[#1] Zniknela zawartosc pendrive'a
Mam pendrive'a USB 2.0 firmy "take MS" bodajze. Wczoraj wyciagnalem go ze szkolnego kompa, kiedy cos kopiowalem i teraz nie widze plikow/katalogow. (jest widoczna poprawnie zajetosc dysku, 370M z 991M wolnych; jak cos teraz dogram to miejsca ubywa, ale nadal nic nie widac...)

Trzeba oddac do serwisu, czy tez moze da sie jakos dane odzyskac? (troche zalezy mi na nich)

Dlaczego pendrive'y nie maja mozliwosci formatu fizycznego? Probowalem pod Windowsem i nic nie wyszlo.

[#2] Re: Zniknela zawartosc pendrive'a

@El Amigos, post #1

A pod jakim jeszcze innym systemem sprawdzales?
A moze to jedno z zabezpieczen pendrive przed niepowolanym dostepem?
[#3] Re: Zniknela zawartosc pendrive'a

@El Amigos, post #1

Zastosuj program do odzyskiwania skasowanych plików tak jak na HDD.
[#4] Re: Zniknela zawartosc pendrive'a

@El Amigos, post #1

Musisz wybrac opcje "wyswietl wszystkie pliki" z menu okna ;)
A na powaznie, mojego pendrive'a da sie bez problemu formatowac pod win98 (na XP chyba nie sprawdzalem) i to dosc czesto trzeba to robic bo gubi mi objetosc. Tzn. po usunieciu plikow nadal jest zajete miejsce.

[#5] Re: Zniknela zawartosc pendrive'a

@vi-bee, post #4

Zniknięcie zawartości może być spowodowane złym odłączeniem Pena, tzn. miałem podobną sytuację i też mi wcięło trochę fajnych danych. Jeżeli masz WinXP zawsze korzystajz opcji "Bezpieczne usuwanie sprzętu", można ją znaleźć w prawym dolnym rogu w WinXP. Wtedy masz pewność, że nic Ci się nie stanie z danymi. Pamięci stosowane w Penach są podatne na przepięcia elektryczne podczas wyciągania z ortu USB i to powoduje, że dostają krótkotrwały impuls kasujący i wtedy masz po zawodach.
[#6] Re: Zniknela zawartosc pendrive'a

@Werner, post #5

A co ma "Bezpieczne usuwanie sprzetu" do przepiec ma zlaczu?
Czyżby XP posiadal mozliwosc odlaczenia zasilania USB?
[#7] Re: Zniknela zawartosc pendrive'a

@Norbert, post #6

Raczej chodzi o to...

[#8] Re: Zniknela zawartosc pendrive'a

@Sylwester, post #7

w xp system ma domyslenie ustawione usb w trybie, w ktorym mozna wyjmowac pendrive'a bez odmontowania w przeciwienstwie do win2k. jest gdzies w ustawieniach usb. oczywisicie mowa o sytuacji w ktorej system nic nie zapisuje/odczytuje z napedu.
[#9] Re: Zniknela zawartosc pendrive'a

@El Amigos, post #1

Jeśli pracowałeś pod Windowsem 2000 to całkiem możliwe że po prostu nic sie nie nagrało.. Standartowo powinieneś kliknąć na ikonkę w tray`u coby
"bezpiecznie odłączyć urządzenie". W XP nie ma takich problemów...
[#10] Re: Zniknela zawartosc pendrive'a

@TJindy, post #9

Dzieki za odpowiedzi.

Problem jednak sam sie rozwiazal. Pod innym kompem wszystko bylo widoczne. Moze rzeczywiscie zle podlaczylem tak jak ktos wyzej zasugerowal?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem