[#1] LCD - roznice w VGA i DVI
Hi!

Mam monitor LCD Samsung 204B (1600x1200) do którego tradycyjnie podłączał Pegasosa i peceta. Monitor ten ma łatwo dostępny przełącznik sygnałów więc bardzo fajnie to działa. To znaczy nie do końca fajnie, bo jest pewien drobiazg wkurzający mnie. Otóż obraz z maszyny podłączanej przez kabel VGA ma mniejsze nasycenie koloru niż ten podłączany przez DVI. W monitorze można sporo wyregulować. Jednak problem w tym, że ustawienia sa te same dla DVI i dla VGA. To skandal! :) Dlaczego nie ma osobnych ustawień dla każdego sygnału skoro są między nimi takie różnice? Przecież to jest chore. Jak wyreguluję VGA tak jak mi odpowiada to obraz DVI wali po oczach jak cholera. Jak wyreguluję DVI to VGA jest zbyt przyszarzałe. Teraz ustawiłem jakoś tak na środku i niby może być ale mnie to wkurza. Orientuje się ktoś czy można coś z tym zrobić? A może sa osobne ustawienia dla obu wejść tylko ja nie potrafię tego zrobić? :) Instrukcję "przeleciałem" oczywiście.

[#2] Re: LCD - roznice w VGA i DVI

@MDW, post #1

Może złożyć rezysory (najlepiej nastawne lub przełącznik z rezystorami) na sygnał RGB (każdy osobno oczywiście) VGA?
CGA dlatego że to sygnał analogowy, nie wiem jak jest w DVI.
Może to nieco brutalna metoda, ale wydaje mi zie że może być skuteczna. Ale lepiej poczekaj na wypowiedzi fachowców.

[#3] Re: LCD - roznice w VGA i DVI

@MDW, post #1

VGA = analog, DVI = cyfrowy. Masz straty na kablu VGA i stąd blade kolory. Nie możesz wyregulować tego na kartach graficznych zamiast w monitorze? Zakładając, że Pegaza masz podpiętego przez VGA:
ustaw monitor tak, by obraz przez VGA był OK. Przełącz na PC i w sterowniku karty graficznej obniż nasycenie kolorów.

P.S. Bajery w stylu oddzielnych profili ustawień dla różnych gniazd to chyba w droższych modelach tylko.

Ostatnia modyfikacja: 10.04.07 19:26
[#4] Re: LCD - roznice w VGA i DVI

@APC74, post #3

No niby mógłbym ale... ten Catalyst ATI nie ma nasycenia kolorów w ustawieniach. Jest tylko kontrast, jasność i gamma. Nie bardzo chcę kontrast i jasność zmieniać, bo patrząc na krzywą to obcina sporo kolorów (jasnych lub/i ciemnych). Kontrast nie wykrzywia krzywaj w tak sie "S" tylko po chamsku obcina najjaśniejsze i najciemniejsze kolory. Okropne. W MorphOS kiedyś była taka krzywa i regulacja ale w obecnej wersji to wywalili. :( W tej chwili mam przez DVI podłączonego Pegasosa i przez VGA peceta. Wcześniej miałem odwrotnie.

Jakbym wiedział, że nie ma osobnych ustawień dla VGA i DVI i są między nimi takie różnice to bym kupił inny monitor. Mi ten odpowiadał, bo cena była przystępna i przede wszystkim miał 1600x1200 (obowiązkowo dla mnie) i łatwo dostępny przełącznik sygnałów. A może ktoś chce go kupić? Ja dałem 1400 zł miesiąc temu. Oczywiście na gwarancji jest. Powiedzmy, że za 1200 zł bym puścił. Jak ktoś się ładnie uśmiechnie to jeszcze za przesyłkę zapłacę. :)

[#5] Re: LCD - roznice w VGA i DVI

@MDW, post #4

Możesz jeszcze wymienić kabel VGA na lepszy. Catalyst to ZŁO. Próbowałeś alternatywnych sterów (np. Omega)

http://www.omegadrivers.net/

+ ATI Tray Tools?
Catalyst do pięt temu duetowi nie dorasta.
[#6] Re: LCD - roznice w VGA i DVI

@APC74, post #5

Uzylem tego kabla VGA, ktory byl dolaczony do monitora. Ale faktycznie taki jakis cienki mi sie wydal. No to sprobowalem innym. Takim grubym, z wygladu bardzo solidnym, ktorego kiedys uzywalem przy CRT. Roznicy nie zauwazylem. Chociaz jak teraz to poradziles to chyba sprobuje jeszcze raz. :) Cos mi sie tak troche wydawalo, ze jest moze jakby odrobine lepiej ale pomyslalem, ze mi sie tylko wydaje i wrocilem do tego standardowego...

Nie wiedzialem nawet, ze istnieja alternatywne stery. Sprobuje ich. Mam nadzieje, ze w 3D nie bede mial niespodzianek po zainstalowaniu ich. :) Chociaz cale 3D w Radeonach to jedna wielka niespodzianka. Zwlaszcza w OprnGL. Jakos wole GeForce ale kupilem tego Radeona X800 Platinum Edition 256MB tylko dlatego, ze mialem okazje kupic go (w Anglii) za dokladnie polowe polskiej ceny z Allegro. :)
[#7] Re: LCD - roznice w VGA i DVI

@MDW, post #4

Mozna podmienic MODE EDIT ze starszej wersji MOSa, ale i tak nie zapamietuje ustawien :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem