[#1] Gdzie te systemy dopracowane...
"Gdzie te systemy dopracowane?
Gdzie te OS-y z dawnych lat?":)

Dwa miesiące temu, staremu Snake'owi padła Amiga. Po takiej tragedii postanowiłem postawić ponownie PC (fragi proszć zachować na lepsze okazje). Wybór OS-u był prosty: Linux Debian. AmigaOS przyzwyczaiła mnie do łatwości obsługi,stabilności i fenomenalnymi jak na ten system i architekturć obsługć nowych urządzeń (włącznie z własnorćcznie opracowanym sposobem na GPRS przez PCCard GC75). Z dużymi nadziejami zainstalowałem czwarty "epizod" Debiana o kodowej nazwie Etch. Niby obsługa sieci WiFi i peryferiów. Miałem na studiach dużo do czynienia z Linuxem i raczej moduły,kernel,kompilacja i podobne tematy nie robią na mnie wićkszego wrażenia,ale to co zobaczyłem i z czym sić zetknąłem podczas pracy i konfiguracji spowodowały,że musiałem sić "wyżalić" w HydeParku. Moi drodzy,nie ma na PC systemu operacyjnego,który byłby przejrzysty w konstrukcji, stabilny i łatwy w konfiguracji. W przypadku amigaOS, brak sterowników nie był przeszkodą by cieszyć sić internetem przez kartć GPRS wyprodukowaną ładnych kilka lat po premierze Amigi. Natomiast Linux i różne jego dystrybucje,chociaż wspomagane przez zdecydowanie bardziej liczebną grupć developerów i stale rozwijany w rzeczywistości zachowuje sić jak zamek zbudowany z różnych podróbek klocków lego. Czasem te klocki do siebie pasują,czasem ktoś stworzy sobie własnego "klocka":),chociaż tylko do jego zamku bćdzie on pasował. W efekcie mamy system który jest chaotyczny i niejednolity. AmigaOS,chociaż powstała tyle lat temu,posiada fenomenalną architekturć,która pozwoliła na takie "fanaberie" jak np. stos USB (Poseidon to najlepszy system obsługi USB jaki widziałem i zapamićtajcie to!) i chociaż developerów mamy mniej,to tworzony przez nich soft dziala na kazdej(prawie) Amidze bez wzglćdu na konfiguracjć. A w linuxie bywa tak,ze ściągamy archiwum z sieci,rozpakowujemy,kompilujemy i...albo kompilacja kończy sie niepowodzeniem,albo nowy soft wiesza nam system (powiedziałem cos o fragach,prawda?).
Zaraz powiecie,że tu jakiś "wyznawca MS" piekli sić nad Linuchem. Powiem,tyle że właśnie niechćć do produktów MS spowodowała kilkanaście lat temu spotkanie z Amigą.

Uff,no to sobie ulżyłem...
Może to co tu nabazgrałem spowoduje mały konflikt mićdzynarodowy lub conajmniej niewielką osiedlową "ustawkć". Nie interesuje mnie to. Chciałem tylko żeby chociaż kilka osób przejrzało na oczy z czym dziś mamy do czynienia na rynku komputerowych systemów operacyjnych. Bałagan i komercja,ot co:)
[#2] Re: Gdzie te systemy dopracowane...

@Snake, post #1

Ubuntu albo Vista, wybór należy do Ciebie!
Ministerstwo badania nie zawieszalności systemów operacyjnych, ostrzega.

[#3] Re: Gdzie te systemy dopracowane...

@Snake, post #1

Linuks to beznadziejny i nielogiczny system operacyjny. Podchodziłem do niego wiele razy i nie zmieniłem zdania. Polecam Windowsa, BeOS'a, Solarisa i *BSD (z tych "starszych" - FreeBSD, OpenBSD, NetBSD).

[#4] Re: Gdzie te systemy dopracowane...

@Snake, post #1

Wszystko ślicznie, pięknie..ale coś masz nie tak z polskimi czcionkami. Czy Bóg da dożyć mi chwili, kiedy nie będzie już problemów z 'ogonkami' ? Inne nacje jakoś sobie z tym ładnie poradziły, tylko u nas 1500 000 100 900 standardów kodowania :]

[#5] Re: Gdzie te systemy dopracowane...

@x3nU, post #3

Dla mnie kompem na ktorym pracuje i "pracuje :D " jest ten z win 2000 jakos system ten dziala i robi to do czego jest potrzebny nastepne XP i Vista to nieporozumienie nadmiar bajerow i roznych przeszkadzajek. Do Linuxa podchodzilem juz nieraz i albo sprzet mu sie nie podobal albo ostatnia Mandriva 2007 to wolnoladujaca sie, zbajerowana zabawka po ktorej wrocilem do win 2k. Ciekawe jaki bedzie AOS 4 w praniu ;)

[#6] Re: Gdzie te systemy dopracowane...

@necavi, post #5

Potwierdzam...Linux suxx :)
Znaczy niby działa ale działa na "jakciemoge" do pracy winxp lub 2000 stety niestety.
PS. ten pc z ktorego teraz pisze jest do wsciekania sie na niego a nie do pracy -> do tego pc z xp :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem