[#1] Obudowa typu desktop
Szybkie i krotkie pytanie. Poszukuje jakiejs fajnej obudowy desktop. Czy mozecie polecic mi cos ciekawego? Najlepiej zeby byla dosyc prosta, cos w stylu tego. Dobrze zeby byla czarna, niezbyt wielka, ale zeby miescila plyte ATX. Moze ktos widzial/uzywa takiego czegos, bo przewertowalem internet i albo sa "wybajerzone" czyli zamontowanych jest 10 wentylatorow, albo sa biale albo brzydkie na maxa. Potrzebuje czegos wiecie... prostego i estetycznego :D

[#2] Re: Obudowa typu desktop

@Lorak, post #1

Ja swoją desktop pociąłem (bo się jeszcze tamtymi czasy płyta a500 średnio mieściła) ale to biała obudowa i zniszczona już niestety :/. Myślałem kiedyś o zrobieniu obudowy ze szkła, ładnie sklejonej. Efekcik jak w iMacach :). Coś z polotem :).

[#3] Re: Obudowa typu desktop

@BagoZonde, post #2

Ja niedawno zrobilem obudowe z kartonu ale sie rozleciala ;)

[#4] Re: Obudowa typu desktop

@Lorak, post #3

Ja przez długi czas miałem pieca rozłożonego po biurku, zupełnie bez obudowy :) .

[#5] Re: Obudowa typu desktop

@Lorak, post #1

http://allegro.pl/item225946379_obudowa_siemens_atx_desktop_rewelacja_flop_gratis.htmlnajlepsza na rynku, soper sprzęt, planuje to kupić i wepchnąć do tego swojego pc xD

[#6] Re: Obudowa typu desktop

@arti4-92, post #5

Gabarytowo to są wielkie obudowy. Przed kupnem proponował bym też umówić się ze sprzedającym, że w razie ew. nie pasowania elementów, żeby ją móc zwrócić. SIEMENS miał to do siebie, że robił wszystko poza ogólnie przyjętymi normami. nie zdziwił bym się, gdyby tu tez coś nie pasowało
[#7] Re: Obudowa typu desktop

@AlaN, post #6

Kupiłem taką obudowę swego czasu. Normalna płyta ATX wchodzi bez problemu. Niestety, siemens popieprzył z miejcem na dyski. Otóż, dyski wiszą na poprzecznej belce nad procesorem. Do tego dochodzi zupełny brak wentylacji w tej budzie. Jak to wszystko skręciłem i zamknąłem to miałem po 5 minutach 80*C na procu.

[#8] Re: Obudowa typu desktop

@Lorak, post #1

Mnie się ta podoba:

http://allegro.pl/item226642472_obudowa_hp_vectra_slim_z_zasilaczem_100w.html

Sympatyczna i bardzo starannie wykonana. Wada - wymaga cedeka typu slim.
[#9] Re: Obudowa typu desktop

@Daclaw, post #8

płyty tylko microATX (kto tego normalbnie używa?) i - jak widzisz - złącza tylko PCI. O grafice na AGP zapomnij. No i samych złącz PCI do dyspozycji niewiele :( .
Swego czasu miałem super obudowę, tak samo montowane karty (w poziomie), był tylko jeden kłopot: karty tylko na ISA :( . No i poszła na złom.
[#10] Re: Obudowa typu desktop

@Daclaw, post #8

Oprocz tej wady ma tylko 100W zasilacz. Obawialbym sie ze nie udzwignie sprzetu oraz co gorsza nie bedzie go mozna wymienic bo bedzie w jakims dziwnym formacie. Pozatym ta obudowa jest biala co ja dyskwalifikuje. Ostatnio jednak wpadlem na szatanski plan. Mianowicie wezme sam metalowy stelaz z obudowy i obloze go drewnem. Tzn sprobuje wykonac z drewna przedni panel a gore i boki zakryje jakas cienka, bejcowana sklejka. ciekawe jak to wyjdzie :D

[#11] Re: Obudowa typu desktop

@Daclaw, post #8

Jeszcze jedna wada tej obudowy to ze mozna uzyc tylko napedu optycznego slimline.
Mialem kilka podobnych obudow Compaq w pracy i one dodatkowo wymagaly uzyca specjalnego adaptera do napedu slimline (oprocz normalnej przejsciowki z kabla IDE) ktory poza serwisem Compaq jest praktycznie nie do zdobycia (nie wspominam nawet o cenie tego wynalazku w serwisie fabrycznym).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem