[#1] Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD
Najlepszy sposób na schłodzenie naszej kochanej amisi 1200 :).
Mój pomysł, na allegro można kupić zestawy do chłodzenia wodnego(http://www.allegro.pl/item203333904_blok_cpc_na_procesor_zapinka.html + jakieśwężyki) i podlączyć to do akwarium, jak amisie sie mocno grzeje to rybki będą miały ciepłą wode, a i amiga na tym skożysta :)

[b][skorzysta!!! - 11 błędów zostało w tym miesiącu - moderator]

Ostatnia modyfikacja: 18.06.07 22:04
[#2] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@arti4-92, post #1

może zamiast rybek siebie wpakujesz do akwarium ??

Jak się wykapiesz to będziesz miał czysty umysł i pomyślisz zanim napiszesz jakiegoś posta .

Przenoszę do właściwego działu.

Benedykt

[#3] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Niee, w akwarium sie niemyje :P, ale czemu według ciebie moje mysli są bródne ??

[brudne!!! - 10 błędów zostało do wykorzystania w tym miesiącu... - moderator]

[#4] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@arti4-92, post #3

Do moderatora: umknęły Ci 2 błędy - "orginalnej" (powinno być "oryginalnej" ) i "niemyje" (powinno być "nie myje" ).
Wniosek: zostaje 8 błędów do wykorzystania :)

[#5] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@PopoCop, post #4

Liczone są jedynie drastyczne błędy. Gdyby liczyć takie jak wymienione przez Ciebie, to limit byłby już dawno wykorzystany...
[#6] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@moderator, post #5

OK, rozumiem. A jaki jest miesięczny limit drastycznych błędów?

[#7] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@PopoCop, post #6

coś koło 200 pewnie :)
[#8] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@arti4-92, post #3

Mój obrazek przeszedł moderację. Jest w ciekawostkach w grafiti. Pisałem w innym watku, ale że był Twój to go wywalili :] Ciecz chłodząca 3M.... jak zobaczyłem to mi szczena opadła.

Właśnie fajnie by było zachować klasyczną obudowę. Kompa w wieży ma każdy...i to nie jest takie fajne.

Ostatnia modyfikacja: 21.06.07 18:34
[#9] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@mosfet, post #8

W jakiejs gazecie przeczytałem o tym, zdaje sie w "CHIP", nazwali to cytuję 'sucha woda, dla tych którzy boją sie chłodzenia wodnego"

P.S. a jak jest z wodą destylowaną, ona chba nieprzewodzi prądu :)

[#10] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@arti4-92, post #1

Przez ponad rok używałem chłodzenia wodnego w moim piececie. I powiem - UNIKAĆ CPC! Ta firma to jedno wielkie pośmiewisko na porządnych forach o PC ;) . Puste w środku puszeczki z blachy ładnie wyszlifowane na błyszcząco - tandeta, nie działa, potrafi się rozlutować samo z siebie. Ciekawe ile to waży? 50gramów? Porządny, frezowany blok na procesor zaczyna się od pół kilograma miedzi ;) . Dalej - wężyki o średnicy 0,5cm. Jakie wężyki? To chyba sznurki. Przy ich anemicznej pompeczce 200l/h (gdzie normalni ludzie używają w chłodzeniu wodnym pompek w przedziale 600-1500l/h) - jaki tam może być przepływ? No i oddawanie ciepła przez wężyki termomasturbacyjne - śmiechu warte. Kawał dobrej miedzianej chłodnicy to jest to (nagrzewnice od nawiewu z samochodów się nadają jak ta lala) - a nie osiem metrów gumowych kabelków! CPC to chłam, ich strona internetowa to stek bzdur.

Używa się wody demineralizowanej (do dostania do na stacji benzynowej, ok. 6zł za 5 litrów) z dodatkiem spirytusu albo środka glonobójczego żeby nic nam w tej wodzie nie wyrosło. Czasami wymieszanej z Borygo. Teoretycznie nie przewodzi to prądu - ale lepiej po prostu używać dobrych węży i porządnych zacisków ;) .

O! Ale się rozpisałem! Ale jak widzę CPC to mnie krew zalewa (bynajmniej nie by chłodzić).
[#11] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@Grygus, post #10

HAH, dzięki za info :D będe unikał tej firmy :D.

[#12] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@Grygus, post #10

Masz racje CPC to kiepskiej jakosci sprzet ... ktory jest jednak kupowany
1. Naiwni kupie tanie WC i zaszaleje - 100% OC - bez komentarza
2. Zorientowani w temacie - wyciszanie kompa - kupuje sam blok a
reszta w wlasnym zakresie
Te wezyki to juz przesada

[#13] Re: Chłodzenie 1200 w orginalnej obudowie xD

@necavi, post #12

W chłodzenie wodne to raczej nie będę się bawił jak będę maił amige :D(tylko desktop). Zwykły radiator i duży wentylator wtłaczający do amigi powietrze pewnie by wystarczył, ale chłodzenie wodne to "szpan" :D, a i jeszcze jak mamy akwarium z rybkami to można je do pc podłączyć. Niedawno się dowiedziałem że szklane grzałki do akwarium nie znoszą norm uni europejskiej :D, a najmocniejsza grzałka plastikowa(te znoszą, są bezpieczne dla rybek :D) dostępna w Kętrzynie to 35W(mam ok 200l akwarium więc to nie wystarczy), a podłączając wypasioną amige pod takie akwarium już nam nie jest potrzebna grzałka, mamy toż czasami nawet 200W kaloryfer(chodzi mi o amige :D)

Ostatnia modyfikacja: 24.06.07 18:35
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem