[#1] Głupkowate poradniki na Allegro...
No właśnie, mam zamiar kupić nowy, większy dysk twardy do PC, i spotkałem się z takim czymś: Powiększ swój dysk twardy?!
Zapraszam do czytania...
http://www.allegro.pl/item206465634_powieksz_dysk_twardy_np_z_200gb_do_510gb_promocja.html
Może ktoś widział coś takiego do pobrania, nie do kupienia...
Nie chcę płacić za coś, co może popsuć mi twardziela.
Aaa, i nie mam zamiaru tego wypróbowywać, chociaż ewentualnie bym się na coś takiego zgodził.
Mi się wydaję że ta aukcja to bubel, więc szukam coś takiego do pobrania.
[#2] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@DanielJ., post #1

Niby wykożystuje ukrytą partycje serwisową :) Acronius by ją wykrył, ale nie wykrywa, mam chyba zły model dysku xD

Ostatnia modyfikacja: 21.06.07 21:49
[#3] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@DanielJ., post #1

Coś kiedyś o tym czytałem. Ten "trick" wykorzystuje jakiś błąd przy tworzeniu partycji i dysk robi się 2x większy. Czysto teoretycznie - na dodatkowe miejsce nie da się nic nagrać ;) . Pic na wodę - ukryte partycje serwisowe nie istnieją. A już na pewno nie są wielkości całego dysku.
[#4] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@Grygus, post #3

Na amigowa dyskietke HD tez mozna 2.1 MB nagrac stosujac odpowiednie sterowniki, ale kosztem predkosci. Nie ma nic za darmo, moze i z tymi dyskami jest podobnie, np. jakas kompresja danych.

[#5] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@DanielJ., post #1

Bubel. Kolega przede mną ma racje. To nie chodzi o partycję systemową tylko oszukanie zliczania wolnego miejsca. Masz 2x taki dysk dopóki nie zapełnisz go do tych udawanych 50% :]

[#6] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@mosfet, post #5

Podobny przekręt był z plajerami mp3, sprzedawane np. jako 512MB miały faktycznie 256MB. Prawdopodobnie podmieniany był firmware z większego do mniejszego plajera, po zapełnieniu prawdziwej pamięci działy się cyrki. Podobnie było z procesorami Pentium 166 vs 133 ale możesz tego nie pamiętać. :P
[#7] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@Sylwester, post #6

ej ale może być 512M i 512mb

[#8] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@Grygus, post #3

Znalazłem artykuł, niestety po angielsku...
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=14597
Ciekawe na czym polega taki błąd.
Ale już wiem wszystko. :P
[#9] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@DanielJ., post #8

Theinquirer - wiarygodne źródło wiedzy.
[#10] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@Sylwester, post #9

Przynajmniej można poszpanować przed kumplami, że ma się dysk twardy 510GB... :P
[#11] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@DanielJ., post #10

taaa, co to za szpan :P, teraz szpanujesz jak masz 4 tb :P :P

[#12] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@arti4-92, post #11

A są takie dyski twarde?
Największy, wewnętrzny jaki widziałem na allegro, był to 250GB.
[#13] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@DanielJ., post #12

ja 900 gb :) wkładasz 5 takich na sata i masz ponad 4 tb :)

[#14] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@DanielJ., post #1

Temu cwaniaczkowi co to wystawia tę aukcję chętnie kupiłbym słownik ortograficzny... Taka mała konkluzja...
[#15] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@quantor, post #14

Można się złożyć. :P
Prośba do kogoś, kto jest odważny.
Napisać do tego gościa (aukcja nieprawdziwa, oszukująca klientów), a potem do allegro, z prośbą, i dowodem na to że aukcja jest niezgodna z prawem.
Takich trzeba tępić...
[#16] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@DanielJ., post #15

chłopak chce zarobić :P

[#17] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@Sylwester, post #6

Podobnie było z procesorami Pentium 166 vs 133 ale możesz tego nie pamiętać.

Que? Pamiętam jak P100 były po 5k pln :) A opisywana przez Ciebie praktyka to tzw. szlifowanie, czyli zdzieranie z procka oryginalnych opisów. Pierwsze pentiumy nie meldowały czym są. Pojawiał się tylko komunikat z BIOSu o szybkości taktowania.

[#18] Re: Głupkowate poradniki na Allegro...

@mosfet, post #17

Jakieś dwa lata temu znajomy z innego forum dał się naciągnąć - dostał szlifowanego cwelerona D zamiast P4. Tradycja nie zanikła ;) .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem