[#1] Zmierzch stacji dysków i dyskietek?
Brytyjski sklep komputerowy PC World zapowiedział wycofanie ze sprzedaży, po wyczerpaniu zapasów, stacji dyskietek oraz samych nośników w nich wykorzystywanych. Co więcej, do końca lata firma przewiduje systematyczne wycofywanie montażu stacji dysków we wszystkich konfiguracjach sprzętowych przez nią składanych. Czy podobnie uczynią inne sklepy i firmy?

Źródło: Sky News, Telegraph
[#2] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@mailman, post #1

Ludzie sami sobie zamontuja stacje dyskow. Poki co, nie ma nic lepszego i szybszego do kilkukilobajtowego tekstu, a plyty CDRW szybko sie zuzywaja i sa za wielkie aby je nosic w kieszeni, w kurtce lub spodniach :)
[#3] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@mailman, post #1

To już nie będzie 880KB? ;(

[#4] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@mailman, post #1

Czy podobnie uczynią inne sklepy i firmy?

Już to robią. Ostatnie trzy komputery (2 kupione do firmy i jeden prywatnie) nie miały wbudowanego FDD. Zorientowałem się, gdy chciałem wetknąć w takiego dyskietkę... W miejscu, w którym powinna być stacja dyskietek znajdują się porty USB i "dynks" do odczytu kart flash. Właściwie to nie ma miejsca na stację dysków w obudowie. Napęd musiałaby wisieć luzem w obudowie - o ile na płycie głównej jest gniazdo... musiałbym sprawdzić.
[#5] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@mailman, post #1

Apple od dobrych kilku lat nie montuje flopów w swoich kompach i nikt nie płacze ;) . Przy śmiesznych cenach pendrive`ów i kart pamięci, nikt nie będzie za flopem tęsknił :) .
[#6] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Grygus, post #5

To prawda, pendraki wyprą wreszcie FDD, problem jednak jest taki, że - jak na razie - jedyny sposób na przeniesienie "programu sterującego" z PC na obrabiarki w mojej firmie to właśnie dyskietka. Jedynym wyjątkiem jest linia obróbcza, którą mogę programować "po sieci". Większość da się przymusić do obsługi kart CompactFlash (działającej jako dysk twardy) i to powinno załatwić sprawę, ale dwie najstarsze obsługują jedynie dyskietki i nic więcej. I tak dużym sukcesem było wymuszenie na jednej z nich obsługi dyskietek 3,5" zamiast 5,25". Druga obsługuje wyłącznie 5,25" i to już jest poważny problem. Bo głupio jakoś wyrzucić w pełni sprawną maszynę (za 1.5 mln zł) tylko dlatego, że coraz trudniej dostać do niej dyskietki...
[#7] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@APC74, post #4

Mój kolega kupił sobie takiego grzyba, co nie miał stacji dyskietek. Szkoda tylko ,że NIE MOŻLIWE było zainstalowanie windy 2k/XP bez napędu dysków elastycznych! Zamontowanie FDD wiązałoby się z utratą gwarancji (otworzenie obudowy - Good bye plomby!).
[#8] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@x3nU, post #7

Dziwne.... Bo instalowalem juz winde xp/2000 na komputerach bez flopa.
Co do plomb na obudowie, tak to jest, jak kupuje sie sprzet w
hipermarketach miast w porzadnych sklepach.

[#9] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Kaczus, post #8

Tak jest jak się kupuje sprzęt w całości a nie składa samemu ;) . A do XPeka nie trzeba flopa ;) .
[#10] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Grygus, post #9

Ja kupuje znajomym w całości, a nie mam plomb. Porządne sklepy pląbują
podzespoły a nie całą "budę".

[#11] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Andrzej Drozd, post #2

Nie ma nic lepszego? Spałeś snem zimowym przez ostatnie lata? Pendrive jest szybszy, lepszy i pewniejszy.

A swoją stację dyskietek wywaliłem z peceta 2 lata temu.

[#12] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Pinto, post #11

Pinto oczywiście ma 100% racji... ale niestety jest tak że jeszcze dla wielu ludzi na tym świecie używa dyskietek :(. Wydaje mi sie że to raczej z przyzwyczajenia i cyrków typu "tu mam komputer na którym pendrajwy nie chodzą... bo administrator w firmie wszystko poblokował" .
Inna sprawa z WinXp. Chodzi o to ze czasami do płyty głównej z sata producent zamiast sterowników na cd czy dvd dostarcza sterowniki na dyskietce. no i tu zaczynają prawdziwe jazdy:). osobiści jak robiłem takie xp to najczęściej właściciel grzyba posiadał flopa więc nie musiałem szukać na płycie "ze sterami" tego do odpalenia dysku SATA. Ale o ile dobrze sobie przypominam powinno dać się załadować sterowniki z płytki CD/DVD.

Ostatnia modyfikacja: 01.02.07 17:39
[#13] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@jimiche, post #12

Jakimś tam rozwiązaniem, są floppy od laptopów. Podłączamy przez usb i działa. Chociaż nadal mogą być problemy z tym komputerem, co to na nim "pendrajwy nie chodzą" :/
[#14] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Pinto, post #11

Nie mam potrzeby uzywania Pendrive. Dane przenosze internetem, na CDR/DVD oraz dyskietkach. Nawet biorac przyklady z zycia - taki zwykly sklep szkolno - kserograficzny, nie moze sobie pozwolic aby nie bylo stacji dyskow w kompie, poniewaz ludzie zbyt czesto przynosza jakies dane do druku na zwyklych dyskietkach. Stacje dyskow jeszcze dlugo nie umra w pewnych miejscach gdzie jest na nie zapotrzebowanie.
[#15] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Andrzej Drozd, post #14

Stacje i dyskietki DD już dawno nie są produkowane (a może się mylę?), a ile tego tatałajstwa jeszcze krąży. Dyskietki przez dobre kilka (naście ;) ?) lat nie znikną na pewno ;) .

Ostatnia modyfikacja: 01.02.07 21:35
[#16] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Grygus, post #9

Sterowniki do SATA/RAID łapie tylko z FDD, a w owym kompie nie dało się wyłączyć tego gówna z poziomu BIOSU. Instalacja zawsze się kończyła blue-screenem
[#17] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@x3nU, post #16

Sterowniki do SATA zintegrować z instalką i wtedy już na pewno można wywalić FDD :P

[#18] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Pinto, post #11

...stację dyskietek wywaliłem z peceta 2 lata temu...

1. Zmień partycję przy użyciu 'Partition Magic' z... pendrive'a! Ciekawe jak odpalisz system.
Inny przykład:
2. Załaduj nowy BIOS z... pendrive'a. :D
3. Odpal starego dobrego 'Nortona Commandera' z DOSu z... pendrive'a.
Można tak mnożyć. Flop jest przydatny w awaryjnych sytuacjach, i dla tego powinno sie go trzymać w chociaż szafce żeby w ciężkich chwilach się z nim pogodzić.
Mnie on nie przeszkadza, że sobie cichutko siedzi wkomputerze. jeść nie woła, problenmów z nim żadnych więc po co sie go pozbywać? Bo nie jest "trendy"? Głupota.

Ostatnia modyfikacja: 02.02.07 18:03
[#19] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Yanoosh_Shoonay_, post #13

roblem nie polega na tym ze nie działają pendrivy tylko na tym ze administrator sieci w firmie w której mam teraz staż. Na wszelki wypadek zablokował możliwość używania urządzeń w trybie użytkownika wedle powiedzenia o tym "ze ludzka głupota nie zna granic".

Jeszcze jeśli chodzi o wypowiedź Pinto, to w sumie jezeli tak jest to spoko tylko chodzi mi o to czy taki patent jest uniwersalny bo integrowanie "drajwera tylko dla jednej płyty głównej z SATA" z instalką winxp/2000 jest średnim pomysłem jak masz xx komputerów do zrobienia :) .

[#20] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Grygus, post #15

Zamiast "psuc" wyglad wiezy komputera, przydalaby sie jakas "double" stacja, do ktorej moznaby wlozyc zwykle dyskietki oraz duzo wieksze o pojemnosci DVD. Plyty CDR/DVD wciaz sa za duze :)
[#21] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Andrzej Drozd, post #20

A napędy ZIP i JAZ? ZIPy są nawet 750mb, a JAZy do 2gb :D .

U nas to się jakoś nie przyjęło nigdy. Za oceanem są o wiele bardziej popularne te nośniki.

Ostatnia modyfikacja: 03.02.07 11:51
[#22] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@Grygus, post #21

No, ale wytlumacz to komus kto MUSI uzywac Pendrive i wyrzucil stacje dyskow :)
[#23] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@mailman, post #1

W cywilizowanych krajach, gdzie internet jest bardziej popularny i dostępny od wielu lat pliki kilku MB przesyła się siecią więc można zrezygnować z FDD (tak już jakiś czas temu zrobił Apple).
U nas to jest jeszcze dla wielu ludzi podstawowy nośnik do przenoszenia informacji (typu dokument/prezentacja/arkusz kalkulacyjny) i sądzę, że jeszcze przez ładnych parę lat tak będzie.
Co prawda można używać pendrive`ów i coraz więcej ludzi tak robi, ale jeszcze nie wszędzie można ich używać - np. u mnie w robocie komputer do wyświetlania prezentacji to stary laptop z windą98 - on pendriva nie obsługuje bez instalacji dodatkowych sterowników, więc dane trzeba przynosić na dyskietkach ew. CD-RW.

[#24] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@AlaN, post #18

BIOSY wgrywam z poziomu windy, a do sytuacji awaryjnych mam CD z narzędziami, np. Hiren's Boot. Zresztą przygotowanie bootowalnego pendrive'a z narzędziami też nie stanowi problemu :P

[#25] Re: Zmierzch stacji dysków i dyskietek?

@amigafan, post #23

No to może w końcu zainstalujesz sterowniki do pena? :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem