[#1] Zasilanie Celerona
Male pytanie odnosnie Celeronow (PC). Podobno Celerony maja jakies dodatkowe, czteropinowe wejscie do zasilania. Jak to w ogole z tym jest? Czy maja, a jezeli tak, to czy nie uzycie tego wejscia ma wplyw na predkosc pracy procesora?
[#2] Re: Zasilanie Celerona

@Andrzej Drozd, post #1

Nie masz przypadkiem na myśli tego dodatkowego zasilania (4pin) zasilacz<->płyta główna? To chyba każdy "nowszy" intel tego wymaga. ZTCP to komputer nie "odpali" się bez tego.

Przezwyciężyłem lenistwo i dodałem obrazek ;>

http://img264.imageshack.us/img264/1607/4pinht6.jpg

Ostatnia modyfikacja: 18.10.07 22:00
[#3] Re: Zasilanie Celerona

@Andrzej Drozd, post #1

Mam to samo przy swoim AMD :)

[#4] Re: Zasilanie Celerona

@Andrzej Drozd, post #1

Pentium 3 z Rambusem wymagały dodatkowej wtyczki, IIRC. Ale to było uzależnione od Rambusów(again, IIRC), więc jak masz płytę z NB obsługującym SDRAM, DDR, czy co tam dawali, to chyba się nie ma czym kłopotać...
(Uwaga! Wszystko z mojej pamięci, więc może być nie dokładne. Jak sobie spalisz kompa, to nie moja wina... )
[#5] Re: Zasilanie Celerona

@Andrzej Drozd, post #1

Tak, ale ciekawe jeszcze jakie CELERONY :).
Nowsze owszem.
Wymagane to jest do poprawnej pracy proca, bez tego albo nie uruchomi sie, lub tez bedzie pracowal niestabilnie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasilacz_komputera

No i cos do poczytania :D
http://www.oc-forum.org/Pytanie-o-zasilanie-t4030.html
http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t52548.html
To i to moze nie w 100% na temat, ale...

Za wszelkie usterki nie biore odpowiedzialnosci :).

Ostatnia modyfikacja: 19.10.07 07:36
[#6] Re: Zasilanie Celerona

@kwolf, post #5

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
Bardziej szczegolowo sytuacja wyglada tak: Znajomy ma Celerona 2GHz z plyta ASUS P4 XP (cos tam). Nie jest zadowolony z predkosci tego procka (porownujac go z poprzednim). Wlasnie dowiedzial sie ze nalezy procki te zasilac dodatkowym zasilaczem.
Ogolnie sprzet ten dziala bez dodatkowego zasilacza, tylko (jego zdaniem) nie jest to predkosc ktorej oczekiwal.

Nie napisalem tego na samym poczatku, ale kolega podlaczyl juz dwa zasilacze i...dwa sie spalily, nie czyniac zadnych szkod komputerowi. Kupil je na gwarancji, w sklepie. Zdaje sie ze sklep ten sam mu doradzil ktory wybrac w zwiazku dodatkowym zasilaniem (i po spaleniu oczywiscie wchodza one w naprawe gwarancyjna).

Stad to ogolnie pytanie, czy te procki (a moze nie wszystkie) trzeba dodatkowo zasilac, a jezeli na pewno tak, to co puszcza zasilacze z dymem?

Niczego konkretnego sie narazie nie dowiedzial i chyba portal amigowy (w przeciwienstwie do pecetowych) jest ostatnia deska ratunku :)
[#7] Re: Zasilanie Celerona

@Andrzej Drozd, post #6

Niech kolega podłączy jeden porządny mocny zasilacz, nie podłącza się dwóch zasilaczy naraz. Prędkość procesora nie zależy od zasilania, niektóre Celerony zmniejszają mnożnik w razie przegrzania. Ogólna rada, niech kolega sprzeda to co ma i kupi Core2Duo.
[#8] Re: Zasilanie Celerona

@Andrzej Drozd, post #6

No to tak, podsumowując ten cały burdel w złączach "energetycznych":
20 lub 24 pinowe złącze(zależy od wersji ATX), główne zasilanie płyty
4 pinowe złącze, dodatkowo do stabilizacji napięcia proca(nowsze CPU - u AMD chyba od A64 u Intela chyba od P4)
6 pinowe złącze AUX(już nie używane) do czasów wersji 2.2 ATX, było takie złącze, przeznaczone dla "wysokoprądowych" mobo(powyżej 250-300W).
4(? 6?) pinowe złącze do stabilizacji napięcia na Rambusach(RD-RAM), wymagane tylko na mobo które używały takich pamięci(tylko chipset i850?) - IIRC nigdy nie ujęte w specyfikacji ATX, pozatym nic nie wiem(google po za potwierdzeniem, że takie złącze istniało, nie chce się podzielić żadnymi informacjami)
6 pinowe do PCIe
I to chyba wszystko...
Co do dodatkowego zasilania CPU, to najprościej będzie kliknąc na stronę ASUSa i ściągnąć sobie manual - ASUS to ASUS, więc na pewno wszystko będzie dokładnie opisane.
A co może palić zasilki, to nie wiem, ale jest to dziwne(szczególnie, jeśli "palić" oznacza naprawdę palenie(dym, ogień i takie tam ), a nie n.p. wybijanie bezpiecznika)...
[#9] Re: Zasilanie Celerona

@Andrzej Drozd, post #6

NIC dziwnego. Siedziałem długo długo w temacie PC-tów i proców. Celeron 2ghz jest SŁABSZY od pentium 3 z 1,4ghz. Znajomy ma chyba tą płytę - Asus P4PX i ma na niej celerona 2,6ghz. I ten zestaw był sporo wolniejszy od mojego athlona 1700+ którego miałem wtedy. I nie jest to wina zasilania ani nic - po prostu celerony na rdzeniu northwood nie nadają się zupełnie do niczego :) .

Poszukaj na jakimś pecetowym forum o celeronach northwood. Tragedia i tyle ;) .

Ostatnia modyfikacja: 19.10.07 17:09
[#10] Re: Zasilanie Celerona

@Andrzej Drozd, post #6

a wiec tak, to ze celeron jest wolny to nic nowego, kumpela ma celka 2,0ghz i dziala to jak by chcialo a nie potrafilo (wykonywanie niektorych operacji trwalo dluzej niz na amd k6-2 500mhz oba kompy mialy xp), inny przyklad moja byla dziewczyna miala jakiegos celka 3,0 i dzialalo to duzo wolniej od mojego semprona 3000+, wiec lepiej zeby kolega kupil sobie jakiegos pentiuma4 i wtedy bedzie duzo lepiej.

a tak na marginesie to wiecie ktore procesory dwu rdzeniowe sa wydajniesze? amd athlonX2 czy intel core2duo?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem