[#1] Vista vs. MacOS
Nie chciało mi się szukać odpowiedniego wątku w komentarzach, było odnośnie wyższości jednego nad drugim, na tle tamtego wątku ciekawy jest ten filmik.

http://pl.youtube.com/watch?v=lAkBzVZcFK8

[#2] Re: Vista vs. MacOS

@SirLEO, post #1

A mówią, że vista to g...o :) A sam jej używam i nie narzekam :)
http://vader.joemonster.org/upload/zzf/512_7ff155afbez%A0tytulu.jpg :)

[#3] Re: Vista vs. MacOS

@x3nU, post #2

Po ostatniej wymianie zdan z OLO chyba bede musial zmienic zdanie o Viscie :P.
NIe jest to AZ tak zly OS na jaki wyglada, choc ma pare wad.
Przy calkowitej pamieci RAM 1GB , zajmuje mi 410MB + 650MB SWAP.
A co lepsze MAC OS czy Vista ? Sprawa dyskusyjna. MACi maja wyrobione zdanie jako komputery Dobre jakosciowo (a OS dopracowany), zas PC (VISTA) obsluguje mase hardware. Coz, klient staje w niezlym rozkroku, kupic MACa i miec super sprzet ale kupywac specjalizowane pod MACa urzadzenia czy tez kupic PC i miec wiekszy wachlarz :).
Jesli myle sie, poprawic!
[#4] Re: Vista vs. MacOS

@kwolf, post #3

kwolf napisał(a):

> Jesli myle sie, poprawic!

To zdanie jest błędne: "zas PC (VISTA) obsluguje mase hardware".
Jak byś napisał "XP obsługuje masę hardwaru", to bym się zgodził. W przypadku Visty na razie różnie bywa.
[#5] Re: Vista vs. MacOS

@kmilota, post #4

A najsmieszniejsze jest to, że część sprzętu nie działa na
sterownikach z xp tylko dlatego, że te działają w niewłaściwym trybie,
nie będąc podpisane ect... W sumie z wersji na wersję windowsa coraz
mniej wygodnie oprogramowuje się sprzęt.

[#6] Re: Vista vs. MacOS

@SirLEO, post #1

nie widac zeby na jednym i na drugim sprzecie lecialo w jote to samo i w tej samej rozdzielczosci... Jesli chodzi o zwykle mpegi to nawet moj wyrzucony na smietnik p3 450 ladnie sobie radzil z kilkoma jednoczesnie odgrywanymi plikami na AGP 4X bo przeciez sterowinik korzystal z sprzetowego postprocesingu na karcie graficznej wiec procek nie mial juz tu tak wielkiego znaczenia. Mozna dodac jeszcze bufor na soundblasterze i muzyka sie tez nie tnie. Zaden problem.
Pewnie dalo by sie zrzac sprzety na wysokich rozdzialkach hdtv z ktorymi nawet moj 2G P4 AGP 8 jakos sobie ledwo radzi. Ale tez trzeba by bylo rowno zaposcic ten sam material na jednym i na drugim sprzecie. Cos takiego jak w linku wogole mnie nie przekonuje.

[#7] Re: Vista vs. MacOS

@kwolf, post #3

Jesli chcesz nabyc komputer do domu w naszym kraju to zwykle robi sie to za pomoca klucza "kup to co da sie szybko wykorzystac". Pracujac juz kilka lat z Macami i Pctami wogole wyzbylem sie jakichkolwiek sentymentow do komputera w domu. Traktuje je jak kolejne narzedzie ktore musze uzyc w konkretnym celu. Mowisz o kliencie ktory kupuje komputer do firmy: Komp sie wiesza, dzwonisz do firmy, przysylaja speca od windowsa. Sterowniki, nie kazdy ma czas i chec na sciaganie ich ze stron prducentow, zwykle sa do windowsa. Peryferia? Moja firma drukuje np w technologii UV, pytasz czy da sie podlaczyc te "drukarke" pod Maca? Da sie, tylko po co jak rip kosztujace kilkanascie tysiecy jest pod Windowsa. Chcesz oszczednosci przy eksploatacji czesci komputerowych, jakos ostatnio nic w gazetkach nie rzucilo mi sie w oczy z napisem "Mac promocja".
Klient w tej sytuacji staje zwykle w obliczu kwestii miec lub wogole nie miec. I co tu wybierac? A kierowac sie tym ze cos fajnie wyglada? Szkoda gadac.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.07 22:58
[#8] Re: Vista vs. MacOS

@Kaczus, post #5

Mysle ze to nie kwestia wygody a tylko licenji i kasy.

[#9] Re: Vista vs. MacOS

@Koyot1222, post #8

Vistę widziałem w supermarkecie i wygląda tak jak każdy windows, prosty w użyciu. A Mac OSX mam na uczelni w pracowni, bardzo wygodny i ładny, zdecydowanie bardziej podoba mi się interfejs OSX.

[#10] Re: Vista vs. MacOS

@Koyot1222, post #7

Masz po części rację. Ale nie zgodzę się, że mac jest po to by ładnie wyglądać. Po pierwsze po przejściu na Intele maki nie ustępują wiele szybkością pecetom a oferują znacznie bardziej dopracowany system operacyjny. Fakt. Nie obsługują tyle hardware'u co pecety, ale jeśli kupisz sprzęt współpracujący z makiem to działa i już. Kto pracował tylko z windowsem będzie zaskoczony, że po włożeniu nowego sprzętu nie trzeba nic instalować. Po włożeniu pendrive'a nie pojawiają się komunikaty:
1. Znaleziono nowy sprzęt.... - 2 sek.
2. Znaleziono masowe urządzenie magazynujące.... - 2 sek.
3. Trwa instalowanie sterowników..... - 2 sek.
4. Twoje urządzenie jest gotowe do użycia....
Jest gotowe do użycia?!!! Po to je wcisnąłem w usb żeby było gotowe! Wiem. Ten komunikat pojawia się tylko przy pierwszym włożeniu urządzenia. Ale wierzcie mi, popracowlibyście trochę na maku i wkurzałoby Was te upierdliwe "wymądrzanie" się dymkami przez windows. A ten odruch: wkładam nowy sprzęt i szukam płyty ze sterownikami.
Na maczku wkładam pendrive i po 0.5 sek mam ikonkę na desktopie. Wkładam dongla i po 0.5 sek mam bluetooth. Zmieniam kartę gfx i jedyne co robię to kalibruję monitor. Poza tym system wraz z każdym nowszym numerkiem działa szybciej (sic!). Nie wierzycie? Zapraszam na prezentację. Na G4/800 768 ram (sprzęt z 2001r.) system 10.4.10 jest szybszy od 10.3.9.

Podsumowując komputer to nie tylko sprzęt bo gdyby tak było, po co byśmy tu siedzieli?

Pozdrawiam!
[#11] Re: Vista vs. MacOS

@mgrod, post #10

mgrod napisał(a):

> Po to je wcisnąłem w usb żeby było
> gotowe! Wiem. Ten komunikat pojawia się tylko przy pierwszym
> włożeniu urządzenia. Ale wierzcie mi, popracowlibyście trochę
> na maku i wkurzałoby Was te upierdliwe "wymądrzanie" się
> dymkami przez windows. A ten odruch: wkładam nowy sprzęt i
> szukam płyty ze sterownikami.
> Na maczku wkładam pendrive i po 0.5 sek mam ikonkę na
> desktopie. Wkładam dongla i po 0.5 sek mam bluetooth.

Dokładnie tak się dzieje na Amidze. Tu także podłączam coś do USB i działa. No chyba że to podłączane urządzono to jakieś winurządzonko i bedzie opisane jako "Vendor". Po prostu: podłączam drukarkę - działa, muszkę - działa, aparat - działa, komórkę - działa, czytnik kart - działa, pad - działa, klawiaturę - działa, twardziel na USB - działa, pendrive - działa, bluetooth - nie działa (brak sterów do bluetootch).
Właśnie. Kiedy będą stery do Bluetooth na Amidze?
[#12] Re: Vista vs. MacOS

@kmilota, post #11

Niby to wszystko prawda co ty piszesz i poprzednik. ALE nie samym sprzetem & OS czlowiek zyje. Gdyby nie maly wybor programow i gier na Maka i Linuxa (o Ami nie wspominam) to PC bym nie dotknal, a tak...

[#13] Re: Vista vs. MacOS

@Koyot1222, post #7

Jesli chcesz nabyc komputer do domu w naszym kraju to zwykle robi sie to za pomoca klucza "kup to co da sie szybko wykorzystac".

Owszem racja, elementy maja byc dobre i tanie. Niestety czesto pracujace tylko pod Windowsem.
Ja mam osobiscie przezycia Windows/Linux i na szczescie to co kupowalem jest pracuje w obu systemach.
Aczkolwiek zostalem obdarowany Drukarka Lexmark serii Z 730, do ktorej to nie ma sterownikow od Lexmarka. Zas zasiegajac porady na kanale IRCa (typowo debianowy kanal), zostalem wysmiany. Ciekaw jestem czemu ?
Czy dostajac prezenty, masz prawo wyboru ?

Ogolnie na tym Linuksie nie mam problemow z pendrive czy bluetooth.
Zreszta, nie wiem czemu ale pracujac na nim mam wiekszy komfort.
NIe bawie sie w antywirusy , spyware itp.

Windows(XP) jest zas dobrym OSem dosc dobrze dopracowanym, nie wiem co ma Vista?
Nowy pulpit AERO i pare bajerow ... wg mnie to XP z poprawkami wizualnymi i bezpieczenstwa i slynny DRM.

Osobiscie jesli bym mial rownac Vista vs MAC OS to wybieram MAC OS.
Sadze ze kazdy wie czemu :).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem