Mam od niedawna nagrywarkę DVD. Po przełączeniu jej w tryb DMA pojawiają się błędy odczytu (zapisywanie (wypalanie) danych jest OK). Błędu tego nie ma WinXP, ale ja z pewnych przyczyn nie chcę używać WinXP. (choćby dlatego, że mam za słaby konfig)
DMA daje bardzo dużo, bo aż o 5M/s większy transfer. (bez DMA osiągam tylko 2,4M/s, a w przypadku aktywacji tego trybu - około 7-8M/s.)
Jak się domyślacie - moje pytanie brzmi: jaki patch pobrać, aby nie było kłopotów z odczytem? (ew.: jakie pliki przegrać z katalogu WindowsXP i je podmienić w Win98 - jeżeli jest to w ogóle wykonalne)
Info: Windows98 SE, Samsung DVD RW 8x (miałem przedtem LG CDRW 52x32x52x - i było dokładnie tak samo!), Celek300A@450MHz, HDD 4.3G, HDD 2.6G, 224M RAM (Napęd optyczny jest ustawiony jako Slave, a dysk twardy jako Master)
Napisałem ten post na dwóch forach pecetowych, ale że wiąże się on bezpośrednio z pracą na WinUAE, postanowiłem i w PPA zapytać.
Ktoś napisał, żebym pobrał nieoficjalny Service Pack dla Win98SE. Pobrałem, ale żadnej zmiany nie zauważyłem. (tylko kolory WBa się zmieniły na XP-podobne :))
Ktoś inny zasugerował, żebym nagrywarkę podłączył na oddzielnej taśmie, nie z HDD. Ale ja tak właśnie mam od dawna ustawione.
Ogólnie rzec ujmując, nagrywarka nie ma problemów z trybem DMA. Jedyny problem to Windows98. Jak zainstalowałem sobie XP, to chodziło wszystko miodzio. Ale jak już gdzieś wyżej napisałem, nie chcę XP!
Mogę jeszcze bardziej szczegółowo napisać, że błędy odczytu dotyczą najczęściej plików, które są większe niż 10M (choć różnie bywa, czasem plik 2-megowy też się nie kopiuje). Małe pliki najczęściej kopiują się w całości i bezbłędnie.
Płyty CD/DVD wypalam z włączonym DMA, bo jest o wiele szybciej. Później DMA wyłączam i wszystko jest OK. (i odczyt, i zapis, ale za to jak woooolno...)