[#1] Commodore 64: Reaktywacja
Rozglądając się za prezentami gwiazdkowymi natknąłem się na takie "cacko":

Joystick Commodore, ma wgranych 30 klasyków - gier i to nie jakichś tam kopii, ale prawdziwych 'białych kruków' wśród gier. Prawdziwe cudo technologii z lat 80-tych - Commodore 64. Po prostu podłączasz go do swojego telewizora (PAL) i tyle? a popołudnie znika i wieczór, a potem? chyba się właśnie spóźniasz do pracy.

To, co czyni C64-DTV jeszcze lepszym jest możliwość rozbudowania go do wersji pełnego komputera Commodore. Jest wiele dostępnych urządzeń kompatybilnych z naszym np.: słynny BASIC - niebieski monitor czy optyczna klawiatura do programowania. C64-DTV może być używany jako prawdziwy Commodore i możesz podłączać takie nośniki jak: kasety, dyskietki a dla maniaków nawet klawiaturę PS2

Za jedyne 159 polskich złociszy !

Więcej info na:

http://www.toys4boys.pl/item568__Commodore_PnP_Arcade_Game.html

Ostatnia modyfikacja: 12.12.06 15:49
[#2] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #1

No to teraz czekamy na reaktywację Amigi klasycznej :) Może w jakimś ciekawym, uwspółcześnionym wydaniu?? :D

[#3] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Rodzyn, post #2

jeśli chodzi o spectrum to na allegro wlasnie jest napiękniejsze spectrumowe cudeńko, szkoda ze kasy nie mam :(

http://allegro.pl/item149287500__s_p_r_i_n_t_e_r_.html

[#4] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #1

Dopuser, ten twój sztukancki link niestety nie działa :(

[#5] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #1

Co do Joya C64, to mam takie cudo.
(wygrałem go na stronce WWW, grając w remake gry z c64 na komórkę).
Pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne, jeżeli miałes kiedyś c-64 :)
Ale po pewnym czasie się to jednak znudzi (mało i nieciekawe gry). Wtedy można jednak pomajstrować i zrobić z Joya prawdziwe "cacko" (np. podłączyć czytnik kart MMC), tutaj masz link do odpowiedniego forum:

http://jledger.proboards19.com/index.cgi?board=dtvhackingOK

Niestety ja na to nie mam czasu no i umiejętności

[#6] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@aMifan, post #4

Próbowałeś kliknąć ? :)
Mi działa...

[#7] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #1

Fajne toto, ale na swieta, to raczej sobie wyciagne z szafy C64, stacje 1541 II, kabelek do polaczenia jej z Amiga. Posciagam jakies biale kruki z netu. Przeniose na ta stacje i pobawie sie prawdziwym C64. Ba! Nawet joystick z Amigi pasuje :)

Ostatnia modyfikacja: 13.12.06 00:32
[#8] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Andrzej Drozd, post #7

He he czego to nie wymysla ... na ale w sumie na co mi Commodroe w joysticku ... wolalbym normalnego nawet jesli zajmuje duzo wiecej miejsca :P

Bo porty joysticka 8bitowcow i Amigi niczym sie nie roznia :)

Rany co to ten !!! SPRINTER !! ????
Pierwszy raz cos takiego na oczy widze...
[#9] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #1

o tym joysticku bylo glosno w mediach.

a slyszales o C(ommodore)-ONE

http://www.idg.pl/news/73704.html

[#10] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@selur, post #8

selur napisał(a):

> Rany co to ten !!! SPRINTER !! ????
> Pierwszy raz cos takiego na oczy widze...

E, o sprinterze, to ja słyszałem wieki temu. Dokładnie jakieś 5 lat tem, na liście amiga-pl. Też nie chciałem w to wierzyć. Podobnie sprawa ma się z C-64, bo to co ostatnio powymyślali do tego komputerka przechodzi ludzkie pojęcie.
Zachęcam do wejścia pod ten adres:
http://www.protovision-online.de/
Uważajcie, żeby Wam szczęki nie poodpadały

[#11] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@OSH, post #10

to jeszcze dorzuce ten LINK

miedzy innymi przegladarka z CSS

respect. c64 roxx

[#12] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #1

Po co wyważać otwrte drzwi i robić z tego komputer, skoro oryginalne C64 kosztują mniej? Commodory nałukli tego tyle, że znalezienie sztuki w idealnym stanie nie jest żadnym problemem.
[#13] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Daclaw, post #12

Tyle że np. 7 letnie dziecko nie będzie w stanie - w przeciwieństwie do joya - posługiwać się "mydelniczką"... potraktuj joya jako tanią alternatywę (klimatyczną !) współczesnych konsol do gier a nie C64 jako takiego...

[#14] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #13

Eeeee. Czlowiek 7-letni to juz prawie dorosly czlowiek. Nie pamietasz jak to my robilismy, gdy zaczynalismy od C64/Atari z kaseciakiem? Przeciez w zaladowaniu gry z magnetofonu nie ma zadnej filozofii. TYm bardziej uzywajac jakiegos kartridza z klawiszami funkcyjnymi.

Co to sie porobilo z ludzmi ery pc i pralkolodowek z jednym klawiszem - power on/off...
To moze lepiej w ogole nie odpalac takich gier. Bo w prownaniu do Quake, tam trzeba troche pomyslec przy graniu ;)
[#15] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Andrzej Drozd, post #14

Czlowiek 7-letni to juz prawie dorosly czlowiek.

Niby tak ale jakby tak nie całkiem do końca :P

Nie pamietasz jak to my robilismy, gdy zaczynalismy od C64/Atari z kaseciakiem?

"My" zaczynaliśmy od Amstrada464:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Amstrad_CPC464.jpg

... dopiero póżniej pojawił się u mnie ZXSpectrum (w formie Timexa), po czym dopiero była "mydelniczka"...

Ostatnia modyfikacja: 14.12.06 09:19

Ostatnia modyfikacja: 14.12.06 09:20

Notka dodana przez administratora: Proszę nie wklejać takich dużych obrazków - link wystarczy.
[#16] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #15

Fajna klawiatura z kaseciakiem. Sa jakies strony na temat tego sprzetu, a wlasciwie na temat emulacji tego kompa?
[#17] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

No tak, wystarczy rzucić skrótem CSS, żeby amigowcom szczęki poupadały z wrażenia... Zwłaszcza w kontekście C64.

[#18] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #13

Tyle że np. 7 letnie dziecko nie będzie w stanie - w przeciwieństwie do joya - posługiwać się "mydelniczką"

To smutne co piszesz.
Moje pokolenie jakoś potrafiło, choć karmione było wyłącznie octem ponoć...
[#19] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #13

Muszę zaprotestować. Ja w wieku 8 lat w drugim pokoju słyszałem, gdy Atari zaliczyło błąd przy wgrywaniu gry (samo wgrywanie mogłem uruchomić z zamkniętymi oczami). Mam wrażenie, że obecnie dzieci radzą sobie jeszcze lepiej. Moja córka mając dwa lata bez żadnego szkolenie włączyła "Teletubisie" na PS2 i przebrnęła przez menu do właściwego filmu (dodatkowo wymagało to długiej wspinaczki po fotelu i półce! ;) Jedyne co jest potrzebne dziecku to motywacja - nie wiadomo czy dla 7-latka gra z C64 jest wystarczająco interesująca? Prawdopodobna jest jednak teoria, że nastoletnia dziewczynka zamknięta na jakiś czas w pokoju z A500 i najnowszymi "The Sims" zdoła je na niej uruchomić :]
[#20] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@HiMark, post #19

Widząc jak często ludzie współcześni miewają problemy typu "APARAT ROBI MI ZA DURZE ZDIECIA NIEMOGE ICH ZMIEśCIć W ALEGRO CO MAM ROBICI POMURZCIE!!!!" gotów jestem zwątpić we wszystko. Ja nie miałem takich problemów bawiąc się 14 lat temu "fotografią cyfrową" w wydaniu: A500 + DigiLab + kamera przemysłowa, chociaż nikt mnie tego nie uczył ani nie miałem kogo spytać. Robiłem nawet kolorowe "fotki", choć kamera była czarno-biała (używałem oczywiście filtrów RGB). Netu nie było, informy nauczał pan od PO (Basic na Meritum albo TurboPascal na 286 z CGA), a ze wszystkim sobie radzono. Obecnie im większe możliwości daje sprzęt i im łatwiejszy jest dostęp do wiedzy, tym mniej ludzie potrafią zrobić. Wogóle nic nie wiedzą. "CHCE KUPIC TELEWIZOR RZEBY BYLA PLAZMA FUL-WYPAS ALE NIEWIEM JAKI BOSIE NA TYM NIEZNAM DORAĆCiEEE" - pełno takich kilmatów na różnych forach. Kurcze, kiedyś ludzie chyba wiedzieli co kupują...?
[#21] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@HiMark, post #19

Moja córka mając dwa lata bez żadnego szkolenie włączyła "Teletubisie" na PS2 i przebrnęła przez menu do właściwego filmu (dodatkowo wymagało to długiej wspinaczki po fotelu i półce!

Mój jak miał 3 lata to posadziłem go przy Amidze.
Mówię do niego:
- Uruchom Magellana.
On nic.
Mówię mu:
- Otwórz konsolę Shella.
On nic.
Otworzyłem konsolkę sam, mówię swojemu:
- Wklep echo hello world.
On nic.

Nie darowałem, dostał po łapach !

A poważnie rzecz biorac: obsługa konsolki/joya/pilota różni się nieco od obsługi kompa w DOSie...

[#22] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #21

> - Wklep echo hello world.
> On nic.
>
> Nie darowałem, dostał po łapach !
>
Ej w tym wieku Einstein ledwo mówił, a napisać trzech wyrazów na pewno nie umiał ;)

Jak będzie miał 7 lat i koledzy (nie ojciec) powiedzą, że pisanie na komputerze to fajna zabawa to będzie przy nim siedział godzinami...
[#23] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Daclaw, post #20

Takie posty na forach to tylko dowód na to, że w dzisiejszych czasach głupota to nie powód do wstydu ;) Takich odmóżdżonych analfabetów jest garstka tylko głośno krzyczą. Ludzie coraz lepiej radzą sobie ze sprzętem elektronicznym...
[#24] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@HiMark, post #23

Przesadny optymizm da się leczyć...

[#25] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@MinisterQ, post #24

Tak wiem przez codzienne oglądanie obrad Sejmu ;)
[#26] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Dopuser, post #21

lol

[#27] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@HiMark, post #22

Jak będzie miał 7 lat i koledzy (nie ojciec) powiedzą, że pisanie na komputerze to fajna zabawa to będzie przy nim siedział godzinami...

Już siedzą (4.5 i 6.5 lat) "godzinami"... zacząło się jakieś 1.5 roku temu od gry "Prosiaczek i przyjaciele"... teraz rozpracowywują grę edukacyjną z Reksiem i alfabetem...
poza tym wklepują literki w edytorze tak by napisać zadany wyraz... a, jak powiadam, zaczęło się to wszystko generalnie od obsługi Amigi:

:)

[#28] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@HiMark, post #25

Ja tez lubie ogladac "z kamera wsrod zwierzat" :)
[#29] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@Andrzej Drozd, post #28

W pracy ciagle doswiadczam, jak do obslugi poczty e-mail, pisania prostych tekstow nie wystarcza ludziom Duron 1,2ghz i 256 DDR, zrobienie na pulpicie skrotu przerasta mozliwosci itp.itd.,ale sa na szczescie wyjatki radzace sobie na maszynach typu Pentium 150, 32mb i potrafia sie podlaczyc prez Putty, zalogowac na linuksowym serwerze, odpalic programik, swoje zrobic a potem nawet wylogowac sie i zamknac sesje a nie wcisnac power off i tyle..ale to wyjatki juz niestety...ja tam uwarzam ze jest gorzej a ludzie bardzie j ograniczeni, tudziez leniwi..

[#30] Re: Commodore 64: Reaktywacja

@rzookol, post #3

EEEE...czy to jest cudenkoto mozna by polemizowac....Wyglada na niezly hak i przerobke. Na ekranie jest TR-DOS. Ci co interesuja sie trumna wiedza skad to jest - natomiast na pewno na trdosie nie ma napisow peter itp....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem