[#1] Miniwieża CD
Ostatnio nagrałem znajomemu płytkę CD audio. Niestety jedyny jego odtwarzacz CD to miniwieża z bardzo kiepskim czytnikiem. Na tyle kiepskim że nie jest bardzo wybredna jeżeli chodzi o płyty CDR. Dwie płyty (jedna TAO, druga DAO) udało się odczytać, ale tylko raz i po wielu próbach i zabiegach (play, pauze, skip ;) )

Czy jest jakiś w miarę pewny sposób nagrywania by takie słabe czytniki mogły je odczytać?

Może prędkość zapisu dać niezbyt dużą? Może płytki CDR inne?

Z góry dzięki za wszelkie rozsądne sugestie.

[#2] Re: Miniwieża CD

@Prince, post #1

Nie ma ani na to sposobu, ani płytek, ani limitu prędkości. Po prostu laser tego urządzenia ma zbyt małą czułość.
Ale oczywiście jeśli masz dużo czasu, jesteś skory do poświęceń, etc, to nic nie stoi na przeszkodzie byś np. np. wypróbował wszystkie dostępne płytki na rynku.. ;)
Są w sklepach muzycznych dostępne specjalne płyty CDR reklamowane jako
"specjalnie dla audio" - może ewentualnie one.. ;)

[#3] Re: Miniwieża CD

@Prince, post #1

Nagrywać pod BeOS'em Wydaje się ,że głupie, ale ten OS ma genialny program do CD-Audio. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby nagrana płyta nie działała pod wieżą. A sprawdzałem na kilku naprawdę starych.
[#4] Re: Miniwieża CD

@x3nU, post #3

Problemem jest raczej to co pisał miniq, a nie to jakim programem
nagrana była płyta....

[#5] Re: Miniwieża CD

@Prince, post #1

Czasami pomaga nagrywanie płyt audio z szybkością nie większą niz x4! Nie znam technologii wypalania płyt, ale fakt faktem, że płyty wolniej nagrywane sa lepiej odczytywane przez odtwarzaqcze (i nie padaja tak często).

[#6] Re: Miniwieża CD

@AlaN, post #5

Płyty audio nagrywam zawsze z predkością x1. Zreszta i plyty z danymi
- jesli to wazne dane to z predkoscia x4....

[#7] Re: Miniwieża CD

@Kaczus, post #6

No właśnie ta prędkość zapisu, niby jest bez znaczenia, a czytałem nawet że czym szybciej tym mniej błędów ale... sugestia jest bardzo silna.
Spróbuję na płycie CDR for AUDIO z prędkością x 1

Czy przy płycie audio też jest możliwość zostawienia otwartej sesji? Nie pamiętam, a otwarta sesja (data disk) stwarza problemy nawet na moim CD w Amidze.

I ostatnie question: Lepsze TAO czy DAO do audio?

[#8] Re: Miniwieża CD

@Prince, post #7

że czym szybciej tym mniej błędów

O matko przenajświętsza, gdzieś Ty wyczytał takie bzdury. Jest dokładnie na odwrót.
Co do płyt CD-R Audio to szkoda kasy. Jeśli wieża nie czyta zwykłych CD-R to i z Audio sobie nie poradzi. Poszukaj płyt, które mają wysoki współczynnik odbicia, czyli tłumacząc na nasze nie są przezroczyste, gdy się spojrzy przez nie pod światło. A najlepiej niech kolega da laser do wyczyszczenia, bo coś mi tu wygląda na brudną soczewkę.
[#9] Re: Miniwieża CD

@APC74, post #8

Za czasów jak 32x to był max (nagrywanie) to wychodziło ,że na x16 na KAŻDEJ nagrywarce jest najmniej błędów.
[#10] Re: Miniwieża CD

@Prince, post #7

DAO bez przerw miedzy trakami.

[#11] Re: Miniwieża CD

@x3nU, post #9

Tak, x16 to chyba najlepsza predkosc. Co do starych wiez, to mozna wyprobowac niebieskie Verbatimki. Sa tez specjalne plyty "Audio".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem