[#1] Telefony komórkowe
Otóż mam Nokie n93 i 6280. Nokie n93 kupiłem 2 miesiące temu myśląc że będe miał najlepszy telefon,lecz jestem w błedzie. Ta nokia robi gożej zdjęcia niż 6280 (przypomne że n93 ma 3,2meg a 6280 ma 2,0meg)pozatym jej drugi aparat VGA robi lepsze fotki w domu przy żarówce i jak jest troche cieniu, a na 3,2meg w tych miejscach-zdjęcia są ciemne i nie wyraźne. Druga żecz to taka że telefon jak pracuje przez EDGE (internet)czasami się restartuje. Facet w sklepie mi powiedział że może mi tylko wgrać nowy soft ale myśli że to i tak nie pomoże, N93 jednak bardzo dobrze kręci filmy. Co do 6280 to powiem że ma wadę konstrukcyjną (pod wyświetlaczem uchwyt do wysuwania klawiatury)Przez ten uchwyt można zbić wyświetlacz-OSTRZEGAM, wystarczy tylko docisnąć. Mi i mojemu kumplowi z pracy tak się stało-obydwaj mieliśmy telefony w kieszeniach, po wyjeciu okzało się że wyświetlacz nie działa. W moim przypadku było to tak : Odpaliłem odtwarzacz muzyczny ,podłączyłem słuchawki, i włożyłem do kieszeni. Po wyjęciu telefonu okazało się że telefon ma zbity wyświetlacz, a co dobre to że mp3 nie przeztało grać jak on się zbił.
W związku z tym mam parę pytań:
1. Czy ktoś miał problemy takie jak ja z n93 ???
2. Czy komuś się zbił wyświetlacz w 6280 ???
3. Z kąd moge pobrać gierki na n93 za darmo ???

Co do najnowszych telefonów jak n93 to odradzam kupno lepiej kupić starszy model np. n80/n91 bo to jest strata pieniędzy.
Co do 6280 to tylko ta wada konstrukcyjna, a reszta jest OK-bardzo dobry aparat fotograficzny, i nie restartuje się przy pracy z EDGe(bardzo stabilny)
Być może mam pecha do kupywania telefonów

[#2] Re: Telefony komórkowe

@Wrona760, post #1

Nie miałem nigdy N93. Na codzień używam 6630 (Symbian 8, MIDP 2, 176x208) z kartą 1 GB. Ja jakoś nigdy nie patrzyłem na aparat fotograficzny. :) Po prostu cokolwiek by tam władowało to i tak nie ma szans z cyfrakiem za 1000 zł. :) Chociaż jestem zwolennikiem dużych urządzeń w których jest wszystko (palmtop) to jakoś do zdjęć zawsze używam cyfraka. To jest wyjątek. Po prostu obiektyw w telefonie nie może być dobry. To jest sprzeczne z prawami fizyki. :) W tym jednym jedynym przypadku nie jestem za integracją urządzeń.

Nokii 6280 też nie miałem i nie widziałem więc nie wiem.

A co do gier na Nokię N93. Nie jest ich dużo. Jeżeli chodzi o pirackie kopie to należy pewnie szukać na jakiś ruskich stronach - jak zwykle. :) Oni się nie szczypią - piractwo to ich chleb powszedni. To trzeci świat pod względem praw autorskich. Takie strony zazwyczaj przestają istnieć po jakimś czasie, bo jednak jakaś ręka sprawiedliwości ich w końcu dosięga. Właśnie widze, że jedną, którą znałem już szlag trafił.
[#3] Re: Telefony komórkowe

@MDW, post #2

Ale moim zdaniem 3.2meg powinno być lepsze od 2.0meg a nie jest i nie wiem dlaczego. Z resztą za n93 zapłaciłem ponad 2000zł i w tym telefonie nie powino nic szwankować, ale cóż padłem na felerny telefon

[#4] Re: Telefony komórkowe

@Wrona760, post #3

Na naiwności takich jak ty firmy sprzedające telefony zarabiają te swoje miliony. Za 2000 zł można mieć porządną cyfrową lustrzankę.

[#5] Re: Telefony komórkowe

@MDW, post #2

Aha i nie trzeba zapominać że aparat w n93 jest Carl zeiss-a i jest sporych rozmiarów nie to co w 6280

[#6] Re: Telefony komórkowe

@Wrona760, post #5

Ja mam Siemensa C72.... :) :)

Oplaca się kupić porządny sprzę (np. JVC)

[#7] Re: Telefony komórkowe

@Wrona760, post #3

Ale moim zdaniem 3.2meg powinno być lepsze od 2.0meg a nie jest i nie wiem dlaczego.

Na pewno powinien robić zdjęcia w większej rozdzielczości. :) A czy jakościowo lepsze... No niby wypadałoby żeby robił ale właściwie nigdzie nie jest napisane, że powininen. :)
[#8] Re: Telefony komórkowe

@MDW, post #7

To prawda ale aparaty różnią się jakością Carl Zeiss i jakiś pewnie hiński lub z taiwanu nieznanej produkcji- a jednak okazał się lepszy

[#9] Re: Telefony komórkowe

@Wrona760, post #8

Carl Zeiss jest obecnie wlasnoscia Sony i bylo juz kilka artow w necie o tym ze to co sony wysyla noki to wrecz odrzuty ;)

ruskie warezy sa marne, padaja i powstaja ...chinskie stoja juz kilka dlugich lat tak jak pewne komorkowe warezy anglojezyczne ,np ipmart
[#10] Re: Telefony komórkowe

@MDW, post #2

Ja od pewnego czasu używam Sony Ericsson P900 z Symbian 7,UIQ 2,1.
Pomimo dużych rozmiarów telefon jest zajefajny,kupiłem używkę za 399pln z kartą 128MB.Oczywiście telefon ma kilka wad - dość spore wymiary czy obsługa kart max. do 128MB,ale za te pieniądze cóż więcej wymagać.Wrażenie na bawiących się moim "dresofonem" robi obsługa rysikiem oraz wieelki wyświetlacz (320 na 208px).Ogólnie jestem zadowolony,za tą kase wyrwałbym najwyżej Nokie 6600 z sporo słabszym prockiem ( ARM9 108Mhz,P900 ma ARM9 156Mhz..toż to prawie najsłabsza karta Blizz PPC :) )i bez obsługi rysika.Emulator AtariST czy C64 robi wrazenie,nie wspominam o Snes9x czy ZXSpectrum :).
[#11] Re: Telefony komórkowe

@waldiamiga, post #10

Mój wujek ma coś podobnego :P

[#12] Re: Telefony komórkowe

@waldiamiga, post #10

jestes pewien ze max 128MB? w instrukcji od mojego n-gage (S60V1.2 os6.1) pisze ze max karty pamieci to 128 MB ....a w praktyce dzialaja wieksze sam mam 1GB mmc a wiem ze i 4GB smigaja .trzeba samemu zlookac w instrukcjach pisza brednie czasem
[#13] Re: Telefony komórkowe

@Fei, post #4

dokladnie.

Ostatnia modyfikacja: 13.02.07 04:00
[#14] Re: Telefony komórkowe

@Wrona760, post #1

tak bywa w Żeczpospolitej Polskiej

[#15] Re: Telefony komórkowe

@Wrona760, post #1

A ja ostatnio nabyłem Sony Ericssona k800i (3.2MPix) dołożyłem 4GB ramu i co mogę powiedzieć? Jest super zdjęcia rewelacyjne wychodzą. Jestem z niego bardzo zadowolony. Porównywałem zdjęcie robione cyfrówką Panasonic Lumix FX50 ustawioną na 3.2Mpix(mniej więcej to samo ujęcie) oraz zdjęcie z k800i i mogę powiedzieć że jakość ta sama (wizualnie).
Ps. k800i ma prawdziwy flesz a nie jakaś dioda.
[#16] Re: Telefony komórkowe

@Arbuz, post #15

Mam K750 i mam wlasnie zastrzezenia do jakosci zdjec robionych przy slabym swietle, po przy dziennym nie mam zadnych zastrzezen. A i tak wszystkie robie w 640x480 zeby mi je AGA bez problemow lykala ;)
Zastanawiam sie nad przesiadka na W810 bo mi tylko EDGE do szczescia brakuje :(

[#17] Re: Telefony komórkowe

@waldiamiga, post #10

Emulator NESa i SNESa można mieć na byle Siemensie :P ELFy czynią cuda ;).

[#18] Re: Telefony komórkowe

@Arbuz, post #15

Nom, a ja od niedawna mam N70...
Bardzo ją sobie chwalę.
Procek 220mHZ, i około 25MB RAM...
To robi wrażenie...
Można grać w gry z N GAGE i takie tam inne.
:D
Autorowi tematu polecam zajrzeć na www.symbianos.pl

Ostatnia modyfikacja: 17.06.07 10:38
[#19] Re: Telefony komórkowe

@vi-bee, post #16

Zauważ że k800i ma 3.2MPx
Ps k700i też mam, mam także Siemensa CX65 i mogę powiedzieć że na Siemensie są lepsze zdjęcia niż na k700i (choć mają podobnej klasy aparat
[#20] Re: Telefony komórkowe

@Arbuz, post #19

Mowie o K750i a nie K700i. K750i ma 2MPx i autofocus co mi zupelnie wystarcza (tylko by sie lampa lepsza przydala, ale mozna dokupic prawdziwego flasha) a K700i ma tylko VGA.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem