[#1] Strony WWW
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pierwsza_strona_070829/pierwsza_strona_a_3.html

Mysle, ze artykul w w/w linku zainteresuje wszystkich posiadaczy stron WWW.

[#2] Re: Strony WWW

@reactor, post #1

http://www.komputerwfirmie.pl/itbiznes/1,54785,4035125.html

Niedawno Sąd Rejonowy w Słupsku umorzył postępowanie przeciwko Leszkowi Szymczakowi, prowadzącemu serwis GazetaBytowska.pl, ale jednocześnie uznał, że mężczyzna złamał prawo, nie rejestrując swojej strony internetowej. Z kolei Sąd Apelacyjny w Rzeszowie przyjął, że strona internetowa nie może być uznana za dziennik lub czasopismo i odmówił rejestracji portalu afery.prx.pl.

Jak się zarejestrować?

Jeżeli zatem zdecydujemy, że na wszelki wypadek zarejestrujemy - lub przynajmniej złożymy wniosek o rejestrację serwisu - warto wiedzieć, że nie jest to skomplikowana procedura. Wniosek o rejestrację dziennika lub czasopisma składa się w sądzie okręgowym właściwym dla siedziby wydawcy (może nią być adres zamieszkania osoby prowadzącej serwis internetowy). Wniosek musi zawierać tytuł, dokładny adres redakcji, dane redaktora naczelnego oraz dane o wydawcy i informację o częstotliwości. Opłata za złożenie wniosku wynosi kilkadziesiąt zł.

Sąd sprawdza, czy zgłoszony tytuł nie został wcześniej zarejestrowany oraz czy spełnia warunki rejestracji. Jeśli tytuł jest identyczny z innym, odmawia rejestracji.

[#3] Re: Strony WWW

@reactor, post #1

Rozmawiałem dzisiaj z rzecznikiem Sądu Najwyższego w tej sprawie. Oni sami nie wiedzą jak to rozumieć. Ich strona nie jest zarejestrowana :)

[#4] Rejestracja stron WWW

@mailman, post #3

Sąd Najwyższy opublikował uzasadnienie do swojego postanowienia w głośnej sprawie rejestracji dzienników i czasopism publikowanych w internecie.

Dziennik Internautów

I znowu wiadomo, że nic nie wiadomo.

[#5] Re: Rejestracja stron WWW

@mailman, post #4

No to niech się zajmą za wszystkich, nie wiem kto miałby te strony przeglądać, wyszkolone psy jakieś. Ja mam własnych projektów około 5, może 6 stron www, miałbym je wszystkie rejestrować?? Internet to rzecz za którą i tak płacę co miesiąc. A jeżeli - bo to tego to prowadzi - zakładanie strony ma być dodatkowo płatne, to nie ma miejsca na wolność. Internet z założenia jest takim miejscem. Zresztą prowadzę pismo niezależne więc już z samego przeznaczenia jesteśmy stety/niestety poza prawem :).

[#6] Re: Rejestracja stron WWW

@BagoZonde, post #5

Taa... strona stroną chodź sam mam kilka, ale fora? Zaraz dojdzie do tego że za posty trzeba bedzie płacić.

[#7] Re: Strony WWW

@reactor, post #1

No a pytanie, jeśli strona będzie na serwerze zagranicznym, to nie mogą sie doczepić?

P.s. Kto głosował na PiS ?

[#8] Re: Strony WWW

@kjb, post #7

W czwartkowej "Rzeczpospolitej" był artykuł dotyczący środowej debaty na ten temat. Wiele osób dostrzega wielce dyskusyjny aspekt tego, czy portal internetowy jest prasą.

[#9] Re: Strony WWW

@mailman, post #8

Szukają pieniędzy tam gdzie najłatwiej wydrzeć zamiast zająć się problemami naszej chorej rzeczywistości. Ja swoje niezależne pismo na pewno bym nie zarejestrował, a jeżeli można zapłacić/odsiedzieć to i tak miałbym w zawiasach, a odsiedzieć bym wolał :D. Ciekawe co na to trybunał? Generalnie się tym nie przejmuję, podobnie jak mieli ścigać za ściąganie mp3, etc. Ścigają? Przecież dzięki temu wszyscy providerzy internetowi trzepią niezłą kasę.

Ten kraj jest chory i czy PiS czy PO czy LSD czy LPRy socjal demo lewicowi prawicowi środkowi, wszystkim chodzi tylko o jedno. A kto nie wie o co to jak to w takim powiedzeniu: jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.

Ludzie, ja wybory to mam gdzieś, nie ma kogo wybierać, wszyscy są umoczeni. I marzę, by wybory 90% ludzi olało.

To moje wywody i nikt nie musi się z nimi zgadzać, przedstawiłem swój pkt widzenia.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem