[#1] [Wycena] Amiga 1200 oraz Amiga M1438S
Witam, chciałbym Was poprosić o możliwie obiektywną wycenę mojego "dobytku" amigowego, gdyż planuję pewne wydatki i próbuję oszacować swój potencjalny kapitał.

Konfiguracja Amisi ma się następująco:

- A1200, obudowa desktop, rev 1d4, wersja Commodore, ROM v3.0
- Klawiatura QWERTZ, czarna (plastiki od CDTV), sprężyny zamienione na gumki
- Mysza oryginalna C=, czarna obudowa (również od CDTV), nieco już sfatygowana.
- Obudowa posiada jedno solidnie wzmocnione od spodu pęknięcie po lewej stronie klawiatury, oraz wycięcie na dodatkowe gniazda (czyt. dalej), poza tym jest niepożółkła i czysta.
- Karta Turbo M-Tec 1230/28 RTC + 8MB FastRAM
- Dysk IBM Travelstar 20 GB 2,5" 4000rpm
- przymocowane do lewej strony obudowy wyprowadzenie IDE dla CD-ROM oraz zasilanie
- możliwe dołożenie do zestawu sprawnej nagrywarki CD-RW x12x10x32 Teac, a także przelotki IDE 3.5" -> CF
- sprawny flop 880kB
- dostosowany zasilacz 200W od PC.
- sporo dyskietek oraz CD.
- gdzieś pałętają mi się po szafkach różniste części do tego komputera, jedne sprawne, inne mniej lub wcale, również możliwość dorzucenia (m.in. obudowy, klawiatury, flopy itp.)

Oraz monitorek:
- bardzo żywe kolory, ostrość obrazu zadowalająca
- kabel sygnałowy zamieniony na pecetowy, dołączam przelotkę
- głośniczki wymienione na spore ekranowane głośniki od telewizora (oczywiście mieszczą się w środku bez problemu), do połowy głośności nie powodują żadnych zakłóceń, brzmią o niebo lepiej od oryginalnych.
- obudowa niepożółkła, ale podniszczona (rysy, zadrapania, jakieś wycięcie z tyłu)

Z góry serdecznie Wam dziękuję za udzielone odpowiedzi. Jeżeli wycenicie ją tak, jakby mi opowiadało, może znajdziecie ją wkrótce na Allegro ;)

Ostatnia modyfikacja: 15.05.07 20:36
[#2] Re: [Wycena] Amiga 1200 oraz Amiga M1438S

@altcomputing, post #1

Widzę tu dużo przeróbek niestety. Moim zdaniem przeróbki obniżają cenę sprzętu. Oczywiście jest jeszcze kwestia tego jak są wykonane, jednak najczęściej niestety tak sobie. Poza tym karta turbo jest niestety cienka. Ocena z powodów podanych powyżej może być tylko przybliżona, ja bym dał 50 zł za Amigę z rzeczami i drugie 50 za monitor.

[#3] Re: [Wycena] Amiga 1200 oraz Amiga M1438S

@Grzegorz Kraszewski, post #2

hehe dzięki

to ja ją schowam do kartonu i na szafę :D

a tak poważnie, cały ten sprzęt kupiłem kiedyś od kolegi i był nieco już pokombinowany, m.in te nieszczęsne głośniki i wycięcia, w których nic nie było zainstalowane. Co było niepotrzebne przywróciłem do oryginału, resztę popoprawiałem. Możliwie bezinwazyjnie starałem się dokonywać modyfikacji, jedyne do czego trzeba się doczepić to lipna przelotka 2,5" -> 3,5", ale przed sprzedażą mogę zamówić i zamontować nową (koszta śmieszne). Jeżeli Wam to pomoże, mogę wykonać zdjęcia.

Ostatnia modyfikacja: 15.05.07 20:53
[#4] Re: [Wycena] Amiga 1200 oraz Amiga M1438S

@Grzegorz Kraszewski, post #2

50 zl za te Amige? Biore od reki ;)

Ostatnia modyfikacja: 16.05.07 14:20
[#5] Re: [Wycena] Amiga 1200 oraz Amiga M1438S

@Lorak, post #4

Chyba 50zł to troszkę mało jest moim zdaniem ;)

[#6] Re: [Wycena] Amiga 1200 oraz Amiga M1438S

@altcomputing, post #5

50 zdecydowanie za mało. Za tyle to można mieć jakąś a600 a nie a1200 z turbem. Poniżej dwóch stów za cały zestaw bym się go nie pozbywał. Wystaw na allegro - dzikusy tak się rzucą, że zaraz będzie więcej niż dwie stówy ;) .
[#7] Re: [Wycena] Amiga 1200 oraz Amiga M1438S

@Grygus, post #6

Sprzęt wyceniam mnie więcej od 299zł do 399zł
:)

[#8] Re: [Wycena] Amiga 1200 oraz Amiga M1438S

@pwe, post #7

No! i taką odpowiedź chciałem usłyszeć :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem