[#1] Napisałem do Microsoft
Postanowiłem dać amigowcom to, na co lata czekali i co każdy chciał mieć. Napisałem do Microsoft, że chcę stworzyć wersję MS-Word na amigę i proszę o przesłanie kodu źródłowego na mój adres e-mail. Wersję dla Amigi wykonam metodą tzw. kroskompilacji (transfer kodu przy użyciu specjalnego programu zwanego kroskompilatorem). Planuję wersje:

Word 2.0 dla Amigi 500
Word 6.0 dla Amigi 1200
Word 95 dla Amigi 2000
Word 97 dla Amigi 3000
Word 98 dla Amigi 4000
Word 2000 dla Amigi 4000T
Word 2003 dla Amigi 5000

Wersje dla małych amig będą gotowe w kwietniu, dla dużych - nieco później (problem z wersją kroskompilatora dla dużych procesorów). Planowana cena to 1/3 numeru modelu Amigi z jej nazwy. Wiem, że to nie mało, ale odzwierciedla dobrze nakład pracy, jaką będę musiał ponieść na tworzenie kolejnych wersji. A oto oryginalny e-mail:

"Dear mr. Gates

I'm going to create version of MS-Word for Amiga computer. Please, send source code to my e-mail adress. I will use method 'so called' crosscompilation (transfer of source code using special software called crosscomplilator). I'm planing several versions:

Word 2.0 for Amiga 500
Word 6.0 for Amiga 1200
Word 95 for Amiga 2000
Word 97 for Amiga 3000
Word 98 for Amiga 4000
Word 2000 for Amiga 4000T
Word 2003 for Amiga 5000

sincerely yours"

I jak myślicie, czy będzie duże zainteresowanie??

[#2] Re: Napisałem do Microsoft

@Daclaw, post #1

O loooool. :D Jestem za. xD

[#3] Re: Napisałem do Microsoft

@Kokos, post #2

nie ma to jak realistyczne podejscie do tematu ;).
[#4] Re: Napisałem do Microsoft

@Daclaw, post #1

nie zapomnij o wersji pod OS4 :D
[#5] Re: Napisałem do Microsoft

@Daclaw, post #1

Gdzieś zgubiłeś wersje Worda dla A3000T oraz dla A500+ :D

[#6] Re: Napisałem do Microsoft

@Rodzyn, post #5

No jak to dlaczego?? To oczywiste! Tych modeli już nie produkują. ;d

[#7] Re: Napisałem do Microsoft

@Leon, post #4

A na czym tą  wersjie zrobi ?

[#8] Re: Napisałem do Microsoft

@Daclaw, post #1

Lepiej byś napisał aby wykupił wszystko co związane z Amigą (od sprzętu, software, aż po nazwy i patenty). Potem niech wydadzą AmigaOS 5.0 Vista na sprzęt klasy PC - przynajmniej będzie tani. Ewentualnie konsolka w stylu XBoxa. No może wtedy będzie jakiś rynek zbytu i zainteresowanie.

[#9] Re: Napisałem do Microsoft

@Sasquatch, post #8

Ewentualnie konsolka w stylu XBoxa. No może wtedy będzie jakiś rynek zbytu i zainteresowanie.
Tia i znów Amiga będzie rządzić w dziedzinie gier :D
A potem "z północy nadciągną wielkie gady i spustoszą ziemię"(*)

-------------------------------------------
* - na osobę, która zidentyfikuje źródło cytatu czekają cenne nagrody, m.innymi niemieckojęzyczna klawiatura A1200 :D

[#10] Re: Napisałem do Microsoft

@Daclaw, post #1

Bill Gates juz nie zajmuje sie firma.

[#11] Re: Napisałem do Microsoft

@Rodzyn, post #9

* Stara Baśń?

Ostatnia modyfikacja: 28.02.07 17:54
[#12] Re: Napisałem do Microsoft

@Norbert, post #11

Hmm... zobaczymy co z tego będzie :)

[#13] Re: Napisałem do Microsoft

@Drako^lM, post #7

Ma parę możliwości: znaleźć kogoś co mu udostępni A1, mA1 albo poczekać na Sama :)

[#14] Re: Napisałem do Microsoft

@Norbert, post #11

* Stara Baśń?

Nieeeeee :) Podpowiem że chodzi o grę RPG :D

[#15] Re: Napisałem do Microsoft

@Daclaw, post #1

To lepsejse od najlepsejsej komedyji :)

[#16] Re: Napisałem do Microsoft

@ZimA, post #15

Ja jestem ciekaw kiedy i czy ci odpisze.
[#17] Re: Napisałem do Microsoft

@Dziadziomiecio, post #16

Jak to napisał Emill z MGS.. :)

Jesli wogole mu odpisza (i nawet bedzie to odpowiedz odmowna) to koles powinien poczuc sie doceniony :D

[#18] Re: Napisałem do Microsoft

@Daclaw, post #1

Hmm.. mogą to uznać trochi jako joke, ale próbować zawsze warto. No ja sam zająłem się tą sprawą trochę od strony zdekompilowania wordowego doka do postaci tekstowej. Ale się okazuje, że co wersja Wordu to inna bajka więc jeden z programików mych radzi sobie z przekonwertowaniem niektórych wersji Worda znakomicie dając na wyjście czysty tekst a drugi program jedzie całość ze śmieciami bo niestety nie potrafię znaleźć gdzie początek strony doka. Oczywiście to wszystko bez graficzek mi działa, ogólnie rzecz biorąc Word to totalny kosmos i porażka -> swoją drogą zajmuje to to dużo kilo a śmieci tam co nie miara. Ja się cieszę, że w ogóle Apdf na Amigę jest :).

[#19] Re: Napisałem do Microsoft

@Daclaw, post #1

@ Daclaw
Postanowiłem dać amigowcom to, na co lata czekali i co każdy chciał mieć. Napisałem do Microsoft, że chcę stworzyć wersję MS-Word na amigę i proszę o przesłanie kodu źródłowego na mój adres e-mail.

Zdaje się że źródła OpenOffice razem z dedykowanym SDK są publicznie dostępne i nie musiałbyć się o nie nikogo prosić ani nikomu tłumaczyć.
Dlaczego więc nie OpenOffice?
[#20] Re: Napisałem do Microsoft

@Daclaw, post #1

Dobre! Ale odnosząc się do topica jaki podałeś (jako odpowiedź na niego), to uważam, że nie przebiłeś SzaregoWilka. :)
Brakuje śmiechu i wielkiej dawki tego... powiedziałbym... artystycznego abstrakcjonizmu. :)
[#21] Re: Napisałem do Microsoft

@Mario, post #20

Brakuje śmiechu

[Szary_wilk MODE: ON]
hahahahahaha*
[Szary_wilk MODE: OFF]

*)
Śmiech Mozarta z filmu M.Formana pt. "Amadeusz"

[#22] Re: Napisałem do Microsoft

@R-Tea, post #19

Z tym OO to niezły pomysł. Z jedny wyjątkiem... Ten arkusz z pakietu OO to porażka (co jak co, ale Excell naprawde się tym gościom udał)...

A tak na marginesie - ZNAKOMITY POMYSŁ!!
[#23] Re: Napisałem do Microsoft

@Mario, post #20

Mnie tez to rozbawilo, poniewaz to jest jak "z motyka na słońce" i brzmi jak "słomiany zapał". Po zatym to "wersjonowanie" jest juz zupelnie z kosmosu. Czym niby rozni sie A1200 od A4000, aby na jednej odpalac taka wersje, a na drugiej inna?

Autor postu chyba nie rozumie ze A1200 (po odpowiednim rozbudowaniu) jest odpowiednikiem A4000 (choc predkosciowo jej nie dorownuje). Po zatym co to za A5000? Rzeczywiscie to jakas artystyczna abstrakacja. Ale "chcieć to móc". Zobaczymy, choc ja w to nie wierze. Dokladnie tak samo nie wierze w mrzonki, ktore "bzdurują" cos na pewnym za bardzo prawicowym portalu.
[#24] Re: Napisałem do Microsoft

@Andrzej Drozd, post #23

Autor postu zrobil dowcip na forum, albo jesli rzeczywiscie wysle taki list, to bedzie fajny heppening i to wszystko :)

[#25] Re: Napisałem do Microsoft

@Kaczus, post #24

Mam wrażenie, że nie wszyscy przeczytali to, co znajduje się w pierwszym poście pod kreseczką (na dole). :)
[#26] Re: Napisałem do Microsoft

@Mario, post #25

:P

Ostatnia modyfikacja: 02.03.07 15:02
[#27] Re: Napisałem do Microsoft

@Mario, post #25

Hahahahahahahaaa, niezłeeee!!!!!!! :)))

Kurcze, jak się umieszcza kluczową informację w sygnaturze, to można jej nie zauważyć... ;P
[#28] Re: Napisałem do Microsoft

@quantor, post #27

Autor postu nr 1 niewatpliwie chcial zablysnac nietuzinkowym poczuciem humoru...

..i prawie by mu sie to udalo, gdyby nie fakt, ze amigowa (ta jedna, druga oraz trzecia) spolecznosc, cierpi na chroniczny brak softu (skrot od 'software'), co w konsekwencji prowadzi do tego, iz kazda nowa wiadomosc, nawet ta najbardziej nieprawdopodobna, na temat powstajacego oprogramowania na amigowe platformy, wywoluje wielki entuzjazm wsrod 'glodnego' tlumu.

Zatem nie dziwi fakt, ze wiekszosc tu zgromadzonych przyjela te informacje nie jako bozonarodzeniowy zart (nieco spozniony ale zawsze) ale jako zapowiedz lepszej przyszlosci w trudnych czasach.

Ogolnie zart byl kiepski kiepski i nie w ten czas.

suma sumarum :
nalezy wiec uwazac z kogo lub z czego sie zartuje, bo mozna zrobic sobie samemu niechciany zart, ot przyslowiowe " kto pod kim kopie dolki ten sam w nie wpada"
[#29] Re: Napisałem do Microsoft

@selur, post #28

> Autor postu nr 1 niewatpliwie chcial zablysnac nietuzinkowym
> poczuciem humoru...

Moim zdaniem udało mu się to. :)

> ..i prawie by mu sie to udalo, gdyby nie fakt, ze amigowa (ta
> jedna, druga oraz trzecia) spolecznosc, cierpi na chroniczny
> brak softu (skrot od 'software'), co w konsekwencji prowadzi do
> tego, iz kazda nowa wiadomosc, nawet ta najbardziej
> nieprawdopodobna, na temat powstajacego oprogramowania na
> amigowe platformy, wywoluje wielki entuzjazm wsrod 'glodnego'
> tlumu.

No i właśnie na tym fakcie bazuje żart autora postu...

Hmmm... Razi Cię to jakoś??... Bo mnie nie. Mam tyle dystansu do siebie, że rozbawiło mnie to. Malo tego, uśmiałem się do łez!!!!

> Zatem nie dziwi fakt, ze wiekszosc tu zgromadzonych przyjela te
> informacje nie jako bozonarodzeniowy zart (nieco spozniony ale
> zawsze)

Umówmy się, że był to przedwczesny Prima-Aprilisowy żart... ;)

> ale jako zapowiedz lepszej przyszlosci w trudnych
> czasach.

Mówisz, coś jak w polityce??... ;)

> Ogolnie zart byl kiepski kiepski i nie w ten czas.

No tu się nie zgodzę, ale oczywiście nie będę nikogo przekonywał do swoich racji...

> suma sumarum :
> nalezy wiec uwazac z kogo lub z czego sie zartuje, bo mozna
> zrobic sobie samemu niechciany zart, ot przyslowiowe " kto pod
> kim kopie dolki ten sam w nie wpada"

...??...
Jakie dołki?? W grabaża nikt sie nie bawił, a jedynie zażartował na niemalże wyraźne życzenie. :D
[#30] Re: Napisałem do Microsoft

@Mario, post #25

Kurcza, a ja bym łorda na Amigę kciał mieć :). W ogóle wszystko na Amigę :). Dżołk nie dżołk niech ktoś napisze tego łorda, no, zapłacę ;).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem