[#11] Re: Nowa ustawa..

@TJindy, post #1

To się nazywa sianie zamętu i robienie paniki.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem