[#1] DVD 16x, a w praktyce tylko 4x
Kupiłem sobie pudełko EmTeców. Dokładnie takie samo jak zawsze, z tym że zamiast 10 płytek wziąłem 25. No i tu się zaczynają schody. Każdy program widzi maksymalną prędkość płyty tylko 4x. (przedtem miałem nawet 18x do wyboru; pewnie dlatego, że mam w miarę nowy napęd)

Pierwszy raz przytrafia mi się coś takiego. (a wypaliłem sporo ponad 100 płytek) Zawsze używałem Nero Express 6, który został dołączony do nagrywarki. Nigdy takich problemów nie było.

EmTec DVD-R 1-16x (cake, 25 sztuk)
Samsung TSSTcorp CD/DVDW SH-S182D (wypala/odczytuje wszystkie płyty bez problemu, poza HD i BD)

Wypalone płytki z prędkością 4x chodzą świetnie. Żadnych problemów z odczytem. Nie ma też limitu prędkości. Osiągam tak jak zawsze około 16-18 M/s.

Aha, Nero wyświetla taki komunikat:

[#2] Re: DVD 16x, a w praktyce tylko 4x

@El Amigos, post #1

Producent zmienił nośnik i twoja nagrywarka nie ma tego nośnika w swoim firmware. Zmień firmware na nowszy w nagrywarce.
[#3] Re: DVD 16x, a w praktyce tylko 4x

@Sylwester, post #2

Wypróbowałem wszystkie firmware'y, jakie znalazłem na stronie producenta. Wersje 00, 01, 02 i 03 niczego nie zmieniają, wyższe od 04 do 06 tylko blokują wybór prędkości. (nie można żadnej z nich wybrać) Mimo tego nadal można wypalić płytkę z prędkością 4x. Podsumowując - ciągle to samo.
Ostatni firmware był z końca czerwca 2007.

Zainstalowałem (na chwilę) WinXP od nowa, potem od razu wrzuciłem Nero, ale było dokładnie tak jak wyżej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem