[#1] Null Modem i 2PC
Kolega przyniósł do mnie wczoraj laptopa HP OMNIBOOK 5500CT.
Laptop P120 Mhz, 48Mb RAM, 1.2Gb Hd, Fdd
porty: szeregowy (9pin), równoległy, IRDA, ps2

System jest postawiony na botowalnym dysku MsDOS 7.1 dziala mysz po wpisaniu mouse.com ale tylko szeregowa bo pod ps2 rzadko działa.
Nie wspomnę o Win 311 w którym mi mysz nie działa.

Wracając do tematu próbowałem wczoraj za pomocą Nortona Commandera 5.0 i kabla (schemat z NC5): 2-3, 3-2, 4-6, 5-5, 6-4, 7-8, 8-7
połączyć 2 PC (drugi PC chodzi w XP z uruchomionym NC5) i nie widzi sieci po szeregowym (9pin) w NC.

Schematów widziałem już kilka przetestowałem 2 różne połączenia i nic. Czy może ktoś wie jak połączyć 2PC (MS-DOS i WIN XP) kablem szeregowym i jaki program to obsłuży?
[#2] Re: Null Modem i 2PC

@Leon, post #1

W jaki sposob uruchamiasz to polaczenie?
Z tego co pamietam jeden komputer ma byc serwerem, drugi klientem. Programu musza byc odpalone w odpowiedniej kolejnosci.

Ostatnia modyfikacja: 21.01.07 22:51
[#3] Re: Null Modem i 2PC

@Norbert, post #2

W NC5 wybieram opcję w lewym lub prawym oknie "połącz" i wyskakuje okno Commander Link z wyborem trybu i portu. Wybieram port szeregowy COM1 i tryb komunikacyjny AKTYWNY a na 2 PC wybieram port szeregowy COM1 i tryb komunikacyjny BIERNY wciskam POŁĄCZ pierwszo tryb AKTYWNY potem BIERNY i wyskakuje mi komunikat: Port COM1 nie jest dostępny

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem