[#1] A teraz was rozwalę pytaniem, normalnie szoook!!
A pytanie brzmi: jaką chemią należy zadziałać na srebro, aby uzyskać chropowatość powierzchni? Czym je trawić znaczy. Obróbka mechaniczna nie jest możliwa - chodzi o wewnętrzną powierzchnię cienkiej srebrnej rurki.

Są tu ludzie różnych profesji, więc może ktoś przypadkiem wie?
Jeśli nikt, to przepraszam.
[#2] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@Daclaw, post #1

szok! szczęka opada!

Jak widać, jestem w zbyt głębokim szoku, by udzielić Ci bezpośredniej odpowiedzi ;) (Chyba będę potrzebował wsparcia psychologicznego by się po tym traumatycznym wstrząsie jako tako pozbierać do kupy.. ;) ). Dlatego też będziesz musiał zadowolić się poniższymi linkami:

http://www.polskijubiler.com/pokaz.php?kg=37&idk=70&id=700

http://www.geo.uw.edu.pl/JEWELLER/17PJ/07teka.pdf

Ostatnia modyfikacja: 25.07.07 16:03
[#3] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #2

hihihi
[#4] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #2

OK, dzięki. W sklepie za rogiem mają kwas azotowy, więc przystępuję do prób. :)
[#5] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@Daclaw, post #4

Jakoś się pozbierałem... :)
A tak z ciekawości, co będziesz robił? Heatpipea (ciepłowód) jakiś, czy co?
W podanych linkach jest opisane jak trawić, żeby było równo - jeżeli chcesz uzyskać chropowatość - trzeba postępować odwrotnie - np. spryskać ścianki homogeniczną zawiesiną oleju w wodzie. Najprościej uzyskasz taką zawiesinę miksując wodę i olej mikserem na wysokich obrotach (końcówka miksująca - ta z nożykami). Zawiesinę do strzykawki i jedziem. :)
[#6] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #5

A tak z ciekawości, co będziesz robił?

To projekt badawczy. Chodzi o intensyfikację wymiany ciepła w przepływie wrzącym dwufazowym w rurce o małej średnicy. To pod kątem ewentualnej budowy małych, wysokowydajnych układów chłodzenia. Już wiem jak wygląda wymiana ciepła w rurce gładkiej, więc teraz chcę popracować nad jej poprawą.
[#7] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@Daclaw, post #6

Heh, czyli blisko byłem. :D
No tak, zwiększając chropowatość zwiększysz powierzchnię oddawania ciepła. W dodatku chropowata powierzchnia wewn. wytworzy wiry w cieczy... Dobra, starczy tego wymądrzania. Podzielisz się porównaniem - wydajność gładkiej rurki/wydajność rurki chropowatej? Jestem bardzo ciekawy wyników Twojego projektu. :D
[#8] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #7

wiesz, chyba ta powierzchnia ma więcej do gadania.

[#9] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@Daclaw, post #6

a dlaczego cięka rurka, może dlatego że jak się coś rozpręża to traci temperaturę

[#10] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@arti4-92, post #9

Rurka jest cięka, bo dla grubych wszystko już przebadano.
[#11] Re: A teraz was rozwalę pytaniem, normalnie szoook!!

@arti4-92, post #8

Niekoniecznie - przy małym przekroju rury opary chłodziwa mogą "osadzać" się na chropowatej ściance wytwarzając izolację termiczną. Dodatkowo mogą zmniejszać wydajność przepływu i w efekcie, choć teoretycznie taka chropowata rurka powinna lepiej odprowadzać ciepło, wydajność układu chłodzącego spadnie. Przy bardzo małych przekrojach rur nigdy do końca nie można być pewnym uzyskanych wyników. Dlatego też w tym przypadku średnica rury odgrywa kluczową rolę - bo co z tego, że do rurki o przekroju wkładu do długopisu przymocujesz radiator o powierzchni czynnej np. 2m kwadratowe (czy też rurka będzie na tyle długa, że sama będzie miała taką powierzchnię), skoro na skutek "zatkania" przez opary, nie będziesz mógł przez tą rurkę "przepchnąć" cieczy chłodzącej. Dlatego też jestem bardzo ciekaw, jakie efekty uzyska Dacław.
[#12] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #11

z tym nalotem to mnie zatkałeś, faktycznie może sie osadzić nalot. A wodę destylowana chyba nic z niej nie może sie wytrącić, czyli nalotu(kamień) też nie będzie?? Czego używa się jako ciecz chłodzącą ??

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 13:02
[#13] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #11

A co do chropowatości, to powoduje ona pojawienie się przepływu rurbulentnego zamiast laminarnego. Przy przepływie laminarnym blisko ścianek rurki zalega warstwa cieczy powoli wymieniającej się z resztą przekroju. Jakie to ma znaczenie dla wydajności odprowadzania ciepła nie ma chyba co tłumaczyć.
A co do średnicy rurek, to ważny jest chyba także stosunek powierzchni do objętości, który jest dużo większy dla małych przekrojów.
[#14] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@wali7, post #13

Ile ciekawych rzeczy można się dowiedzieć czytając ppa :D

[#15] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@arti4-92, post #14

Problem w tym ze to nie ty je piszesz.
Jedynie czytasz ale czy to dotrze. To juz inna sprawa.

[#16] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@pwe, post #15

Czytam , to dobrze, ale to ja prowokuj niektóre mądre wypowiedzi ;)

[#17] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@arti4-92, post #12

To, że Dacław wspominał o przepływie wrzącym - nie oznacza, że będzie wrzała woda. Jako czynnik chłodniczy może być użyty ciekły azot - chociaż w tym wypadku (srebrna rurka) to sporty ekstremalne raczej by były :D Popularnym i łatwo dostępnym chłodziwem jest np. czynnik chłodniczy R600a, który jest raczej bezpieczniejszy od ciekłego azotu. :D
[#18] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@arti4-92, post #16

TY PROWOKATORZE! Jeden ty. ;)
[#19] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@wali7, post #13

A co do chropowatości, to powoduje ona pojawienie się przepływu rurbulentnego...

Słusznie. Wspominałem o wirach w poście #7 :D
[#20] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #17

Wiesz przepływ wrzący nie skojarzył mi sie z wodą xD, ale potraktowałem wodę jako chłodziwo, a raczej coś co transportuje ciepło do radiatora.

[#21] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #7

Podzielisz się porównaniem - wydajność gładkiej rurki/wydajność rurki chropowatej?
Co prawda, układy dwufazowe, autokaskady i inne tego typu wynalazki są mi raczej obce, a i moja wiedza fizyczna dot. tego tematu jest ogólnie "coś tam dzwoni - ale w którym kościele?!?" ;) (tzn. mam n.p. świadomość istnienia cyklu Carnota, ale raczej obliczeń odpowiednich bym przeprowadzić nie umiał - i to nie z braku odpowiedniego klastra obliczeniowego ;) ), ale jako użytkownik chłodzenia wodnego do kompa przez ~2 lata, mogę powiedzieć, że wydajność jest mniej-więcej taka sama. Po pierwsze, rurka sama z siebie jest już dość chropowata - mało kto przy procesie produkcji zwraca uwagę na głatkość powierzchni wewnętrzej rurki miedzianej. ;) Po drugie, tego typu chropowatość ma po prostu za mały wpływ na przepływ chłodziwa(przy rurce fi wew. 10mm) - przy czym ja przy konstruowaniu swojej chłodnicy rurowej, nie bawiłem się w trawienie, tylko użyłem prostego urządzenia powstałego z połączenia obciętego włosia szczotki drucianej i prętu stalowego wyrwanego z myjki do butelek.;) Co natomiast okazało się być świetnym patentem, to wprowadzenie do rurek, miedzianych(choć to już nie ma znaczenia jakich - tu chodziło o nie wywoływanie korozji elektrolitycznej, bo Copal jest drogi) sprężynek - natychmiastowy spadek temp. wody o jakieś 1-2*C. Podejrzewam, że ideałem byłaby rurka z gwintem wewnętrznym, ale to już kompletne zgadywanie. ;)
Zaznaczam tylko, żeby się nie sugerować - to nie były badania, czy nawet "badania", tak się tylko bawiłem układem, termometr nie był kalibrowany itd. itp. z resztą, co on pokazywał to w ogóle należy brać z lekkim przymróżeniem oka, bo był to zwykły termometr rtęciowy z apteki, włożony do wody przez... Airtrapa.
[#22] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@Torn, post #21

Srebro jest bardziej ciągliwe od miedzi, więc ścianki rurki są gładsze "z urzędu" ;)
Dodatkowo Dacław stosuje chyba rurkę o naprawdę małym przekroju bo inaczej nie bawiłby się w młodego chemika tylko zastosowałby opisaną przez Ciebie metodę lub jakiś jej odpowiednik.
Patent ze sprężynkami genialny OK Muszę go kiedyś wypróbować :D
[#23] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #22

A no tak, srebro... niedoczytałem. ;) A to zmienia postać rzeczy.
Co do przekroju, to przecież o tym pisał, "moją" metodą da się "zrobić" rurkę nawet do (IMHO) 4mm - wystarczy odpowiednio krótko przyciąć włosie i odpowiednio je umocować do prętu.
Tyle że w sumie, to jako że tutaj dyskutujemy o skraplaniach gazów i inszych cudach, a to już jest sporo wysza szkoła jazdy niż prosty "klopik" do kompa, to kto wie, może i dyskutujemy o rurkach poniżej 1mm - wtedy to rzeczywiście może być w środku "trudno" coś "wyskrobać" mechanicznie...
Anyhow, patent ze sprężynką jest naprawdę dobry - na mojej niezbyt mocnej AquaEl 650 nie stwierdziłem jakiś większych spadkow przepływu, a jak pamiętam to mi zeszło z 2 metry drutu miedzianego na to. Także patent dobry, szkoda że nie mój - gdzieś o tym przeczytałem. Ja myślałem raczej nad gwintowaniem, ale niestety słabo z tym, bo gwintowniki jakie widziałem miały maks. 30-35cm długości, całej rurki tym nie nagwintujesz.
[#24] Re: A teraz was rozwalę pytaniem, normalnie szoook!!

@Daclaw, post #1

O raju...
Ja to do tej pory nie wiedzialem ze mozna obrabiac metale szlachetne, stosujac chemie.
Ale nie znam sie.
[#25] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@wali7, post #13

rurbulentnego

Wiesz. Zbyt naukowo piszecie. Czy naprawde chodzi o "rurbulentny" czy jednak o turbulentny?
[#26] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@arti4-92, post #12

z tym nalotem to mnie zatkałeś

Dobrze mowi tata Artiego. Prawda? :P
[#27] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #17

o przepływie wrzącym

Wciaz sie nie znam, ale kawitacja, czyli "zimne wrzenie". Przeciez to moze zaobserwowac kazdy "chlop ze wsi" (wg. przypowiesci amigafana).

Wszystko bedzie "wralo", gdy cisnienia brak.
[#28] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@Andrzej Drozd, post #26

Dobrze mowi tata Artiego. Prawda?

Już drugi raz z rzędu czytam Twoją wypowiedź, że tata Artiego dobrze mówi. Znaczy się tata Artiego ma perfekcyjną dykcję, czy też powiedział coś ciekawego na temat Artiego? ;) Jeżeli to drugie to mógłbyś zacytować (?) - bo to mnie zaczyna męczyć ("męczyć" w sensie - ciekawość mnie zżera) a jakoś mi to umknęło (zakładam, że było o tym gdzieś na forum PPA tylko jakoś nie zwróciłem na to uwagi). :D
[#29] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@arti4-92, post #12

Na pierwszy ogień poszedł Freon R123. Głównie dlatego, że ma atrakcyjną temperaturę wrzenia około +27*C w warunkach normalnych.
[#30] Re: A teraz was rozwalê pytaniem, normalnie szoook!!

@APC74, post #11

Niekoniecznie - przy małym przekroju rury opary chłodziwa mogą "osadzać" się na chropowatej ściance wytwarzając izolację termiczną.

To jedna sprawa. Obawiam się ponadto, że to co napisał Arti o nalotach wcale nie jest od rzeczy - powierzchnie obrabiane chemicznie mają to do siebie, że wyjątkowo szybko korodują. Dlatego myślałem o obróbce mechanicznej, czyli o nacięciu rowków na wewnętrznej ściance, prostych, albo spiralnie skręconych. Niestety, nikt nie chce się podjąć takiej obróbki w przekroju 2,3 mm i na długości 38 cm. Nawet jubilerzy wymiękają.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem