[#1] MP3 - pobieranie legalne, czy nie?
Portal Dobre Programy nawiązał współpracę z renomowaną kancelarią prawną Kuczek, Maruta i Wspólnicy, która zgodziła się na publikację cyklu artykułów dotyczących wielu prawnych aspektów działalności internetowej. W pierwszym artykule przedstawiono aspekt legalności tudzież jej braku występujący podczas pobierania plików MP3 z sieci.
[#2] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@mailman, post #1

Wygląda na to że... można! Pod warunkiem że z nikim się tym nie podzielimy.

[#3] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@mailman, post #1

Dosc ciekawe. Tak czy inaczej, potrzebne sa sklepy internetowe z tania muzyka, np. 1 zl za utwor, ktory mozna zaplacic np. za pomoca dresofonu. Plyta taka nie bedzie drozsza niz 10 zl (to zalezy od ilosci kawalkow, ale mozna obnizyc cene do takiej kwoty, iz wiecej kawalkow tez zmiesci sie w tej cenie). Nie obnizy to przeplywu pirackiej muzy w P2P, ale zwiekszy ilosc legalnej muzyki. Tym samym zyski z Internetu, moga wplynac na chore ceny muzyki w MPIKach.
Po zatym, chyba fajnie byloby zaplacic ulubionemu artyscie za jego prace, odpowiednia sume. A nie jakas cene z kosmosu, ktorej i tak on nie otrzyma.
[#4] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@Andrzej Drozd, post #3

A mnie zawsze pomysl sprzedawania utworow na sztuki dziwil. W gruncie rzeczy to trzymanie mp-trojek na dysku ani ich sciaganie nie jest nielegalne. Poza tym gdyby jednak ktos sie uparl i sie do tego przyczepil to jak okazesz ze akurat utwory ktore posiadasz sa kupione? Ani paragonu ani nic :D

[#5] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@Lorak, post #4

płacić i owszem ale nie wszystko tak kupisz. Lepszy był by abonament albo opłata za ściągniętą ilość danych na sieci p2p.
Ale wielcy giganci rynku na to nie pójdą bo nagle okazać by się mogło że promowani przez nich artyści nie są już tak chętnie słuchani.
Po prostu dzięki internetowi poznałem twórczośc Orbital, APX, bords of canada, Miles'a Devis'a czy Fernand'y Porto... i z tysiąca innych wykonawców oraz artystów. Zakup niektórych albumów w Polsce jest albo na zamówienie, albo ceny są zaporowe.
Ahhh i najważniejsze główne stacje radiowe w Polsce karmią nas albo starą muzyką albo Polskimi beztalenciami. Więc powiedzcie mi kto tak naprawdę traci na tym? Oczywiście sami artyści bo wielkie wytwórnie kupiły już popularne stację radiowe i karmią nas swoim syfem :).

Ja za to pytam inaczej. Czy po przez sieć znaleźliście dla siebie jakiś nowe kapel o których w normalnych mediach nic się nie mówi a teraz ich słuchacie?

Ostatnia modyfikacja: 08.03.07 23:04

Ostatnia modyfikacja: 08.03.07 23:05
[#6] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@jimiche, post #5

Racja.

Co prawda staram się legalnie nabywać to czego słucham, ale ze względów finansowych legalny zakup wszystkiego jest poprostu niemożliwy!!

Inna sprawa - jak sam mówiłeś, wielu rzeczy w Polsce nie kupisz... ...Chyba że sprowadzisz. Ale shipping będzie w cenie i tak nie za taniej płyty...

Ale powiem, Wam, że jest światełko w tunelu, w Polsce jest sklep internetowy, gdzie właściciel ma NA PÓŁCE to, czego zawsze szukałem, czyli głównie progmetal. :)

www.metalmaniak.pl

Ten sam człowiek ma od niedawna własny label, InsanityRecords. Polscy artyści progmetalowi wkońcu zaczną wypływać!! :) Człowiek dużo działa!!!!

No OK, nie offtopioczę już... :)

[#7] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@jimiche, post #5

Ja za to pytam inaczej. Czy po przez sieć znaleźliście dla siebie jakiś nowe kapel o których w normalnych mediach nic się nie mówi a teraz ich słuchacie?

Tak. Co nie znaczy ze tylko z P2P. Czasami sciagajac wersje demo ze stron WWW tych kapel. A dowiedziec sie o nich (ich stronach) mozna raczej ze stron skupiajacych muzyke/kulture niezalaezna lub malo znana (co nie znaczy ze nieprofesjonalna). Dobrym sposobem jest niezalezne radio internetowe. Naprawde w sieci duzo sie dzieje i jest to aktualnie prawie jedyne miejsce gdzie mozna wybrac cos dla siebie, izolujac sie od popmasy.
Choc zwykle radia, np. publiczny program 3, tez prezentuje niekomercyjna muze - ale to juz jest zasluga pewnych znajacych sie na rzeczy prezenterow :)
[#8] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@Lorak, post #4

Ani paragonu ani nic

Zawsze moga wyslac jakis dokument raz na rok lub w formie elektronicznej :)
A co do kupowania muzyki na sztuki, to nie jest to zle. Czasami ktos potrzebuje tylko jednego kawalka. Po zatym kazdy sklep internetowy powinien miec probki audio w wersji demo, w niskiej jakosci. Podobnie jak mozna odsluchac muze np. na http://mp3.wp.pl/ (z tym ze tam muza jest darmowa i mozna sciagnac ja takze w dobrej jakosci).
[#9] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@quantor, post #6

Perełek zazwyczaj wyszukuje w sklepie Lady Peron w Lodzi :) Czasami cos fajnego mozna znalezc... Teraz ostatnio nie widywalem, ale kiedys bylo tam fajnych dwoch sprzedawcow, jeden maniak jazzu, drugi bluesa :))

[#10] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@mailman, post #1

Załóżmy, że Policja przeszukuje mój dysk i znajduje jakieś tam mp3 z najnowszymi przebojami. I co, zostanę oskarżony o piractwo? A ja im powiem, że nagrałem sobie muzę np. z MTV i przerobiłem na mp3. I mogą mi naskoczyć.

[#11] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@mailman, post #1

Na portalu Dobre Programy pojawiła się druga część artykułu poświęcona powyższemu zagadnieniu.
[#12] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@mailman, post #11

Co może policja? Może skontrolować nam komputer, może też go zatrzymać. Nie może nałożyć nam żadnych kar, mandatów, ani niczego takiego. Jak takie żądanie się pojawia, znaczy oszuści, znów powiadamiamy stosowne organy.

No, dobra. Ale gdy beda to przebierancy i po prostu zabiora komputer (jak czytamy powyzej, policja ma takie prawo), to co wtedy? Czy w takim przypadku tez dzwonic pod 997?

Troche to sprzeczne co napisalem, poniewaz uzytkownik majacy "pirata" wolaby oddac kompa zlodziejowi niz chodzic po sadach. Ale cos w tym jest? Prawda?
I jak tu wpuszczac policje na "blache" bez nakazu? Zreszta nakaz tez mozna podrobic :P
[#13] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@Andrzej Drozd, post #12

Bez nakazu prokuratorskiego (sądowego) to się nie wpuszcza policji do domu. Jak mają nakaz to wejdą tak czy owak (najwyżej z dżwiami).

Ostatnia modyfikacja: 15.03.07 22:58
[#14] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@Andrzej Drozd, post #12

Jakieś pol roku temu w moich okolicach (Łask) była duza akcja kontroli komputerow. Przedstawiciele policji, prokuratury i zaiksu chodzili po domach i sprawdzali kompy. 2 tys. kary za pirackiego windowsa i po 5z od empetrojki. Ukarali ponad trzydziesci osob, po kilku tygodniach akcji wszyscy w panice wszystkie pirackie dane usuneli lub schowali. Sam do peceta wlozylem stary dysk 2,5 GB z zainstalowanym linuxem ;)
Słyszalem plotki ze mieli adresy od tepsy i lokalnych sieci internetowych.

[#15] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@mailman, post #1

[#16] Re: MP3 - pobieranie legalne, czy nie?

@vi-bee, post #14

Z tego co mówił ten prawnik to nie istnieje coś takiego jak cennik za empetrójki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem