[#1] Zakazać sprzedaży komputerów z Windowsem!
[#2] Re: Zakazać sprzedaży komputerów z Windowsem!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Swietnie, ze w koncu ktos zauwazyl z tych pierdzistolkow UE, ze Microsoft praktykuje wszystkie niedozwolone chwyty monopolisty.
Tylko co z tego ?

Scenariusz pierwszy zakłada, że klient przy zakupie komputera mógłby wskazać na to jaki system na nim zainstalować...

- Co panowie oferuja ?

- Windows Vista

- a moze cos innego ?

- Windows Xp

- a pozostale ?

- WIndows 2000, WIndows millenium, Windows 98 (ktorego juz nie wspieramy bo sie nam juz nie oplaca) ...itd

Scenariusz drugi zakłada, że klient mógłby po prostu użyć innego systemu operacyjnego i dostać zwrot pieniędzy za Windows.

Juz widze to kolejki przed sadami...

-panie sedzio jak juz czekam na zwrot pieniedzy od 1999r

Ostatnie proponowane przez Instytut rozwiązanie jest najprostsze - wystarczy po prostu wprowadzić zakaz sprzedaży komputerów z systemem operacyjnym.

Ta teoretycznie dobre rozwiazanie do czasu kiedy Microsoft nie wypowie wojny calej UE i nie oskarzy jej o dzialania niezgodne z prawem...

...no i czytajac komentarze mozna sie zastrzelic:

"( 2007-09-25 13:46)
~garfield69to w takim razie proponuje jeszcze zakazać
sprzedaży NOKII, FIATA,VOLKSWAGENA, SONY itp bo są
dobre i za dobrze się sprzedają."

chleb tez sie dobrze sprzedaje mimo ze pelno w nim paskudzctwa
ciekawe czemu ?

"Czym mozna zastapic Windowsa? Nie ma lepszego
programu. "
Nie ma i nie bedzie bo konkurencja jest niszczona przez Microsoft !
Eureka ! pomysł

"Ten cały szum to przez ten ..system linux. Windows
is the best!"

"( 2007-09-25 13:53)
~MichałW trosce o wolny rynek i konkurencję wprowadzają
zakaz sprzedarzy komputerów z systemem jednego
producenta (innym producentom wolno).
Trochę dziwnie wygląda pojęcie "wolnego rynku" w
Europie..."

Jakim innym producentom ?
Firemkom, ktore ledwo zipia, bo ich wielki brat z M$ kopie pod nimi dolki szybciej niz oni je zasypuja ?

Bosz... przeciez niektorzy uzyszkodnicy kompjuteruf sa glupsi od przyslowiowego palca lewej nogi R. Beger wariat?

Ostatnia modyfikacja: 25.09.07 16:49
[#3] Re: Zakazać sprzedaży komputerów z Windowsem!

@selur, post #2

Jedyny słuszny system to ten, który jest najbardziej popularny. A że jest nim Windows.. historii nie zmienimy a nie widzę, by ktoś chciał do super dopalonego kompa AmigaOS czy MorphOS, etc. Zresztą teraz Amigi to też już Amig nie przypominają. Pracowałem w sklepie komputerowym z serwisem swojego czasu, czasem usłyszałem coś o macu, etc. ale generalnie to wszyscy są nastawieni na pc, a jak pc to czemu nie Windows?
Instalowałem to g...o nieraz, szukałem sterów nieraz, nie zaszczepiałem Amigowej wiedzy, bo ludzie tego nie chcą. Szef był tylko ze mnie zakręcenie dumny, że jestem amigowym userem, że stronę mu robiłem na Amidze (po ciemku ze stylami :D) i że kiedyś działał mocno na Amigowej scenie (grupy nie pamiętam, jak wróci szef z Anglii - bo jemu ten interes z pecetami średnio szedł - to zagaję co to za grupa była:)).

[#4] Re: Zakazać sprzedaży komputerów z Windowsem!

Komenatrz dodany ;)
Zakazać sprzedarzy pecetów!

[#5] Re: Zakazać sprzedaży komputerów z Windowsem!

Obawiam sie ze problem jest wiekszy i nie ograniczy sie tylko do samego systemu windows. Dajmy na to, kupuje "pusty" komputer za darmo wgrywam np Linuxa, podlaczam drukarke... sterowniki... a na plycie! Windows drivers... No dobra to moze podlacze tablet... plyta! Windows drivers :/ Moze zainstaluje chociaz karte graficzna? Windows drivers... Moj sound blaster nie dziala nawet na wersji 12 Aurox pomimo ze to ten sam standard AC97, i co? Windows drivers! Monitor? Mam Neca, niestety tylko windows drivers... Wyliczac dalej? Chyba szkoda gadac.

Reasumujac, nawet jesli zakaza sprzedawania windowsa to i tak ludzie beda go nadal kupowac ze wzgledu na suport producentow praktycznie z calego swiata. Przykro mi. UE prubuje jakos chronic konsumentow i tworzyc sztucznie jakis rynek, jakas roznorodnosc. Ale chyba juz jest za pozno na to bo wielu przypadkach ludzie ktorzy zakupili juz okreslone oprgramowanie lub peryferia beda zmuszeni windowsa zakupic, i tyle.
Chyba ze powstanie alternatywny system odpalajacy wszystkie programy w 100% zgodnosci z windows i bedzie darmowy i do tego open source. Zupelnie nierealne... No ale mowiono podobnie o upadku ZSRR w latach 80tych, okazalo sie ze historia potoczyla sie zupelnie dla niektorych nieoczekiwanie.

[#6] Re: Zakazać sprzedaży komputerów z Windowsem!

@Koyot1222, post #5

Całkowicie się zgadzam, historia potoczyła się takim tokiem. Pytanie więc brzmi: jak to microsyft osiągnął? Dlaczego innym się nie udało? W stanach jest mac vs pc - 50% do 50%, tam się zdrowo w miarę udało. Czy to sama polityka firmy microsyft? Wydaje mi się, że coś więcej za tym stoi.

P.S. jeżeli są w tym poście jakieś literówki, to przepraszam ;).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem