[#1] Ondorr Drakmo
Ondorr Drakmo to multigraczowy cRPG czasu rzeczywistego. Projekt tej gry powstaje całkowicie na Amidze. Mam więc nadzieję, że będzie to dobra wizytówka dla Amigi. Stadium gry nie jest może jeszcze bardzo zaawansowane, jednakże działa już wiele rzeczy, interakcja z użytkownikami, na przedmiotach, poruszanie się. Projekt cały czas powstaje, tak więc zachęcam do betatestów, także na przeglądarkach nieamigowych. Ten temat poświęcam całkowicie tej grze, więc jeżeli macie jakieś sugestie, pomysły bądź coś się Wam nie podoba, zachęcam do dyskusji. Oto link:

http://www.drakmo.int.pl/

bądź alternatywnie

http://www.ondorr.int.pl/

support Amiga!! :))

[#2] Re: Ondorr Drakmo

@BagoZonde, post #1

Można założyć hasło o takiej samej nazwie jak konto email.

Wybrałem faceta, ale i tak zostałem babką :-/ Co jest?

Uruchomiłem grę jednocześnie w Firefoxie i Operze i mogę robić 2 rzeczy jednocześnie - np. na Operze wyświetlam cechy mojej osoby a w Firefoxie zaczepiam jakiś ludków. ;)
[#3] Re: Ondorr Drakmo

@APC74, post #2

Ad. 1. To, że można założyć takie same hasło jak konto e-mail to już indywidualna sprawa każdego użytkownika. Ten adres nie jest znany nikomu.

Ad. 2. To jest bardzo niemożliwe, nawet z ciekawości przed chwilą sprawdziłem. Dajesz mężczyznę to masz mężczyznę. Zresztą u Faunlorów trudno zauważyć czy to kobieta czy mężczyzna napierwszy rzut oka :). Wiesz, kółko i strzałka na godzinie 2-giej to facet :). Mogę zmienić Cię na Fauna, no problemo, naprawdę nie mogła to być wina programu, gdyż akurat to było już przez wielu moich znajomych obkute i nie mieli problemów (znajomych obojgu płci ofkors).

Ad. 3.
Heh, nie ma w tym nic złego, choć gdybyś się ruszył z miejsca, to by nie było już tak różowo. Choć to niedozwolone, w przyszłości jedno IP online będzie tylko uwzględniane. Na razie nie ma sensu się z tym droczyć. Ale za pomysłowość i uważność brawa :).

Pozdrawiam

[#4] Re: Ondorr Drakmo

@BagoZonde, post #3

Dzięki za sakiewkę. I operację zmiany płci. ;)

1. Pierwszy raz się spotkałem z sytuacją, żeby hasło było takie samo jak konto e-mail. W takich przypadkach serwisy zwykle krzyczą, że nie wolno używać hasła takiego jak e-mail. Stąd moje zdziwienie.

2. To jest bardzo niemożliwe...
A jednak ;) Widocznie ja taki nadzdolny jestem. ;)
A na poważnie - Po wybraniu wszystkich parametrów (tak, znam i rozróżniam [co nie zawsze jest tożsame, dlatego też pozwoliłem sobie to wyraźnie zaznaczyć] symbole określające mężczyznę i kobietę w kulturze zachodniej) i kliknięciu na przycisku nastąpiło chwilowe zerwanie połączenia z serwerem i musiałem kliknąć na przycisku odśwież. Firefox wyświetlił ostrzeżenie 'postdata' i załadował stronę. Widocznie w tym momencie nastąpiła nieoczekiwana zamiana płci. Inne parametry (kolor oczu, włosów itd.) zostały przekazane bezbłędnie.

...trudno zauważyć czy to kobieta czy mężczyzna...
Być może podchodzę do tego zbyt seksistowsko. Być może jestem męską, szowinistyczną świnią... ;) Ale cycki lasek wyczuwam na pierwszy rzut oka. I nie ważne, że są jakiejś dziwnej rasy. :D

Pochodziłem trochę po ulicy Kreutzgallore, pojeździłem tramwajem i mam oprócz sakiewki jeszcze sztylet, pas i sakwę. ;) Problem w tym, że niby są a jakoby ich nie było - w spisie posiadanego wyposażenia widzę tylko sakiewkę a zamiast pozostałych elementów są tylko puste pola ze znaczkiem niewczytanego obrazka. "Odrobinę" to przeszkadza. Człowiek chciałby polatać po ulicy i np. zaatakować kogoś - problem w tym, że co to będzie, gdy kogoś zaatakuję nie sztyletem a sakwą? :D Gdyby jeszcze było w niej coś ciężkiego i twardego...
Myślałem też, żeby nie biegać tak po świecie na golasa - wpaść do Adlera i zrobić małe zakupy. Wchodzę do sklepu a tu gorzej niż w kryzysie, w latach '80 w Polsce - nawet półek nie ma, że o sprzedawczyni/sprzedawcy nie wspomnę... ;) I paraduję tak na golasa, jak jakiś zboczony ekshibicjonista. :(

Ostatnia modyfikacja: 15.09.07 23:02
[#5] Re: Ondorr Drakmo

@APC74, post #4

"Wchodzę do sklepu a tu gorzej niż w kryzysie, w latach '80 w Polsce... "

[#6] Re: Ondorr Drakmo

@selur, post #5

Tu się nie ma co śmiać. Mam kasę a nie mam jej na co wydać. :( Dobrze, że nie jestem już kobietą, bo wpadłbym pewnie w jakąś depresję czy co. ;)
[#7] Re: Ondorr Drakmo

@APC74, post #4

:)) rozbawił mnie Twój mejl, fanx :D.

No co do chodzenia na golasa wiem.. ale jeszcze będziesz musiał tak pokręcić się trochę, bo nawet listka laurowego w Ondorr nie znajdziesz. Co do sklepu Adler mam inne plany, ale sklep z ubraniami będzie. A gdy każdy wejdzie pierwszy raz do ondorr, znajdzie się we własnym mieszkaniu, gdzie będzie miał skromną zawartość w szafie. Pisałem o tym w progres-historii co jest na głównej stronie ale kto by to czytał, bezsensu heh :). No co do inwentarza to niedobrze, ale nie bój nic, wszystko pod kontrolą. Inwentarz jest dobrze zrobiony, brakuje tylko grafik tych elementów. Ostatnio przerobiłem wiele rzeczy a co za tym idzie trzeba zmienić i grafikę. No w przyszłości po kliknięciu każdy obiekt ukaże się naszym oczom. Wbrew pozorom nie dużo roboty, bo jeżeli nie będzie zdefiniowany, to ukaże się klasa tego przzedmiotu, czyli albo klucz albo książka, etc. A teraz pracuję nad o wiele wiele ciekawszym wyglądem tramwaju i sekwencjami animacji w czasie jazdy (animgif :I).

Jak więc widać, wczesna wersja, ale chciałem zdradzić Wam swe niecne plany. Fanx APC74 za gaming.

[#8] Re: Ondorr Drakmo

@APC74, post #6

Cieszę się, że wrzuciłem tu info o tym projekcie. Właśnie mnie motywujesz do przyspieszenia prac :). Obiecać mogę jedno: chcę by było nietypowo jeżeli chodzi o netowe gry w PHP.

[#9] Re: Ondorr Drakmo

@BagoZonde, post #8

My rowniez chcemy nietypowe gry :)
[#10] Re: Ondorr Drakmo

@BagoZonde, post #8

...chcę by było nietypowo jeżeli chodzi o netowe gry w PHP.

Ja tego niestety nie będę potrafił docenić, bo to moja pierwsza taka gra (zarówno cRPG, jak i w ogóle gra sieciowa). :( Totalna lama jestem w takie klocki.

Mam jeszcze takie małe pytanie - właściwie to jak się wylogować z gry? Tak się rozglądam po interface i nigdzie nie widzę stosownego guzika, czy czego tam

P.S. I jeszcze jedno - w trakcie obcowania/interakcji z innymi osobami w grze istnieje możliwość PRZYTULANIA - to przytulanie się, to wpływ kolejnych relacji z amimajówek i innych zlotów Amigowców (a szczególnie komentarzy pod wiadomościami na ten temat w PPA)?
Sorki, no nie mogłem się powstrzymać... :D
[#11] Re: Ondorr Drakmo

@APC74, post #10

Z giery nie da się wylogować, oznacza to, że trzeba dbać o swoją postać. I ją "zamykać" w mieszkaniu/domu gdzie mieszka. Albo w innym bezpiecznym miejscu. I właśnie o to chodzi :). Gdy jesteś nieaktywny, Twoja postać śpi. Oznacza to, że nie zareaguje na kopniaka (dziwne ;))) i tego typu rzeczy. Ale będzie możliwość przeszukania takiej postaci w celach zarobkowych :).

No i golasów coraz więcej :).

Co do przytulania, no różne są zachowania facetów po paru mocniejszych ;), ale generalnie pograj sobie w MUD arkadia.rpg.pl czy jakoś tak, tam tych emotionali jest ful. Kiedyś wpadłem do karczmy, na pięterko. A tam.. w wannie w mydlinach zgrabna (tekstowo) dziewczyna, dojrzała :F. Mówi do mnie: dołącz do mnie. No to zrobiłem jak każdy facet ;P. Siedzę w balii czy to wanna, ona się uśmiecha, wymienia spojrzenie. Przedstawiam się jej w końcu, ona mi, imienia już nie pamiętam. Zagaduję coś, ale ona tylko wdziękami błyszczy.. No to po chwili takiej kąpieli przedstawiam się drugi raz. A co ona wtedy? Przedstawia mi się z wzajemnością ponownie. Od tej pory omijam takie znajomości ;).

[#12] Re: Ondorr Drakmo

@BagoZonde, post #11

Jakoś przebiłem się przez cegłę potocznie zwaną manualem ;)

Kręcę się tu i tam po ulicy i mam kilka pytań:

Czemu nie można robić uśmieszków? Wpisuję np.:

/Bla bla bla... : ( (bez spacji między dwukropkiem a nawiasem otwierającym)
a w oknie pojawia się:

Szepnąłeś do siebie: (

zamiast oczekiwanego (i jakże ambitnego ;) ):

Szepnąłeś do siebie: Bla bla bla... :(

I co to za przycisk sesja pojawiający się na ulicy Litzmannstrasse?

EDIT: W Operze gra działa jakoś szybciej niż w Firefoxie. Firefoxowi zdarza się "zapomnieć" wyświetlić jakiejś grafiki itp. Za to Opera pomyka jak dzika. ;)

EDIT2: Już wiem o co biega - zabraniasz przeglądarkom cachowania strony - Firefox się słucha, Opera to olewa. ;) Przy moim powolnym łączu (WiFi) robi to różnicę.

Ostatnia modyfikacja: 16.09.07 13:31

Ostatnia modyfikacja: 16.09.07 13:47
[#13] Re: Ondorr Drakmo

@APC74, post #12

Czemu nie można robić uśmieszków?
W przyszłości lepiej to zablokuję.. bo.. używanie emotikon jest zabronione :). Od tego są akcje. Zresztą to nie tylko mój wymysł ale stosowany w szanujących się grach, gdzie oczywiście nie mówi się w grze o rzeczach spoza niej jak mejle, numery gg, komórkowe. No o rzeczach, które nie istnieją... w tym świecie. Emotikon też tam nie ma.

I co to za przycisk sesja pojawiający sić na ulicy Litzmannstrasse?
Ta "sesja" to jeszcze pozostałości po starym silniku, widocznie w lokacji zostało, nie "czyściłem" wszystkich miejsc. Teraz w lokacji zapisywana jest informacja o tym, że ktoś tam jest jako "character", a nie jako "sesja". To takie moduły, silnik sobie je czyta i w zależności od typu wie co robić dalej. Z "sesją" nie wie co zrobić, więc wyświetla, że takie coś tam jest i nie wie co z tym zrobić.

Co do manuala jest krótki i zwięzły, napisany poprędce. W przyszłości zrobię ładne skrinszoty z wyjaśnieniem co, gdzie i jak. Na razie to wystarczy. Dzięki poleceniom w tej konsolce można gadać, poruszać się, zobaczyć kto obecnie jest w świecie Ondorr no i wiele funkcji dostępnych tylko mi, jako autorowi, takie różne czary mary :).

Manual znajduje się tu (jak i na stronie głównej ofkors):

http://www.drakmo.ovh.org/manual.php

[#14] GRATULACJE :)

@BagoZonde, post #13

No i doczekałeś się własnego kącika na forum PPA. Gratulacje, balony, szampan, konfetti itd. :) brawo!
[#15] Re: GRATULACJE :)

@APC74, post #14

Ta wlasnie pare minut temu wpisalem sie tam i ... dzial sie wysypal bo nie widzialem wlasnego posta a na ekranie pojawil mi sie dziwny ciag znaczkow i mojego tekstu :)

Ale widze, ze admin juz go usunal ...ciekawe czy teraz bedzie dzialalo.
;)
[#16] Re: GRATULACJE :)

@selur, post #15

Z góry dzięki, niezła niespodzianka :).

Proszę wszystkich zainteresowanych o nie wpisywanie się w tamtym miejscu na razie póki dział nie będzie działał poprawnie.

Jak dział będzie działał to zadziałam i napiszę. Fanx :D za gratulacje. W.O.W.!.

addit: na adres SirLeo przesłałem graficzkę - ikonkę do działu -> 20x20 z tłem.

addit2: gwoli ôcisîoôci (bo jestem detalistâ) o ile to nie problemo, prosiîbym w opisie dziaîu o dodanie literki "c" :) cRPG a nie RPG, bo to computerRPG. RPG to trochë zbyt wygórowany opis, aű tak wspaniaîy ten system nie bëdzie, mistrzem gry jest silnik napisany w PHP a nie űywy czîowiek :DD.

Ostatnia modyfikacja: 16.09.07 21:02
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem