[#1] Głupi BIOS nie rozpoznaje pamięci???
Panowie, mam problem. Ja wiem, że to forum amigowe, ale wiem też, że wielu z Was ma blaszaki. Sprawa wygląda tak:
Kupiłem sobie 512 MB DDR400 w jednej kości. Mam płytę ASROCK K7Upgrade600. Na płycie, przy gnieździe pamięci jak wół jest napisane "DDR400". Ale po wejściu do BIOS-u czekała mnie niespodzianka. BIOS pokazał, że taktowanie pamięci to 166 MHz (a powinno być 200, bo to DDR400!!!). Jest tam opcja ręcznego ustawienia taktowania pamięci na 200 MHz, ale nie wiem, czy sobie czegoś nie skopię. Jeszcze ciekawiej zachowała się AIDA, która wyświetliła, że rzeczywiste taktowanie to 167 MHZ a efektywne 333!!! Czy ktoś może mi wyjaśnić???

[#2] Re: Głupi BIOS nie rozpoznaje pamiêci???

@OSH, post #1

A procesor (Athlon/Sempron) to jaki jest? - Bo prawdopodobnie płyta dostosowała taktowanie szyny do procesora. Chodzi o taktowanie FSB - jeżeli jest to procesor taktowany 166MHz (x jakiś mnożnik), to radziłbym zostawić tak jak jest - bo podnosząc taktowanie DDRów podnosisz również taktowanie CPU - bez dobrego chłodzenia usmażysz procesor. Poza tym przy AthlonachXP/Sempronach wskazane jest, by CPU i RAM były taktowane synchronicznie - wtedy najlepiej to działa i dlatego też zazwyczaj w tanich płytach nie można taktować ich oddzielnie. A AIDA pokazuje stan faktyczny w zaokrągleniu - skoro masz pamięć taktowaną 166,666MHz to zaokrągla to do 167MHz. Dawno jej nie używałem (wiesz, że AIDA ma następcę -> Everest?) i nie pamiętam, czy program AIDA to posiadał, ale poszukaj zakładki, w której znajduje się opis płyty głównej i tam czegoś w rodzaju SPD - na wyświetlonej stronie powinieneś dostać info jakie taktowanie i opóźnienia obsługuje pamięć. Jeżeli jest to 400-setka to powinny być trzy przedziały 133MHz, 166MHz i 200MHz.

EDIT: Jeżeli okaże się, że ze względu na CPU nie możesz podnieść taktowania RAM to pokombinuj z opóźnieniami - im niższe wartości, tym RAM będzie działał szybciej. Ja na swoim starym Athlonie mam również 400-setki ale taktowane 166MHz (333MHz), ale opóźnienia mam obniżone z domyślnych 2.5-3-3-7 na 2.0-3-3-5 całonocny MEMTest nie wykazał problemów. Pamięć 2x512MB firmy GooD RAM.

Ostatnia modyfikacja: 02.06.07 19:28
[#3] Re: Głupi BIOS nie rozpoznaje pamiêci???

@APC74, post #2

APC74 napisał(a):

> A procesor (Athlon/Sempron) to jaki jest?
Sempron 2200+
- Bo prawdopodobnie
> płyta dostosowała taktowanie szyny do procesora. Chodzi o
> taktowanie FSB - jeżeli jest to procesor taktowany 166MHz (x
> jakiś mnożnik), to radziłbym zostawić tak jak jest - bo
> podnosząc taktowanie DDRów podnosisz również taktowanie CPU -
> bez dobrego chłodzenia usmażysz procesor.
Wiatrak ma tak gigantyczne rozmiary, że śmiało może robić za śmigło do małego modelu samolotu :D
> (wiesz, że AIDA ma następcę ->
> Everest?)
Owszem, ale i tak używam AIDY :D
i nie pamiętam, czy program AIDA to posiadał, ale
> poszukaj zakładki, w której znajduje się opis płyty głównej i
> tam czegoś w rodzaju SPD - na wyświetlonej stronie powinieneś
> dostać info jakie taktowanie i opóźnienia obsługuje pamięć.
> Jeżeli jest to 400-setka to powinny być trzy przedziały 133MHz,
> 166MHz i 200MHz.
Takie właśnie mam przedziały. Dobra, ręcznie przestawiłem taktowanie na 200 MHz. AIDA wyświetla rzeczywiste taktowanie na poziomie 200 MHz, efektywne na poziomie 400 MHz. Jak na razie komputer chodzi stabilnie, więc chyba się udało. :D Dzięki! OK

Ostatnia modyfikacja: 02.06.07 23:21
[#4] Re: Głupi BIOS nie rozpoznaje pamiêci???

@OSH, post #1

Jest tam opcja ręcznego ustawienia taktowania pamięci na 200 MHz, ale nie wiem, czy sobie czegoś nie skopię.

Procesory AMD tak mają, startują zawsze z częst 166 MHz. Musisz sobie ręcznie ustawic częstotliwość pamięci na 200 MHz.

eszcze ciekawiej zachowała się AIDA, która wyświetliła, że rzeczywiste taktowanie to 167 MHZ a efektywne 333!!! Czy ktoś może mi wyjaśnić???

Dobrze jest, rzeczywiste to 166 a efektywne to 333, tak samo maz w przypadku 400, rzeczywiste to 200, a efektywne to 400 :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem