[#1] AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa
W sumie jeszcze pare rzeczy musze w nim dorobic. Do zrobienia sa np jeszcze paski postepu, slidery, menu startXP (chociaz nie wiem czy bede to robil bo wlaczony mam klasyczny wyglad). Podstawa ktora przerobilem byl temat GNOME i pozostalosci sa wlasnie z niego. Calosc wyglada badzo przyjaznie. Oto screeny i sposob postepowania jak zrobic taki wyglad.

SCREENY:
http://www.linkprojekt.pl/~wnukar/1.jpg
http://www.linkprojekt.pl/~wnukar/2.jpg

SPOSOB POSTEPOWANIA:
Zasysamy programik Universal UXTheme Patcher i odpalamy go. Dzieki temu bedziemy mogl skorzystac z innych niz standardowe tematy.
http://www.linkprojekt.pl/~wnukar/uxtheme.zip

Sciagamy plik z tematem:
http://www.linkprojekt.pl/~wnukar/Ambient.zip
Rozpakowujemy i katalog Ambient i plik Ambient.theme Przegrywamy go do c:windowsresourcesthemes. Wlaczamy wlasciwoci ekranu i w zakladce wyglad mozemy juz zmienic temat.

W miedzyczasie przesywamy pasek start z dolu ekranu do gory zeby bylo bardziej "amigowo" Zasysamy tapete ktora zrobi cien pod "gorna belka.
http://www.linkprojekt.pl/~wnukar/Ambient.png
Tapete mozna sobie przerobic. Ja np. dodalem zdjecie mojej dziewczyny

Na koniec przerabiamy ikonki na ladniejsze. Polecam program IconPackager. Fajne ikonki ktorych uzywam to RealIcons:
http://www.linkprojekt.pl/~wnukar/RealIcons.zip
Robimy na blacie skroty do dyskow i ustawiamy opcje zeby nie pokazywal strzalek przy skrotach. To co jest na dole to programik dzialajacy jak ten bajer z MacOSX. Program nazywa sie YzDock. Prawie nie zabiera zasobow i jest bardzo konfigurowalny. Pozatym wystarczy wylaczyc powiekszenie ikonek po najechaniu mysza i bedzie dzialal jak AmiDock Na koniec mozna ustawic pochylosc czcionek, ale to wedle uznania. Acha. I koniecznie wlaczyc wygladzanie czcionek ClearType!

Koniec koncow mozna dorobic sobie takie menu po prawej jak Toolmanager. Ja zrobilem sobie z niego menu najwazniejszych rzeczy i podmontowalem pod HotKey F11.

ENJOY OK

ps1. Wiem ze temat ma nieadekwatna nazwe, ale tak jakos wyszlo. Niech nikt nie doszukuje sie prowokacji;) Po prostu bardzo podoba mi sie to slowo i lubie ten styl muzyki (szczegolnie pagan-ambient).

ps2. Gdyby ktos mial jakies pomysly co jeszcze moge dodac niech pisze. Moze zna ktos jakis patcher/freewareowy program ktory potrafi przeniesc gadzet zamykania na lewa strone (tylko nie sugerujcie WindowBlinds).

ps3. Czekam na komentarze i wrazenia:)

Ostatnia modyfikacja: 26.02.07 01:55
[#2] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Lorak, post #1

Dzięki, temat jest bardzo fajny :)

[#3] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Lorak, post #1

na dysku lezalo mi cos takiego AmigaXP moze sie komus przyda. gaba jak to wyglada nie zrobie, bo nie mam "jeszcze" peceta.

[#4] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #3

Amiga os 4 jak w morde strzelił ...a loga wXP nie da się zastąpić boingiem? OK

[#5] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@pwe, post #4

No wlasnie nie. To jedyna rzecz ktorej nie moge wyplewic

[#6] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Lorak, post #1

Super!! OK
Ja mam tylko problem z ikonkami... Jak podmienić ikony w Winzgrozie?? Bo sam pakiet Realicons to ciut za mało. Są jakieś freeware'y służące podmianom?

[#7] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Rodzyn, post #6

Łoo ludzie :D Jak usunąć te ikonki oznaczające skrót?? :D Bo przyznam szczerze, że nie mam pojęcia...

[#8] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Rodzyn, post #7

Wiec jest taki sa do tego rozne programy. Np mozesz skorzystac z darmowego "Iphile" lub np z "IconPackager-a". W tych programach jest tez opcja usuniecia strzalki przy skrotach.

Kiedys pamietam mialem super program, freewareowy. Jedynym jego mankamentem bylo to ze byl po japonsku i nie pamietam jego nazwy Programik byl tak wypasiony ze nawet mozna bylo zmienic ikonki w Panelu Sterowania :D

[#9] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Lorak, post #8

Programik byl tak wypasiony ze nawet mozna bylo zmienic ikonki w Panelu Sterowania
Dzięks, ze starych czasów pamiętam programik do Win9598 dzięki któremu można było nawet pozbyć się logo Windows przy ładowaniu... niestety nazwa gdzieś uciekła :P
Przydałoby się jeszcze powyrzucać znaczki windowsa i przerobić requestery (zamknij system) i inne... Aha, oraz ilość dostępnej pamięci na górnej belce ;)
Tak czy siak każdy kto zagląda mi przez ramię na Windowsa pyta się: "Wow, co to takiego? Jakiś linuks?"

PS. Napędy są nazwane 'po ludzku' czyli DF0, DH0; DH1 itp :D
A zamiast Mojego Komputera jest... Ram Disk :D

Ostatnia modyfikacja: 28.02.07 15:59
[#10] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Rodzyn, post #9

Przydałoby się jeszcze powyrzucać znaczki windowsa
Z okna katalogu? Widzialem do tego programik ale gdzies mi uciekl :(

przerobić requestery (zamknij system)
Program do edycji tematow nie umozliwia tego, a szkoda bo np na WindowBlinds juz mozna to zrobic. Tylko ze WB nie jest za friko.

i inne...
Co na przyklad? :) Czekam na sugestie.

Aha, oraz ilość dostępnej pamięci na górnej belce
Tez o tym myslalem i jest to mozliwe. Sa programiki ktore montuja sie na gorze ekranu i wyswietlaja info o systemie (pamiec, zajetosc procesora itd). Wlasciwie nie problem dostosowac sobie taki program, ale wtedy trzebaby zrezygnowac z paska start, a mimo wszystko jest on bardzo przydatny (bardziej niz swiadomosc pozostalej pamieci :D).

Pozdro 667-1

Ostatnia modyfikacja: 28.02.07 19:20
[#11] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Lorak, post #10

Strzałeczki skrótów można wyłączyć za pomocą TweakUI ;)
[#12] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Madman, post #11

Jak usunąć w YzDock te kreseczki?

[#13] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Lorak, post #1

A tapety w oknach?

[#14] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Rodzyn, post #9

Przydałoby się jeszcze powyrzucać znaczki windowsa

ja to sobie sam przed chwilą zrobiłem :) wystarczy do tego mieć animowaną kulkę, program resource hacker, w edytorze grafiki spreparować odpowiednią bitmapę i podmienić w bibliotece %windir%system32shell32.dll . I teraz zamiast windowsowej flagi mam kulkę :)
[#15] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@pwe, post #4

StyleXP zmienia nawet obraz logowania, a obraz bootowania można edytować ręcznie w paincie, nie pamiętam jak się nazywa, ale się da ;]

[#16] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Roszak, post #12

To sa separatory i po prostu wystarczy ich nie tworzyc, a jesli juz sa to poczytaj plik z konfiguracja (to zwykly tekst) i powywalaj recznie.

[#17] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@arti4-92, post #15

Tak, tylko ze za StyleXP trzeba zaplacic. Sposob ktory podalem jest calkowicie darmowy. Porobowalem przygotowac obraz logowania ale zrezygnowalem bo i tak przez ulamek sekundy widac blekitny screen i szybko zmienia sie na ten obraz logowania. Strasznie mnie to denerwowalo, wiec odpuscilem. A obraz bootowania to mozesz edytowac w paincie jak masz conajwyzej Win98. W serii NT trzeba uzyc wspomnianego wyzej Resource Hackera i robic triki z paleta kolorow, bo domyslnie jest tak ze obrazek jest ukryty. Ewentualnie mozna uzyc jakiegos narzedzia.

[#18] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@vi-bee, post #13

No wlasnie nie wiem jak w WinXP wkleic tapety w oknach. Tez juz nad tym myslalem. W Win98 robilo sie to bardzo prosto ale tu to nie wiem...

[#19] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@snajper, post #14

Ej a bylbys tak dobry i podrzucil mi te kulke na maila?

A tak nawiasem to moglbys jeszcze napisac gdzie jest ten plik ktory trzeba podmienic (juz w Resource Hackerze oczywiscie). Ktore katalogi trzeba rozwinac?

[#20] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Lorak, post #18

No wlasnie nie wiem jak w WinXP wkleic tapety w oknach. Tez juz nad tym myslalem

To jest w sumie bardzo proste, już wyjaśniam:

Wchodzimy do dysku np. D

kopiujemy tam plik jpg, o nazwie np tlo.jpg . Potem otwieramy notatnik i w notatniku wklepujemy coś takiego:

IconArea_Image=D:tlo.jpg

Zapisujemy to na dysku D i nazywamy go desktop.ini .

Potem zamykamy okno, otwieramy i ... naszym oczom ukazuje się piękne tło w oknie :D

[#21] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Lorak, post #19

bitmapy do podmiany są w gałęzi Bitmap240 241 242 245 246 247

dodam jeszcze że sprawa z podmianą shell32.dll jest nieco bardziej skomplikowana, jako że jest to chroniony plik systemu i po jego modyfikacji windows będzie próbował przywrócić jego oryginalną wersję z kopii zapasowej, więc żeby mu to utrudnić trzeba tą kopię najpierw zlokalizować i usunąć lub zmienić jej nazwę (bezpieczniej - w razie gdyby system po tej operacji odmówił współpracy z bliżej nieokreślonych przyczyn ;)) , a mieści się ona w %windir%system32dllcache

obrazki wrzuciłem tutaj: (jak ktoś jeszcze będzie chciał to sobie ściągnie od razu :P)
http://republika.pl/snajperx/dl/amigaboing1.bmp
http://republika.pl/snajperx/dl/amigaboing2.bmp
http://republika.pl/snajperx/dl/amigaboing3.bmp

Ostatnia modyfikacja: 09.11.07 01:31
[#22] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Lorak, post #1

jeszcze mozna zainstalowac directory opusa dla windows i bedzie tak jak by sie mialo magellana na aos

[#23] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@Olo, post #20

Szkoda tylko że ten manewr trzeba robić dla każdego podkatalogu

[#24] Re: AmigaOS4 - Temat dla WindowsXP mojego autorstwa

@MinisterQ, post #23

a jak by sprobowac ustawic te tlo, i w opcjach floderow ustawic zeby inne foldery wygladaly tak samo jak ten z tlem?
u mnie pecet strzelil focha i nie chce w ogule tla ustawic, wiec nie sprawdze czy to zadziala:/

Ostatnia modyfikacja: 09.11.07 13:13
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem