[#1] Commodore i AOS4...
Proszę na jaki kwiatek trafiłem (i pewnie nie tylko ja) na stronie Benchmarka

"...Mimo nadziei, że nowy Commodore będzie sprzedawany wraz ze świeżutką wersją systemu operacyjnego Amiga, zamiast niego, użytkownicy otrzymają Windows Vista Ultimate. Nie wszystko jednak stracone, ponieważ Commodore obiecała, że do swoich nowych komputerów dołączy także emulator Commodore64 i ponad 50 tytułów zaliczanych do klasyki gier."

1. Czy ludzie którzy siedzą w temacie informatyki muszą pisać takie takie teksty, z których wynika jednoznacznie, że nie wiedzą o czym piszą? Żeby sobie nie zadać nawey trudu sprawdzenia na jaką rodzinę procków jest ten system?

2. Po głębszym zastanowieniu - to nie byłby głupi pomysł: hardware PC i system Amigowy. Wow! Skoro MAC na to poszedł :)... Nooo... ale przestał być kultowy :).

Pozdrowienia

[#2] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #1

Commodore nie ma obecnie praw do AmigaOS....

[#3] Re: Commodore i AOS4...

@Kaczus, post #2

:)... Ja to wiem... Szkoda, że zawodowcy(?) nie...

Ale co by było gdyby się dogadali w sprawie przepisania OS4 na "Intela"? Klimat w stylu :)

Tylko Commodore wraz z najnowszą wersją OS4. niektórzy kupowali by sprzęt DLA OS4, a inni po to, żeby mieć markowy, o super parametrach sprzęt no i dodatkowy, nowy dla nich, ale LE-GE-NDA-RNY w świecie informatyki system...

[#4] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #3

Na taki krok trzeba baaardzo duzo pieniedzy - no chyba, że ma się to
rozwijać w tępie podobnym do AROSa...

[#5] Re: Commodore i AOS4...

@Kaczus, post #4

Taaa... To jasne, ale nie jest to suma niebotyczna (za prawa do OS4 i przepisanie go na "Intele")... Parę milionów Euro? Bodajże za 20 kupioną całą Amigę INC... Więc za prawa tylko do systemu i za pracę włożoną w przepisanie go, suma nie była by wielka. Myślę, że Commodore spokojnie byłby w stanie zapłacić...

Wszak wzrosła by im nieźle sprzedaż i ludzie odpuścili by sobie jakieś Efiki itp. rzeczy. No, poza wąskim gronem, któremu akurat ten sprzęt wystarczy do zamierzonych przez nich zadań.

[#6] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #5

co ci da sam system - sam system masz - AROS, chodzi o
oprogramowanie....

[#7] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #3

> Klimat w stylu :)

jak Commodore zrobi kompa z PPC i bedzie dalo sie tez odpalic MorphOS to bedzie dopiero klimat, bo pod MorphOS dziala normalnie no nienormalnie AmigaOS 3.x

add:

a dokladnie Workbench, MorphOS to "nowy" AmigaOS dzialajacy na PowerPC

Ostatnia modyfikacja: 18.03.07 02:54
[#8] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #1

PC z OS 4 to nie byłaby amiga...choć spróbować można. Po głębszym rozważaniu Commodore powinno jeśli chodzi Amigę współpracować z Ainc. (żeby wziąść prawa do komputera) a potem wyprodukować nową amigę o rewolucyjnych możliwośćiach:
Procesor G5, Kości graficzne do których można sobie włożyć dowolną ilość pamięci (bariera 2GB pamęci ) i cośtam jeszcze a i cena od 2500zł z Vat

[#9] Re: Commodore i AOS4...

@Kaczus, post #6

Dałby mi to samo, co daje (teoretycznie, bo go nie mam :)) na prockach Power PC (tam też nie ma praktycznie softu, aludzi i tak czekają na możliwość jego zakupu). Przede wszystkim by był i działał na "Intelach", a tym samym stałby się bardziej dostępny. Zwiększyła by się przez to być może liczba jego użytkowników (a przynajmniej ludzi, którzy od czasu do czasu uruchomią go sobie zamiast standardowej "Windy" czy Linuxa), co zwiększyło by znowu szansę na to, że w śród nich trafi się ktoś, kto zainteresuje się tym systemem i może zacznie pisać na to jakieś swoje programy... To włąśnie jest problem tego systemu, że jest niedostępny, a nawet jak już ktoś go ma i sprzęt do niego to... nie ma na to softu. Na PC by Commodore to byłby dodatkowy - bonusowy system, bo podstawowym który praktycznie załatwia wszystko była by jakaś tam "Winda" (Linuxa zawsze można sobie zainstalować jak ktoś woli).

A tak? Jest system, który jest niedostępny póki co, na sprzęt przestarzały albo drogi (na ogół obie możliwości), na który wreszcie nie ma softu... I co z tego, że na PowerPC?

JA kupiłbym sobie takiego PC, bo nic bym nie ryzykował. Owszem płacę więcej za sprzęt (bo jest markowy tzn. firmowany przez Commodore), ale dostaję dodatkowo drugi, ciekawy system, który może będzie się rozwijał i powstanie na niego trochę softu. Jeśli nie...? Zawsze jest to normalny b.dobry PC... Czyli niewiele ryzykuję/tracę...

[#10] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #3

Dla zdecydowanej większości "legendarny" to był jedynie KOMPUTER marki Amiga, większość ludzi którzy kiedyś miała amigę nie rozumie o co chodzi z AmigaOS, i kojarzy go conajwyżej z workbenchem, który był może i fajny, ale za specjalnie się do niczego nie nadawał. Moda na "legendarny system" przyszła grubo po upadku Commodore, czy nawet Escomu.

[#11] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #9

Czytaj ze zrozumieniem.... Na ppc masz programy ze starszych wersji,
na intelu po za uae.... Wersję na intele masz - AROS. A jakoś nie
rzucają się na nią użytkownicy. Jeszcze raz proponuję przeczytać to co
pisłem _ze_zrozumieniem_!

[#12] Re: Commodore i AOS4...

@Kaczus, post #11

Taaa... Tylko ten soft praktycznie nie spełnia dzisiejszych standardów... Poza paroma wyjątkami... Powiedzmy sobie szczerze, że na OS4 nie ma prawie nic

Moja główna myśl była taka:

Mimo wszystko lepiej dla tego systemu, ludzi ze środowiska, byłoby gdyby ten system był dołączony - jako bonus - do sprzętu Commodore. Byłaby jakaś szansa - nikła, ale zawsze - na jego popularyzacje, może ktoś by zaczął się nim bawić bardziej na poważnie, a tak...? Sorry, ale kto kupi jakieś Efiki i inne totalnie niszowe i przestarzałe sprzęty? No... poza tymi, którym one przydadzą się do konkretnych celów. Niewielu...

Chętnie kupiłbym takiego PC, bo miałbym 2 w 1. A tak PC służy mi jako podstawa (obsługa banków, sieć, rozrywka), a Ami to hobby...

Jak wyjdzie sensowny sprzęt pod OS4 (G4 i reszta też w mairę nowoczesna) to kupię ją sobie, ale... to będzie hobby, bo nadal nie będzie dla tego systemu softu. A czy ktoś zainwestuje kasę i wróci na platformę OS4? Byłoby to łatwiejsze właśnie w przypadku PC Commodore plus OS4.

Howgh!

[#13] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #12

czytaj ze zrozumieniem - sam system już masz - AROS.... więc o co Ci
chodzi?

[#14] Re: Commodore i AOS4...

@Kaczus, post #13

AROS... Ten system stara się być zgodny z OS 3.1... prawda? Więc to trochę nie to... Nie interesuje mnie klasyczny, przestarzały już mocno OS 3.x, ale właśnie TEN NOWY - OS4, korzystający zamiast z procka PPC, z procka i całej platformy w ogóle intela. Po co mi AROS, skoro mam rozbudowaną klasyczną Amigę i do zadań, które na niej robię taki konfig styka? Zatem jeszcze raz - OS4 dostępny na doskonały sprzęt pecetowy, a nie jakieś dziwne składaki z PPC w roli głównej, będące na ogół maszynami co najmniej w kilku aspektach - a czasami wręcz we wszystkich - mocno przestarzałymi.

Jeszcze jedna podstawowa sprawa - AROS to nie jest OS4, prawda?

[#15] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #14

I znów piszesz bzdury - widać nie czytałeś za dużo ani o AROSie ani o
AmigaOS4, stąd idiotyczne pomysły...

[#16] Re: Commodore i AOS4...

@Kaczus, post #15

Widzę, że się nie dogadamy.

Podałem tylko pomysł, że fajnie by było gdyby OS4 ukazał się na PC (żeby było "dobrze" Amigowcom i ortodoksom - tylko do sprzętu firmy Commodore, bo wtedy byłby zachowany "klimat", kultowość i jakoaś logiczna ciągłość). Skoro Apple to zrobił i wychodzi na tym nieźle, to i Commodore mógłby dogadać się z AInc i ludźmi od OS4 i go przepisać.
Wszyscy by na tym zarobili i skorzystali.

Proste? Czego tu nie kumasz? Tego, że fajnie byłoby używać OS4 na nowych kartach, prockach i w ogóle sprzęcie PC? Tego, że w takim wypadku więcej osób miało by styczność z tym systemem (choćby nawet uruchomili parę razy... może kogoś zainteresowałby, albo ktoś, ze starej gwardii zaczął by znowu pisać coś na OS4...).

Domyślam się gdzie jest problem - OS4 przestałby być taki kultowy i dostępny dla wyjątkowych maniaków, którzy kupią pod niego sprzęt - koniecznie PPC, przecież to takie boskie procesory - choćby był o lata świetlne w tyle...

Taaa... Wiem... Hobby... Dlatego kupiłem za jakieś 1000F swoją Ami razem z osprzętem i dłubię sobie, wstawiając procki kodera i kompilując nasze produkcje pod 060...

AROS... Pełen szacunek dla ludzi którzy to robią, ale przy obecnej wydajności PC to, czy OS3.X chodzi pod UAE czy pewne jego elementy są przepisane na osprzęt PC nie ma DLA MNIE ZNACZENIA. Poza tym... to nie jest OS4.

Dajmy sobie spokój z tym tematem... Zobaczymy co będzie. Pewnie kiszka - bo OS4 miał być rok temu, "pojawił" się w grudniu, a... dalej "zima". Czs ucieka coraz szybciej...

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 19.03.07 23:23
[#17] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #16

Taki OS4 nie ma nic do zaoferowania .. A AROS fajne działa na PC i
wcale to nie OS3.x ....

[#18] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #16

Jak napisałem - za grosz czytania ze zrozumieniem, więc to ty gościu
nie kumasz...

przepisany AmigaOS4 na Intela niewiele by się różnił od AROSa
funkcjonalnie pod x86.... Kapujesz, czy zbyt ograniczony na to jesteś?
Jedyna wielka różnica, to _nazwa_. Teraz proponuje powrót do szkoły i
naukę czytania ze zrozumieniem.... Nie chciałem tego tak
otwarciepisać, ale widzę, że bez tego się nie obejdzie... Niestety
zostałeś okaleczony i pozbawiono Cię tej umiejętności...

[#19] Re: Commodore i AOS4...

@Kaczus, post #18

:) Przepraszam, ale... kim Ty jesteś aby wyciągać takie wnioski odnośnie mojej osoby? "Trochę" czytałem o obu systemach i z tego co "piszą" to jednak się one różnią i powstają wg. innych założeń, koncepcji czy jak to tam zwał...

Wiesz... Można i tak: funkcjonalnie to w wielu sprawach niewiele się różnią (są podobne) od Windy...

Poza tym czasami jednak chodzi o tę nazwę. Komercyjny OS4 dodawany do sprzętu to jednak coś innego niż AROS...

OK. Nie ma sensu się kłócić. Ja myślę, że fajnie byłoby gdyby - Ty, że nie byłoby fajnie i po co...

Każdy ma swoje zdanie.

[#20] Re: Commodore i AOS4...

@Deftronic/..., post #19

Widac czytalem a czytalem ze zrozumieniem, to nadal nie to samo... Podpowiem, moze tak ci sie uda - przeczytaj, albo obejrzyj ktorys z tych systemow, a potem powiedz, czego brakuje drugiemu, a potem zastanow sie z czym to jest zwiazane....

[#21] Re: Commodore i AOS4...

@pwe, post #8

Commodore powinno jeśli chodzi Amigę współpracować z Ainc. (żeby wziąść prawa do komputera) a potem wyprodukować nową amigę o rewolucyjnych możliwośćiach

Puk, puk, pobudka! Zejdź na ziemię! Tyle ma to obecne "Commodore" wspólnego z tym sprzed 1994 roku, co obecna Unitra (www.unitra.pl) z gigantem z czasów PRLu. Jedna i druga firma niczego sensownego już nie wyprodukuje. Ta pierwsza może sobie conajwyżej składać blaszaki i konfekcjonować telefony made in China, ta druga - sprzedawać marne fortepiany i wynajmować biura.

Przestańmy podniecać się naklejkami i właścicielami naklejek.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem