[#1] HDR + AntyAliasing
(Widzę, że PC Format znowu mi nie pomoże, więc wklejam i tutaj z nadzieją, że ktoś będzie wiedział...)

Dlaczego te dwie opcje nigdy nie mogą być razem włączone? Chodzi o to, że programiści zablokowali je celowo (włączenie obydwu powoduje zbyt dużą stratę wydajności) czy też HDR i AA są ze sobą "sprzeczne".

Przykładem mogą być wszystkie nowsze gry (SM 3.0), podam dwie: Test Drive Unlimited, Call of Juarez.

(Mam kartę GeForce 7900GS)

[#2] Re: HDR + AntyAliasing

@El Amigos, post #1

Jest to powszechnie znana przypadłość wszystkich GeForce'ów z serii 6 i 7. Na ATI x1000 i na GeForce8 nie ma z tym problemu. Domyślam się, że jest to spowodowane błędem konstrukcyjnym lub inną niedoskonałością, jak zagooglasz to na pewno znajdziesz odpowiedź na pytanie: czy wyłączyli taką możliwość celowo (bo np. framerate spadał o 10 000% albo pojawiały się błędy w wyświetlanym obrazie) czy z innego powodu jest to technicznie niemożliwe do uzyskania na tym układzie. Nie zastanawiałem się nad tym - faktem jest, że nie ma możliwości używania obu tych rzeczy równocześnie a jeżeli na 7900GS "uda" się w jakiejś grze lub demie tego dokonać to oznacza, że nie załączył się HDR a jedynie efekt bloom, udający prawdziwy HDR (np. w Half-Life2: Lost Coast).
[#3] Re: HDR + AntyAliasing

@galu, post #2

Wielkie dzięki za konkretną odpowiedź. Kolejny raz forum PPA wygrywa z forami typowo pecetowymi. (w zakresie wiedzy o PC)

[#4] Re: HDR + AntyAliasing

@El Amigos, post #1

Jeszcze raz dziękuję galu za odpowiedź. Znalazłem potwierdzenie tegoż w Wiki (angielskiej, w polskiej często jest za mało przetłumaczone i nawet nie szukałem tam)

--- GeForce 8 Series ---
NVIDIA has also introduced new polygon edge anti-aliasing methods, including the ability of the GPU's ROPs to perform both Multisample anti-aliasing (MSAA) and HDR lighting at the same time, correcting various limitations of previous generations.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem