[#1] Wolny USB
Od dwóch tygodni mam "nowy" komputer. Poprzedni portów USB nie miał w ogóle. ;)

Po podłączeniu pendrive'a mam komunikat:

A po kliknięciu w to miejsce:

I nie wiem, czy mam wyprowadzić jakiś dodatkowy kabelek z płyty głównej i utworzyć w ten sposób dwa nowe porty, czy też zainstalować sterowniki (jakie?), które zwiększą przepustowość obecnych dwóch portów. (w tej chwili mam dwa porty z tyłu i nie ma znaczenia czy podłącze urządzenie do pierwszego czy drugiego; ciągle transfery rzędu 1M/s.)

WinXP Pro + SP2. Komputer kupiłem na Allegro i nie dostałem żadnych instrukcji/sterowników/czegokolwiek na płytkach.

(napisałem ten temat na jednym pecetowym forum, nikt mi jednak nie potrafił pomóc)

PS. Już kupiłem specjalny kabel i wyprowadziłem dwa dodatkowe porty, jednak wszystkie cztery działają z tą samą prędkością... (i ten sam komunikat wyświetlają po podłączeniu pendrive'a)

[#2] Re: Wolny USB

@El Amigos, post #1

A skad wiesz ze na plycie jest USB2.0?
[#3] Re: Wolny USB

@El Amigos, post #1

Komunikat ten widziałem, wielokrotnie, ale tylko w jednej sytuacji...

Zanim zmieniłem komponenty PieCa na nowsze, miałem starą (rocznik 2001) płytę główną, ze starymi portami USB.

Rozwiązanie?

1. Zmień płyte ;)
2. Kup za grosza na Allegro interface/adaptor USB 2.0 na PCI

Sterowniki masz już te, które mieć powinieneś, to problem sprzętowy.
[#4] Re: Wolny USB

@El Amigos, post #1

Kupiłeś starą płytę z USB 1.1 i tyle na ten temat.

[#5] Re: Wolny USB

@Pinto, post #4

No cóż, wydawało mi się, że da się to jakimiś sterami przyspieszyć.

[#6] Re: Wolny USB

@El Amigos, post #5

jeżeli masz na płycie USB1.1 to żadne sterowniki nie pomogą
kontroler USB 2.0 PCI (4-5 portów) to wydatek rzędu 20 zł (Allegro)
[#7] Re: Wolny USB

@wali7, post #6

Tak, wiem że coś takiego istnieje. Kupiłem w sklepie, ale nie działało z moimi portami PCI, więc oddałem i dostałem kasę z powrotem. Teraz pewnie by poszło, bo płyta jest nowsza. Pomyślę o tym adapterze.

[#8] Re: Wolny USB

@El Amigos, post #5

No to sobie kupiłeś peceta :) No i masz USB wolniejsze niż w mojej Amidze A4000 :) Kup sobie SpideraII. Działa w Amidze i Pececie, no i bedziesz miał szybkie USB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem