[#1] Macintosh LS i Karta graficzna NuBus
kupiłem niedawno sobie macintosh-a z tematu, chciałbym z niego wyciągnąć coś więcej, czy dało by się wsadzić http://allegro.pl/item229054855_karta_graficzna_nubus.html
Do tego maca http://allegro.pl/item225712319_macintosh_lc_procesor_motorola_68020_16_mhz_.html??
Z góry dzięki za odpowiedź.

[#2] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@arti4-92, post #1

Nikt niewie, czy nikt nie mówi

[#3] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@arti4-92, post #2

Raczej jedno i drugie.

Nikt nie mówi bo nikt nie wie.
[#4] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@Jaszczur, post #3

ah, to kupić i sprawdzić czy żarzy, a jak nie to na allego

[#5] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@arti4-92, post #1

Najpierw się zastanów czy LC posiada w ogóle sloty NuBus. Po drugie, to pytanie lepiej zadać na odpowiednim forum np. myapple.pl.

http://marcinkowski.swidnica.pl/pracadypl/PLATFORM/Mac/models.htm
[#6] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@cholok, post #5

A no, identycznie wygląda to co ma mac i to co ma ta grafa;/

[#7] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@arti4-92, post #6

Ten Mak nie ma złącza NuBusowego, to co widzisz jest do modemu/sieci.

[#8] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@AS, post #7

Albo procka 286 xD, widziałem takiego na allegro

[#9] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@arti4-92, post #8

Procka 286 też tam nie włożysz.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.07 14:04
[#10] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@arti4-92, post #2

Do tego maka nie podłączysz karty graficznej. Możesz jedynie zwiększyc mu pamięć graficzną. A to złącze jest do podłączenia koprocesora matematycznego.
[#11] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@AS, post #9

To widać widziałem coś w takiej obudowie z prockiem 286 i 68k

[#12] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@arti4-92, post #11

Że jak? Maszyna z 68k i x86 na raz? Hmmm... Nie wydaje mi się. Chyba że amiga z wsadzonym na zorro jakimś sprzętowym emulatorem PC ;) .

[#13] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@arti4-92, post #11

arti4-92 napisał(a):

> To widać widziałem coś w takiej obudowie z prockiem 286 i 68k
>

Arti, gdzie to widziałeś? Zapodaj linka do jakiegoś zdjęcia.
[#14] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@kmilota, post #13

Spojżałem przed chwilą na obserwowane, to był z power pc mac z napędem cd był ;/, cos mi sie pogzalo;/

[#15] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@Grygus, post #12

Że jak? Maszyna z 68k i x86 na raz? Hmmm... Nie wydaje mi się.

A jednak, sam posiadałem taki model maczka ale niestety już sprzedałem.
MC68040 + 486 = niezły bajer

http://www.everymac.com/systems/apple/mac_quadra/stats/mac_quadra_610.html

[#16] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@chewek, post #15

Tamto tak wyglądało, tylko miało Power PC, maczek okazał się być trupem (nie mam przejściówki na VGA, więc nic nie widzę, ale doszedłem do tego, bo wydaje dziwne dźwięki na starcie, może ktoś wie w czym siedzi problem??)

Edycja: Jak będzie faktyczny trup, to wepchane do środka A600 xD

Ostatnia modyfikacja: 31.08.07 09:14
[#17] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@chewek, post #15

Do modeli Quadra 610 i PPC 6100 były robione specjalne karty z intelem, aby emulować sprzetowo świat PC (pamiętam reklamówkę jak pojawiły się piewsze Maki z procesorem PPC - 6100, 7100, 8100 - dla modelu 6100 była specjalna karta z 486, ale dla lepszych już nie było). Tylko nie włożysz takiej karty do LC o które pytał Arti. Ponadto sprawa nie przyjęła się wśród Makowców i w sumie było to traktowane jako ciekawostka. Warto zwrócić uwagę, że te modele, mimo tej karty, nie cieszyły się zbytnią popularnością (a może przez to ).

[#18] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@AS, post #17

Może przez cenę...

[#19] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@arti4-92, post #16

nie mam przejściówki na VGA, więc nic nie widzę

To proponuję ci złożenie takiej przejściówki samemu, w sumie to nie jest taka poważna sprawa. Coś takiego mam chyba nawet na zbyciu.

Mi kiedyś udało się wyświetlić obraz z maczka na 1084s (niestety bez kolorów bo brakło jednego sygnału chyba LUM, ale obraz był tyle że w odcieniach czerwieni :D)

[#20] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@chewek, post #19

Hmmm... i nie spaliłeś monitora? Przecież Mak wyświetla obraz VGA, a nie telewizyjny.

[#21] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@AS, post #20

Jak widać solidna konstrukcja Commodore, naprawdę "cuda" do niego podłączałem i do dziś dnia działa normalnie :)

[#22] Re: Macintosh LS i Karta graficzna NuBus

@AS, post #17

(pamiętam reklamówkę jak pojawiły się piewsze Maki z procesorem PPC - 6100, 7100, 8100 - dla modelu 6100 była specjalna karta z 486, ale dla lepszych już nie było)

Posiadałem też taką kartę PC Compatible na slot PCI no i w dodatku miała ona nie procesor 486 a P133, wraz z integrowaną grafiką S3 i dźwiękówką, oczywiście też sprzedałem, gdzieś jeszcze pozostały mi fotki tego wynalazku.

Gdyby nie moje uzależnienie od sprzedawania :) miałbym teraz pokaźną kolekcję "cudów", tylko gdzie ja bym to wszystko trzymał :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem