[#1] Kłopoy z DMA pod Win98
Mam od niedawna nagrywarkę DVD. Po przełączeniu jej w tryb DMA pojawiają się błędy odczytu (zapisywanie (wypalanie) danych jest OK). Błędu tego nie ma WinXP, ale ja z pewnych przyczyn nie chcę używać WinXP. (choćby dlatego, że mam za słaby konfig)
DMA daje bardzo dużo, bo aż o 5M/s większy transfer. (bez DMA osiągam tylko 2,4M/s, a w przypadku aktywacji tego trybu - około 7-8M/s.)
Jak się domyślacie - moje pytanie brzmi: jaki patch pobrać, aby nie było kłopotów z odczytem? (ew.: jakie pliki przegrać z katalogu WindowsXP i je podmienić w Win98 - jeżeli jest to w ogóle wykonalne)

Info: Windows98 SE, Samsung DVD RW 8x (miałem przedtem LG CDRW 52x32x52x - i było dokładnie tak samo!), Celek300A@450MHz, HDD 4.3G, HDD 2.6G, 224M RAM (Napęd optyczny jest ustawiony jako Slave, a dysk twardy jako Master)

Napisałem ten post na dwóch forach pecetowych, ale że wiąże się on bezpośrednio z pracą na WinUAE, postanowiłem i w PPA zapytać.

Ktoś napisał, żebym pobrał nieoficjalny Service Pack dla Win98SE. Pobrałem, ale żadnej zmiany nie zauważyłem. (tylko kolory WBa się zmieniły na XP-podobne :))
Ktoś inny zasugerował, żebym nagrywarkę podłączył na oddzielnej taśmie, nie z HDD. Ale ja tak właśnie mam od dawna ustawione.

Ogólnie rzec ujmując, nagrywarka nie ma problemów z trybem DMA. Jedyny problem to Windows98. Jak zainstalowałem sobie XP, to chodziło wszystko miodzio. Ale jak już gdzieś wyżej napisałem, nie chcę XP!

Mogę jeszcze bardziej szczegółowo napisać, że błędy odczytu dotyczą najczęściej plików, które są większe niż 10M (choć różnie bywa, czasem plik 2-megowy też się nie kopiuje). Małe pliki najczęściej kopiują się w całości i bezbłędnie.
Płyty CD/DVD wypalam z włączonym DMA, bo jest o wiele szybciej. Później DMA wyłączam i wszystko jest OK. (i odczyt, i zapis, ale za to jak woooolno...)

[#2] Re: Kłopoy z DMA pod Win98

@El Amigos, post #1

Pewnie mobo na via686 http://www.man.lodz.pl/LISTY/PECET/2004/06/5123.html
[#3] Re: Kłopoy z DMA pod Win98

@Sylwester, post #2

Moja plyta glowna to Tomato Board BX98-3D. To chyba nie jest VIA?

Poza tym, wg mnie jest to problem software'owy, a nie hardware'owy. Dlaczego na WinXP nie ma problemów, a na Win98 sa? (a nic, ale to nic nie zmieniam w BIOSie, okablowaniu, zworkach, itp. kiedy zmieniam Win98 na XP; a przeciez kazdy Windows to tylko sterta plikow!)

[#4] Re: Kłopoy z DMA pod Win98

@El Amigos, post #3

Właśnie ta sterta plików to między innymi sterowniki do obsługi HD.
[#5] Re: Kłopoy z DMA pod Win98

@El Amigos, post #3

Hmm... podejrzewam że to właśnie wina Win98. System ten troche inaczej "bawi się" dyskami i napędami optycznymi. Wiem że to głupio zabrzmi, ale sprawdź czy Twoaj nagrywarka DVD jest "kompatybilna" z win98.
Z tego co widze Twoja płyta jest dosyć stara i może miec problemy z DVD, niezapominaj że w momencie pojawienia się tej płyty o nagrywarkach DVD nikt nie śnił .
Spróbuj zainstalować poprawnie sterowniki ASPI, może to rozwiąże Twój problem.

[#6] Re: Kłopoy z DMA pod Win98

@Olo, post #5

Spróbuj zainstalować poprawnie sterowniki ASPI, może to rozwiąże Twój problem.

To sa stery na plycie, ktora dostalem razem z Nero? Czyli do napedu, jego obsługi itp.?

Bo jeżeli są to drivery do płyty głównej (ASPI), to ja żadnych nie mam! Mam tylko zintegrowany dźwięk na płycie, ale i tak używam SB128PCI.

[#7] Re: Kłopoy z DMA pod Win98

@El Amigos, post #1

Chlopie czemu nie xp? Za słaby konfig?! - bzdura.
Sam mam p3 500MHz i xp smiga szybciej niz 98; ponadto masz ntfs, a nie fat32, chodza wieksze dyski (mialem problem pod 98 z 80GB - teraz z xp nie mam - choc szczerze to byl problem plyty, a nie osa). I o dziwo nagrywara difaudi ciagnie x8 - bez problemow z buforem.

Wymaganiem xp IMHO jest 256 ramcu lub wiecej by nie zamulac kompa VMM!? :) ,a masz tyle ile potrzeba, a reszta tez jakos da rade.

p.s.
Cholera, nie myslalem ze takie cos kiedys napisze.....ojjojjoj

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem