[#1] zabezpieczenie dysku, pena przed odczytem w innym kompie
Witam!
Pozwalam sobie wyskoczyć na pręgierzu z tematem poza amigowym, ale jest tu tyle tęgich głów, że na pewno ktoś z kolegów coś podpowie. Często przenosze dysk i pendrive z danymi, które nie powinny wpaść w niepowołane ręce. Jednocześnie muszę mieć do nich sprawny dostęp (głównie pod windą i macos-em). Jak zabezpieczyć te nośniki?? Typowe szyfrowanie windows chyba nie jest zbyt pewne... Może polecicie jakieś rozwiązanie?

[#2] Re: zabezpieczenie dysku, pena przed odczytem w innym kompie

@JaCoP, post #1

Sorki! oczywiscie na Hyde Parku!

[#3] Re: zabezpieczenie dysku, pena przed odczytem w innym kompie

@JaCoP, post #2

Kup taką malutką kłódeczkę z malutkim kluczykiem kupionym w malutkim hipermarkecie i pomalutku możesz sobie tego malutkiego pena zakluczyc tą malutką kłódeczką.

Windows niepotrzebny....

[#4] Re: zabezpieczenie dysku, pena przed odczytem w innym kompie

@Prince, post #3

Dobre! Ale to rozwiązanie hardwarowe... Mi chodzi o coś bardziej soft...

[#5] Re: zabezpieczenie dysku, pena przed odczytem w innym kompie

@JaCoP, post #4

Wszystko co ładujesz na pena pakuj zipem z hasłem, odpowiednio długie hasło jest nie do złamania w rozsądnym czasie. Jak te super tajne dane to lista ubeków to możesz się nie trudzić, znamy tą listę. :P
[#6] Re: zabezpieczenie dysku, pena przed odczytem w innym kompie

@JaCoP, post #1

Moj stary na Pendrive Kingstona ma taki programik ktory nazywa sie SecurityTraveler. Nie wiem czy to dziala i o co w nim chodzi ale mozesz poszukac.

[#7] Re: zabezpieczenie dysku, pena przed odczytem w innym kompie

@JaCoP, post #1

Generalnie jest kilka metod.
Jedną z nich jest szyfrowanie za pomocą specjalnych programów - np. Kremlin - mocny klucz - tworzy również pliki exe - dzięki tamu unikniesz instalowania oprogramowania na różnych systemach.
ZIP czy RAR - tutaj miałbym wątpliwości bo z tego co czytałem nie posiadają zbyt wyszukanych metod szyfrowania - no ale nie każdy będzie wiedział jak łamać taki plik - pozatym - im dłuższy klucz tym lepiej :)
Do tych metod należy dodać jeszcze P2P czyli - szyfrowanie z wykorzystaniem kluczy publicznych i prywatnych - ale to raczej pomiedzy firmą a domciem.
Jeszcze możesz zrobić tak - ściągnąć fajny, darmowy programik - TrueCrypt - i szyfrować całą założoną na pendrive partycję. Oczywiście ten program musisz mieć zainstalowany na wszystkich stacjach docelowych gdzie będziesz używał przenośnej pamięci. Ale za to masz naprawdę fajnie zabezpieczony sprzęt.

To tak pokrótce - zapewne są jeszcze inne metody - akurat z niech nie korzystałem. :)
[#8] Re: zabezpieczenie dysku, pena przed odczytem w innym kompie

@TJindy, post #7

Dzięki! Ciekawe sugestie! Teraz musze przetrenować te tematy i zobaczyć co najbardziej sprawdzi sie w moim przypadku. Pozdrawiam!

[#9] Re: zabezpieczenie dysku, pena przed odczytem w innym kompie

@JaCoP, post #1

Jeżeli potrzebujesz dostępu do pędraka równocześnie na PC i Mac to najlepszym rozwiązaniem jest WinRAR. Przy 16 znakowym haśle nałożonym na archiwum dobranie się do danych przy pomocy bruteforce zajmie kilka lat (o ile użyjesz w haśle znaków typu !@#$%^&* itd. a nie tylko liter i cyfr). Tylko w opcjach WinRARa wybierz "Zaszyfruj nazwy plików", opcja "Utwórz ciągłe archiwum" również nie pomaga w niepowołanym dostępie :P Jeżeli w Macu nie masz archiwizatora, który obsłuży RARy to po Win możesz tworząc archiwum wybrać opcję zapisu archiwum samorozpakowującego (exe) z modułem dla maćków... Zip do zabezpieczania danych się nie nadaje, bo stosowne programy potrafią rozpakować tak "zabezpieczone" archiwum w czasie rzeczywistym, z RARem już tak łatwo nie ma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem