[#1] W sprawie formalnej
Ja wiem, jak trudno jest pisać zgodnie z zasadami ortografii. Sam mam z tym bardzo duże problemy, ale staram się z tym walczyć, niestety na każdym kroku widzę pisane z błędami wyrazy, a to nie pomaga... Dlatego uprasza się o pisanie właściwe - napisałem to Ja - Kaczuś dysortograf.

Przy okazji - na co Valwit zwraca uwagę. Nie nadużywajcie apostrofu (przy odmianie nazw własnych i wyrazów obcych), stosuje się go tak naprawdę rzadko a juz na pewno nie po spółgłoskach. Dodatkowo litera 'x' w wyrazie przy odmianie zamienia sie w 'ks' więc jest linux, ale w linuksie, a nie linux'ie.

[#2] Re: W sprawie formalnej

@Kaczus, post #1

No maś racjem, ale są Fidzis rze w opeże nie ma sprafcania pisowniii.
Lubiem Linuxa.

Tak, byc moze kiedys ludzie sie naucza pisac, ale co jak co, twoja nowa ksywa mnie powalila :D.
Kaczuś dysortograf
[#3] Re: W sprawie formalnej

@Kaczus, post #1

Wydaje mi siem she ten pozt jezt conajmiej prowogujoncy.

[#4] Re: W sprawie formalnej

@Kaczus, post #1

Nie przejmuj sie. Ja jestem wzrokowcem i to nadodatek leniem. Czesto cos napisze, myslac ze jest ok, ale gdy przeczytam swoj post, to od razu widze bledy. Wiem...jest podglad, ale ja jestem leniem :P
Dziekujemy ci PPA za "EDYCJE" :)
[#5] Re: W sprawie formalnej

@Kaczus, post #1

> napisałem to Ja - Kaczuś dysortograf.

a skad wiesz, ze jestes dysortograf, jak to sprawdzic?

[#6] Re: W sprawie formalnej

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Sprawdź definicję.

[#7] Re: W sprawie formalnej

@Kaczus, post #6

ale masz na to jakies papiery?

[#8] Re: W sprawie formalnej

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Nigdy o nie nie zabiegałem, bo i po co. Zresztą, jak się uczyłem nie
było to modne, a nauczyciele sami to weryfikowali, właśnie w sposób
słownikowy, znaczy się - masz problemy, tzn musisz znać zasady, tak
więc zasady miałem wtedy w jednym palcu.... Stąd czasem się czepię, bo
mi się przypomni :) Kiedyś próbowałem tuszować to udając, że
specjalnie robię błędy, ale ktoś mi powiedział, że nie tędy droga. Tak
więc staram się jak mogę, by nie popełniać błędów, co oczywiście nie
wychodzi mi najlepiej, ale się staram, natomiast właśnie czytanie
tekstów naszpikowanych błędami powoduje, że coraz trudniej mi
zweryfikować, czy jest błąd, czy nie.

[#9] Re: W sprawie formalnej

@Kaczus, post #8

Wspolczujemy Ci.
Obiecujemy kontrolowac nasze bledy. hipnoza hipnoza hipnoza sonar sonar sonar pisze na klawiaturze
[#10] Re: W sprawie formalnej

@Kaczus, post #8

Ja osobiście nigdy nie miałem większych problemów z ortografią, co najwyżej "nie" pisane razem czy osobno. Nie wiem :D. No w palcu to mam, nie znam żadnych zasad. Jest sobie jedna teoria, że jak się dużo czyta, to wchodzi dla wzrokowców do głowy jak się powinno pisać. I tak jest u mnie, bo po prostu razi mnie coś napisane niepoprawnie i nawet na plakatach, okładkach, w komiksach bardzo łatwo takie błędy znajduję, zdarzyło mi się ostatnio w tych trzech kategoriach i wypadło to zabawnie :). Po prostu nie czytam tego nawet ze zrozumieniem, wzrokowo traktuję jak grafikę, coś mi nie pasuje - od razu rzuca się w oczy. Dobrze, że plakat do druku nie poszedł jeszcze, ale taki błąd w komiksie, jeszcze takim dobrze wyrysowanym to już wygląda niesmacznie :D. Ja wiele nie czytałem, choć czytałem chyba jednak całkiem sporo, więc piszcie poprawnie, bo od czytania niektórym wyrabia się pisanie :).
Polecam akcję, a dla Kaczusia wyrazy uznania. Da się? Da się! Cza chcieć. Jest teraz problem z interpunkcją też duży. Nie umiem czytać swobodnie czegoś, co nie zamyka się w zdaniach, odsapnięciach. Tak pisaną rozmowę - przez jednego gostka na gg - widziałem ostatnio. Pytam się go: "czemu nie wstawiasz kropek i przecinków?". Skwitował krótko: "A po h* mi kropka".

Ostatnia modyfikacja: 28.10.07 19:26
[#11] Re: W sprawie formalnej

@BagoZonde, post #10

"Cza chcieć"
Dyć powinno być "Trza chcieć" chyba?

Ja też bardzo nie lubie kulfonów w tekście, aż mną trzęsie i dostaje ślinotoku na ich widok. Sam również mam problemy z pisaniem "nie" razem czy osobno :)

[#12] Re: W sprawie formalnej

@kjb, post #11

Dyć powinno być "Trza chcieć" chyba?

Powinno być "trzeba chcieć" :). Neologizmy uwielbiam :D.

[#13] Re: W sprawie formalnej

@Andrzej Drozd, post #4

a mi to i edycja nie pomoze :(, za krotko ;) a czesto nie wiem co mam poprawic :P.

I jest to wada wrodzona :(. Wiec czytajcie TRESC a nie ort. coz jakos mnie przepuscili na maturze :P

Kreciu

PS. Sam nie wiem jak ;)
[#14] Re: W sprawie formalnej

@BagoZonde, post #10

A wiesz ile ja czytam, dziesiatki tekstow, po polsku, anigielsku, lacinie , a i po rosyjsku czasem jak sie mi zachce... Czasem przeczytam raz na tydzien okolo 100 A4 tekstu 14 pisanego... i coz dopa ;). Jak pisze tak pisalem... Te teorie sie zgadzaja dla przecietnego "czlowieka"... ja juz tak mam ze inny jestem...

Amigowcy a wy to nie inne ;)

Kreciu
[#15] Re: W sprawie formalnej

@Krecik, post #13

Krecik napisał(a):

> I jest to wada wrodzona :(. Wiec czytajcie TRESC a nie ort. coz
> jakos mnie przepuscili na maturze :P

To nie jest wada wrodzona, tylko lenistwo udokumentowane. A na maturze ciebie przepuścili, bo tak niski jest obecnie poziom nauczania i lenistwo nauczycieli. Jak ja pisałem maturę, to wystarczyły trzy ortografy i "znów za rok matura".
[#16] Re: W sprawie formalnej

@Krecik, post #14

Krecik napisał(a):

> Amigowcy a wy to nie inne ;)

My to potrafimy włączyć sobie sprawdzanie pisowni :)
[#17] Re: W sprawie formalnej

@Kaczus, post #1

Postuje na mozilli, ona mnie poprawia :) Ale ircuje z xChat-a, on juz mnie nie poprawia tak samo gg też mnie nie poprawia, a do Andrzeja, też jestem leniem, pewno narobilem od groma błędów, ale to dlatego że piszę z IE :)

[#18] Re: W sprawie formalnej

@Krecik, post #13

Krecik napisał(a):

> a mi to i edycja nie pomoze :(, za krotko ;) a czesto nie wiem
> co mam poprawic :P.
>
> I jest to wada wrodzona :(. Wiec czytajcie TRESC a nie ort.

Nie chodzi o to by w ogóle nie robić błędów, bo to niedościgniony ideał, ale przynajmniej starać się. A niektórzy tu specjalnie piszą z błędami.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem