[#1] Total Commander vs. USB 2.0
Jak kopiuję jakieś pliki pod TCmd (wersja 6.56, ale to bez znaczenia, bo na innych to samo) to transfery sięgają około 2,5M/s. Pendrive ma przepustowść +10M/s. (dane z pudełka)

Oczywiście nasuwa się pytanie, dlaczego jest tak wooolno? Dodam, że jak kopiuję pliki "pod Windowsem" to mam wrażenie, że jest o wiele szybciej.

Sam USB 2.0 nie posiadam i wnioskuję jedynie z tego co widziałem/robiłem na innych komputerach, które właśnie nowsze USB na pewno mają.

(wszystko rzecz jasna pod WinXP)

[#2] Re: Total Commander vs. USB 2.0

@El Amigos, post #1

Wszystko kwestia ustawień...
Mam 7.0RC4, ale zakładając że w innych wersjach jest tak samo, to:
Configuration -> Option -> Copy/Delete -> Use compatibility mode...

---=== WYEDYTOWANO===---
Chociaż, oczywiście radzę samemu poeksperymentować po uprzednim przeczytaniu Help'a.
Kiedyś, w wersji zdaje się 6 i na wXPx32 jeszcze, pamiętam że bawiłem się ilością buforowanych danych i otrzymywałem kilkakrotnie większe transfery niż w samym win, podczas gdy z którąś kolejną wersją pojawiały się same błędy.
Od ostatniej instalacji wVx64 nic nie zmieniałem i dotychczas nie narzekam na powolne kopiowanie/przenoszenie.

Ostatnia modyfikacja: 24.05.07 17:01
[#3] Re: Total Commander vs. USB 2.0

@Yanoosh_Shoonay_, post #2

Zaznaczyłem przed chwilą Use compatibility mode, ale to nic nie dało.

[#4] Re: Total Commander vs. USB 2.0

@El Amigos, post #3

Wpisałeś literę dysku którą masz pod niego przyporządkowaną i zaznaczyłeś [USB sticks]?

Ogólnie, radzę jeszcze:

1. Zmień język na polski
2. Przeczytaj Help
3. Eksperymentuj z wartościami buforowania
[#5] Re: Total Commander vs. USB 2.0

@El Amigos, post #1

Ta wersja TC ma błąd dotyczący dysków wymiennych na USB. Zainstaluj nowszą, jest już 7.0 i kopiuje znacznie szybciej (30/15 MB na moim PQI).

[#6] Re: Total Commander vs. USB 2.0

@Fei, post #5

Spróbuję. Mam nadzieję, że to na XP pójdzie.

Edit: zainstalowałem przed chwilą i znowu transfery lekko powyżej 2M/s. Ktoś z obecnie to czytających może mi zrobić graba w momencie kopiowania jakiegoś dużego (ponad 100M) pliku?

Mój grab:

Ostatnia modyfikacja: 27.05.07 18:47
[#7] Re: Total Commander vs. USB 2.0

@El Amigos, post #6

Jesteś na 100% pewien że powinno to u Ciebie iść szybciej?
Sprawdzałeś kopiować przy użyciu innego programu lub bezp. z win?
Masz zainstalowane stery do USB2.0, a już wogóle żeby wyeliminować ten pkt. czy masz zainstalowane wszelkie update'y od M$ dla wXP?
Napewno ten pendrive może iść szybciej?

---=== WYEDYTOWANO ===---
Może spróbujesz z SpeedCommander?
Korzystam z wersji x64 i sobie chwalę :)

PS: Błagam, nie używaj IE7! ;)

Ostatnia modyfikacja: 27.05.07 23:16
[#8] Re: Total Commander vs. USB 2.0

@5h00n4y, post #7

Na pudełku po pendrive'ie było, że zapis max. 11M/s a odczyt 13M/s. Na pewno jakieś update'y są. W końcu jest IE7.0, a to raczej coś nowego. I nie mam na to wpływu (IE), bo to nie mój piec. ;) Pod Winem nie widać pendrive'a, bo są zabezpieczenia.

Pójdę dzisiaj/jutro do kumpla i będę mierzył stoperem. Raz pod Winem, raz pod TCMD.

[#9] Re: Total Commander vs. USB 2.0

@El Amigos, post #8

No to masz, chociaż nie wiem po co.

Odczyt:

Zapis:

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem